Ziare.com

O victorie a statului roman - Recastigarea padurilor din Ardeal

de Camelia Badea
Duminica, 14 Iulie 2013, ora 12:31

   

O victorie a statului roman - Recastigarea padurilor din Ardeal
Statul roman va putea sa castige in instanta zeci de mii de hectare de padure dupa ce o serie de documente au fost aduse in tara din arhivele de la Budapesta. Ele arata ca padurile respective au apartinut Romaniei si au fost luate "samavolnic" in 1941 de ocupantul maghiar, sustine senatorul PDL Marius Pascan.

Numai in judetul Mures sunt revendicate de catre urmasii fostilor grofi (sau falsii urmasi!) circa 130.000 de hectare de padure. Ca urmare a prezentarii in instanta a unor decrete din 1941 aduse recent in tara din arhiva de la Budapesta, Romania isi va recastiga o parte din paduri. Primul caz s-a inregistrat in urma cu circa o luna - prefectul de Mures a castigat 29.000 de hectare in favoarea statului roman.

Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, senatorul PDL de Mures Marius Pascan, fost prefect de Mures, ofera detalii despre aceasta situatie incredibila.

Aceste documente, pe care le-ati obtinut recent, sunt oficiale? Cum ati intrat in posesia lor?

Sunt decrete oficiale care erau pastrate cu oarecare precautie si, probabil, in conditii de secretizare in Arhivele de la Budapesta. Dar care si-au produs efectele.

Sunt decrete din 1941 prin care ocupantul, statul maghiar, dupa Dictatul de la Viena a preluat o serie de imobile, terenuri si alte bunuri apartinand unor cetateni romani, pur si simplu transferandu-le in patrimoniul statului ungar.

Mai apoi, documentele de origine, documentele de provenienta ale acestor bunuri, s-au facut pierdute, ramanand doar efectele acestor decrete, respectiv transferul de proprietate catre cetatenii din Ungaria.

Prin urmare, dupa 1945, de cand opereaza noile legi - pachetul pentru fondul funciar - se face referire exclusiv la perioada de dupa 1945, deci, practic, se preia acest transfer de proprietate care s-a facut in 1941.

Pe de alta parte, vorbim aici si de exodul populatiei romane din zona Ardealului de nord, aflat sub ocupatie, insumand peste 300.000 de cetateni romani, pana in 1943. Si chiar mai multi. Or, pentru toti acesti oameni care au plecat s-au facut sterse urmele proprietatilor. Institutiilor statului le-au disparut aceste inscrisuri legate de proprietate, ramanand doar efectele produse de decretele emise de statul ungar.

Ce s-a intamplat in perioada comunista?

Dupa cum stiti s-a procedat la nationalizare, in sensul ca toate proprietatile au fost preluate la stat, dar pachetele de legi pe care statul roman si le-a asumat dupa 1990 privind fondul funciar si proprietatea fac referire la toate bunurile, si terenuri si imobile, care din 1945 au un detinator oficial. In cazul Ardealului de nord, unde s-a procedat in mod samavolnic, si eu sustin acest lucru, prin rapt, pur si simplu nu s-a facut altceva decat s-a validat ceea ce facuse statul ungar ocupand dupa Dictatul de la Viena.

De ce guvernele care s-au perindat la putere dupa 1990 nu au facut nimic sa obtina aceste proprietati inapoi? Nu au fost preocupate de subiect sau nu au avut acte doveditoare?

Nu cred ca nu au fost preocupati, doar ca nu au existat documente. Eu va spun in cunostinta de cauza, pentru ca am fost si prefect al judetului Mures aproape 4 ani, si am aparat in instanta padurile judetului Mures.

