Legea retrocedarilor: "Voi fi demult la cimitir cand imi va veni randul"

Joi, 02 Mai 2013, ora 08:40
4537 citiri
Legea retrocedarilor: "Voi fi demult la cimitir cand imi va veni randul"
Foto: Arhiva

Samsarii de proprietati nationalizate au apartinut tuturor culorilor politice si au aparut din cauza unei brese pe piata libera. Salariile marite pe care legea le ofera bugetarilor ca sa nu fie corupti nu impiedica coruptia, ci intaresc obedienta fata de stapan.

Suprafete mari de terenuri agricole si forestiere vor intra prin legea Ponta in proprietatea baronilor locali. Acestea sunt cateva dintre concluziile exprimate in cadrul unei discutii purtate cu Ioana Mott, unul dintre proprietarii direct afectati de noile prevederi ale Legii privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist din Romania, lege pe care Guvernul Ponta si-a angajat recent raspunderea.

Citeste si Retrocedarile, test pentru CCR - Interesul national vs Constitutie

Cum va explicati faptul ca Romania nu a rezolvat in mod onest aceasta problema in 23 de ani, care au fost principalele piedici? De ce alte tari foste comuniste au putut gasi o solutie de ani de zile, iar noi nu?

Legislatia a fost facuta de grupuri de interese pentru imbogatirea personala sau pentru partid. Legile au fost facute in asa fel ca sa permita coruptia, samsarii au aparut din cauza coruptiei.

Recuperarea proprietatilor si obtinerea de despagubiri au reprezentat o sursa buna de venit care si pe viitor va favoriza partidul aflat la putere si pe bugetarii fideli partidului, pentru ca se mareste aparatul bugetar cu infiintarea a nenumarate comisii platite de stat.

Premierul Ponta a vorbit despre "samsari". Care este punctul dvs. de vedere si cat de mare este riscul sa apara o noua categorie de samsari, cei de puncte?

Samsarii noi vor profita la fel de mult ca samsarii vechi care, dupa parerea mea, nu au prea au fost atinsi de legea noua asa cum se dorea initial.

Samsarii noi vor cumpara la preturi convenabile drepturile/punctele proprietarilor deposedati abuziv cu contracte simulate, prin testamente, contracte imprumut etc.

De exemplu, chiar daca se face o noua grila, a notarilor, aceea nu va indica pretul real pentru terenurile agricole a caror valoare este in continua crestere. Samsarii, reprezentantii primarilor, ai baronilor locali sau ai bisericii, vor aduna punctele taranilor care, clar, nu vor participa la licitatii pentru a recupera puncte pentru 1 -2 ha de teren, nu trebuie sa mai insir motivele pentru care sustin acest lucru.

Terenurile libere care nu au fost retrocedate sau date in compensare pana acum sunt fie terenuri nefolosibile in suprafete mici (ce a fost bun s-a dat), fie terenuri cu suprafete mari de sute sau chiar mii hectare cesionate, fie apartin statiunilor de cercetare. Cine aduna sau are puncte multe poate licita terenuri cu suprafete mari. Cine vor fi acestia?....

Apoi, dosarele cu descrierea terenului se vor face in asa fel ca sa liciteze cine trebuie. Ca sa va dau un exemplu, am participat la o privatizare. Dosarul de prezentare era facut in asa fel ca sa ii sperie pe necunoscatori, sa castige licitatia cine trebuia. Asa a si fost.

Care sunt, in opinia dvs., principalele efecte pozitive si negative pe care le va produce aceasta lege? Nu apare o discriminare intre cei care si-au rezolvat problemele pana acum si cei carora li se aplica aceasta noua lege?

Bineinteles ca va fi o discriminare. Au ramas nedespagubiti cei care au asteptat sa li se faca dreptate fara sa lupte pentru drepturile lor, cei care fie ca nu au putut, fie nu au stiut sa se descurce, cei care nu au cotizat unde trebuie, cei care nu au avut functii mari in partide, relatii la primarii, cei care nu si-au vandut drepturile.

Samsarii vechi au apartinut tuturor culorilor politice, au aparut din cauza unei brese pe piata libera, a unei necesitati. Salariile marite pe care legea le ofera bugetarilor ca sa nu fie corupti nu impiedica coruptia, ci intaresc obedienta fata de stapan. Suprafete mari de terenuri agricole si forestiere vor intra astfel in proprietatea baronilor locali.

Cine sunt, in opinia dvs, principalii beneficiari ai acestei legi?

Baronii locali, cei care au in cesiune terenurile agricole.

Chiriasii din casele nationalizate castiga sau pierd si ei?

Chiriasii au fost mereu in castig, au platit o chirie simbolica, mentinuta de primarii special la cateva procente din pretul pietii, pentru propaganda politica, pentru intretinerea "urii de clasa". Chiriasii cumparatori au fost folositi ca masa de manevra politica.

In majoritatea cazurilor, chiriasii au primit bani de la noul proprietar pentru a parasi locuinta. Dar in casele din cartierul Primaverii locuiesc actuali sau fosti politicieni. Sigur ca acestia nu vor sa plece din vilele pe care le ocupa, mai ales din cauza pozitiei centrale a cartierului.

Burghezii de alta data au construit blocuri cu locuinte pentru inchiriat, bogatasii de azi de ce nu o fac? In alte tari din Uniunea Europeana statul construieste locuinte sociale cu chirie mica pentru nevoiasi sau ajuta financiar chiriasul sa plateasca proprietarului chiria legala, la pretul pietii (Germania, Franta).

Statul roman are obligatia de a pune la dispozitie celor cu venituri mici locuinte sociale. Ceausescu a facut acest lucru, de ce azi nu se poate?

Cum se aplica aceasta lege in cazul dvs, bineinteles daca va trece de CCR si va fi promulgata? Ce veti obtine si, mai ales, cand?

Voi fi demult la cimitir cand imi va veni randul.

La fel, 85% dintre persoanele deposedate abuziv nu vor mai beneficia de putinul pe care il ofera aceasta lege, fie nu vor mai fi in viata (majoritatea), fie nu se vor descurca cu prevederile complicate ale legii.

Vor fi si mai santajati si sicanati decat pana acum, de cei din administratia locala si de la ANRP. Legea da senzatia ca ne intoarcem in vremurile cand expresia "lupta de clasa" facea parte din limbajul propagandistic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, şi-a depus vineri, 19 aprilie, candidatura pentru Primăria Capitalei, el venind cu un tricou pe care era scris „Je suis Pepa Pig!” şi „Şi...
#legea retrocedarilor Ponta, #legea imobilelor nationalizate , #legea retrocedarilor