Motiune de cenzura pe Legea retrocedarilor: UDMR negociaza daca semneaza sau nu

Duminica, 14 Aprilie 2013, ora 22:12
1951 citiri
Motiune de cenzura pe Legea retrocedarilor: UDMR negociaza daca semneaza sau nu

Vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat duminica la Targu Mures, ca Uniunea va decide marti daca va semna sau nu motiunea de cenzura pe care opozitia parlamentara intentioneaza sa o initieze dupa ce Guvernul isi va asuma raspunderea pe Legea retrocedarii.

"Vom mai avea discutii, maine, poimaine si vom avea si cateva propuneri suplimentare, pentru ca ni se pare foarte lunga aceasta perioada in care cei care nu pot primi in natura vor primi esalonat acesti bani (de despagubiri, n.r.) sau pot sa opteze pentru o alta varianta - vom vedea, vom decide probabil marti ce vom face, daca vom fi si noi semnatarii sau nu ai motiunii de cenzura care probabil ca va fi inaintata de opozitie. Vom decide marti, in functie si de discutii. Este o varianta mai buna decat varianta initiala, noi am dori ca inca doua-trei amendamente sa fie acceptate.

V-am spus: in legatura cu cazul in care nu se pot retroceda in natura, cu esalonarea; si sunt unele care nu sunt foarte spectaculoase, dar sunt de ordin procedural, in legatura cu functionarea acelor comisii de retrocedare - sa nu stea ani de zile fara sa retrocedeze si stiti foarte bine, in unele situatii, desi au fost toate deciziile clare si din partea justitiei, totusi nu s-a retrocedat din cauza unor comisii. Stiti foarte bine, si aici in judetul Mures, la paduri si la altele", a spus Borbely.

Politicianul a aratat ca UDMR doreste introducerea de sanctiuni "mult mai drastice", in cazul in care anumite suprafete trebuie retrocedate "si cineva nu vrea, din varii motive, care exced legea".

Borbely a precizat ca UDMR constientizeaza faptul ca este in Opozitie, insa va negocia acceptarea amendamentelor propuse.

"Totdeauna negociezi, stim ca suntem in opozitie, stim ca e 67 la suta majoritatea - nu avem iluzii. Dar pana acum, va repet, a fost totusi un dialog si au fost cateva amendamente acceptate. Ceea ce este pozitiv fata de situatia in care suntem, noi am discutat si cu cultele, stiti foarte bine, se pare ca va fi o discutie si cu cultele, la nivelul Guvernului", a mai spus Borbely.

Acesta a afirmat ca, in urma cu un an, cand UDMR era la guvernare, a impiedicat guvernul din care facea parte "sa promoveze o lege prin care doreau initial sa opreasca restituirea in natura".

"Acum am avut mai multe modificari, unele au fost acceptate, desi suntem in Opozitie. A fost redus de exemplu de la 25 de ani la 10 ani acea perioada cand institutiile publice, deci in cel mult 10 ani trebuie sa predea practic (proprietatile, n.r.) la culte si la altii, la care se restituie. Sunt si alte modificari care le-am propus, ca sa nu se mai intample ce s-a intamplat cu colegii nostri Marko Attila si cu cei doi care au fost in prima faza condamnati pentru ca avut culpa de a retroceda catre biserica o cladire", a sustinut Laszlo Borbely.

Citeste si:
Cristian Diaconescu, răspunde atacului lui Eugen Tomac: Bagă PMP în moarte clinică, să îl poată oferi altor formațiuni politice
Cristian Diaconescu, răspunde atacului lui Eugen Tomac: Bagă PMP în moarte clinică, să îl poată oferi altor formațiuni politice
Preşedintele PMP Cristian Diaconescu a acuzat marți, 18 ianuarie, într-o postare pe Facebook, că aşa-zisa şedinţă a Colegiului Naţional de săptămâna trecută, preluarea abuzivă a...
Ce spunea Klaus Iohannis despre plagiat, în urmă cu jumătate de an: ”Reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca persoanele acuzate să nu facă un pas în spate”
Ce spunea Klaus Iohannis despre plagiat, în urmă cu jumătate de an: ”Reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca persoanele acuzate să nu facă un pas în spate”
Într-o declarație de presă din data de 30 iulie 2021, președintele Klaus Iohannis condamna practica plagiatului, în urma reacțiilor care au apărut atunci în opinia publică din România pe...