Aici, urmasii fostilor grofi, ai ocupantului din Ungaria, s-au autoimproprietarit pe baza acestor decrete si legi emise in Ardealul de nord sub ocupatie. Odata cu plecarea lor, bunurile au fost preluate de statul roman si ei au fost despagubiti in lei /aur. Ei au plecat cu tot ce insemna documente de arhiva in Ungaria. Noi nu am mai avut acces la aceste documente. De aia, si ca prefect mi-a fost foarte greu, ramanand printre putinii prefecti din tara care mai avea motiv sa se bata.

La noi, in judetul Mures, se revendica 130.000 de hectare de padure de catre acesti urmasi ai fostilor grofi. Or, mare parte din documentele care sunt aduse in instanta impotriva statului roman sunt aduse din arhivele de la Budapesta la care noi nu am avut acces.

Le aduceau doar mostenitorii si urmasii acestor grofi. Sau pretinsii mostenitori, ca unii peste noapte si-au contrafacut documentele. Am si facut plangeri penale pentru fals in acte publice.

Ce se mai poate face acum? Cum puteti folosi aceste documente in favoarea statului roman?

Prefectul judetului Mures are inca pe rol procese privind apararea patrimoniului, respectiv acestor paduri de care v-am vorbit. Sunt procese pe care eu le-am preluat, si cand le-am preluat, ca prefect, erau toate pierdute, in numar de 27. Au mai ramas inca pe rol si pe baza acestor documente la care avem acces pe diferite cai, reusim sa intoarcem aceste procese in favoarea statului roman.

De pilda, in urma cu o luna si jumatate actualul prefect a castigat in instanta la Braila, pentru ca am stramutat toate procesele de aici, avand in vedere toate influentele si politice si etnice, pentru ca nu se judeca corect, a castigat 29.000 de hectare in favoarea statului roman.

Deci, cand venim noi cu aceste documente si ajungem sa le putem proba in instanta, le putem sustine ca probe, evident ca avem castig de cauza.

Eu sper ca, in continuare, lucrurile sa mearga tot pe linia castigului pe care l-am avut, de data recenta. Iar eu ca senator fireste ca ma pun la dispozitia institutiei prefectului si, cu toate documentele pe care le mai obtin, voi sustine aceasta cauza, care este a statului roman, nu e nici a mea, nici a prefectului actual, nici a altcuiva.

Procesele pierdute pana acum sunt pierdute definitiv. Desi adevarul e altul, nu se mai poate face nimic, nici macar apeland la forurile internationale?

Nu, va dati seama ca nu. Sunt sentinte date, procese pierdute cu sentinte definitive si irevocabile, pur si simplu nu cred ca cineva mai are puterea necesar pentru a le intoarce, nici macar o curte internationala sau CEDO, nu cred ca va da un verdict in favoarea actualilor proprietari, chiar venind cu aceste documente care probeaza.

Nu le-am avut la vremea respectiva, din pacate pentru noi, asta este. Efectele s-au produs deja.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11496 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
21 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Daca statul roman stia ca exista aceste documente la Budapesta,

de ce nu a incercat sa le obtina oficial de la guvernul maghiar, sau via UE, tribunalul de la Haga, sau alte institutii internationale?

 

simplu ptca rumanii nu stiu chite prune au in straitza,,,

ocupatii cu fur,turi pt interese personale,,,dar stati sa vedem chind vor fi retrocedate proprietati pt cetatenii unguri,,,,cu cedarea transilvaniei,,,,cetatea huniadilor,,,,la fel a fost si cu proprietatile de la budapesta a fundatiei Gojdu,,unguri daca erau hoti ardeau arhiva,,,,,,,,,,,hahahahaha

Scrie si ea ca sa scrie.

M-am bucurat cand am vazut :O victorie a statului roman - Recastigarea padurilor din Ardeal". Mai departe iti piere pofta sa te bucuri :Statul roman va putea sa castige in instanta zeci de mii de hectare de padure dupa ce o ..... La calendrele grecesti.

Cum bine spune un coleg mai jos, in Transilvania

exista cartea funciara. Stiu, din propria experienta: plecat de decenii, nu m-am ocupat de acte pt. mostenirea de la bunici, la cucurigu, in Apuseni. Nu-i o avere, dar este o bucata de pamant de cosit si in spate padure.
Inainte era simplu: era o piatra de hotar. Copiii imparteau apoi suprafata, idem nepotii, samd, iar fiecare stia care e "plapuma lui".
Ei, trecem de 1990, incep sa vina clujeni plini de bani sa-si faca vile de vacanta acolo.
Dintr-o data, unde inainte pastea o *** sau un bou in pace, a devenit afacere!
O verisoara incapatanata a umblat cred ca 10 ani pana cand a gasit toate actele, toti mostenitorii, unele acte erau in ungureste.
Greu, dar nu chiar imposibil. Pt. asta trebuie sa fii in tara, intr-o vacanta NU poti rezolva cu birocratia romaneasca NIMIC.

stat de politicieni re tardati...

legea a fost facuta de politicienii romani...asta arata cat te costa material sa nu iti cunosti propria istorie...domnia si pro stia se platesc...si inca scump

acum aveti explicatia de ce dupa retrocedare urmasii grofilor unguri taie 'la ras' padurile...ei stiu ca nu sunt ale lor si ca le pot pierde la un moment dat...asa ca le taie acum...
statul roman ar trebui sa mearga impotriva lor si sa le ceara recuperarea uzufructului...

altfel...fara cuvinte...doamne multam ca am plecat din tara asta unde toti sint patrioti dar isi ba ga su la in ea de fiecare data cand pot pentru un pumn de arginti

Intreaba-l

pe senatorul PDL Marius Pascan! Sunt sigur ca stie raspunsurile. Pana atunci, felicitari pentru o noua victorie impotriva bozgorilor!

nu exista "bozgori" ci escroci , falsificatori

adica MAFIA .

paduri recuperate?psd-isti!puneti mina pe topoare!

Taiati si vindeti tot ce apartine statului, adica voua!; voi sunteti acum statul!

1941?

Stiu ca o sa ma injure unii dar intreb si eu asa, inainte de 1918 cui aoartineau acele paduri? A inceput istoria Transilvaniei la 1918?

Nu ca as vrea sa le dau padurile dar mi se pare o aiureala toata povestea. Daca e sa mergem la arhive sint convins ca ungurii le au de prin 1100 desi nu vad ce mai conteaza. La 1918 s-ar schimbat istoria iar ce a fost dupa aia e mai putin important.

Desteapta-te romane!

Statul roman este reprezentat in instante de avocati

care de regula se multumesc sa isi ia banii si sa piarda procesul .
Pe unul il cheama Giugulea si reprezenta din parte CL al Primariei mun Bucuresti in instanta . E plin de bani si Mafia de proprietati obtinute cu acte false .

Smecheria este ca nimeni din aia care revendica nu apare personal ci "mandateaza" avocati ...

Mai vrei sa afli cum se face?

dar cu cartea funciara

Cum ramane???? Ca doar in Transilvania exista. Si autoritatile (asa numite) au facut tot ce se putea sa distruga baza de date. Se da vina in continuare pe....soareci, igrasie etc.etc Voi miticii de cand aveti carte funciara????????

Statul va fi

reprezentat de un mare avocat Pavel Abraham fost general de politie care obisnuit cu spaga uriasa de fapt romanul e usor de manevrat....

Ca sa se vindece de coruptie, in Romania ar fi

necesara o nationalizare a tuturor averilor mari si restituirea numai a ce ce se demonstreaza ca s-a dobandit corect dupa o judecata dreapta, judecatatorii fiind straini. Este inadmisibila aceasta toleranta la hotie si tradare!

Baietii foarte destepti

Statul roman trebuia sa aiba aceste documente in arhive din cauza ca problema ,,optantilor" a fost rezolvata de catre Nicolae Titulescu iar proprietarii maghiari nu mai pot revendica nimic fiindca au fost despagubiti odata.
Optantii ,maghiarii care au preferat sa se mute in Ungaria si au cedat proprietatile din Transilvania ,contra unor despagubiri, statului roman sau aceste proprietati au fost supuse reformei agrare din 1921).
Nu ma mira nimic din cauza ca dupa 1990 au fost acordate ,fara niciun ddrept ,pe baza unor acte false ,proprietati unor ,,baieti foarte destepti" care fac parte din retele mafiote compuse din angajati ai statului ,notari ,judecatori ,avocati. Au fost despagubiti si urmasii lui Malaxa si Ausnit indivizi care au jefuit statul roman (prin furnizarea de marfuri la preturi uriase) impreuna cu Carol al II-lea si camarila sa si care nu trebuiau sa mai ia nimic.

 

si sasii

au fost despagubiti nu-i asa????? Acum in casele lor locuiesc fostii securisti si... cadrele de nadejde din partidul comunist. Care sunt si acum la putere! GFYS!

sd6

.casele sasesc sunt distruse de tigani ,catre Sibiu nu vezi numai case sasesc fara porti si plin de tigani,pirande si puradei in fata casei.......

Istoria consemneaza ca dupa Marea Unire nici un grof, care a

ales sa paraseasca statul roman, nu a plecat fara despagubiri din tara. In plus, romanii ardeleni au cumparat in perioada interbelica, de fapt si-au rascumparat, proprietatile de la grofi maghiari decazuti si ajunsi in pragul saraciei. Existau banci anume infiinta in Ardeal pentru a ajuta taranii romani in cumpararea acestor paduri sau terenuri. Reforma agrara din Romania Mare, nu s-a facut samavolnic, pentru fiecare bucata de pamant, statul a platit despagubiri fostilor propietari. Situatia este destul de grava in zonele locuite in principal de maghiari, Hraghita, Covasna, Mures. Cartile Funciare din Ardeal nu consemneaza decat trecerea unor terenuri din propietatea grofilor in propietatea de stat, nu si despagubirile primite. De aici toata aceasta nebunie. Pacat de pamantul tarii. Pacat ca in aceste vremuri am avut la conducere persoane care in loc sa protejeze interesul national, au sapat la temelia statului roman. Si inca nu s-a terminat. Se va termina deabia dupa ce vom deschide ochii si vom avea la conducere romani, nu infractori.

Corect,

romani nu maghiari sau tigani!

Care",,,,,," romani nu infractori",,,,rumanii sant

infractori,,banditi,hoti de drumul mare,,,,,aici e problema,,rumanii nau istorie si asta pe care o etaleaza e falsa si de convenientza,,,,uitate la istorici,la caractere nicolae iorga un bandit,,stejaru pu,,lii,nicolae titulescu mort la monte carlo in datorii finantzat de evrei ,giurescu ,,,astia din academie de azi,,,,uitativa la Abraham asta cum arata,,,,aparatoru lui jiji,,,,doamne in ce tzara traiti,,dati amendamente dupa amendamente pt furat si de pagubit statu,,,,,,,,,hahahahaha

@Ioralia, holgos te

http://www.peteava.ro/id-91903-reporter-jefuit-de-tigani

Astia de care tzigani sunt, kedves?

Sa mai existe dreptate pentru cea mereu Romania jefuita si tradata?

Greu de sperat cu guvernantii imorali sau incapabili pe care-i avem de peste 23 de ani, cu poporul natang care se lasa pacalit de escrocii electorali.
Sa speram ca se poate opri hemoragia cu bunuri ale Romaniei cand aurul de la Rosia Montana este dat pe niste nenorocite de avantaje personale ale unor personaje influente si cand nenorocirea cu gazele de sist se desfasoara nestingherita? Cand sanatatea mediului este lasata pe mana unei sefe de clan cu afaceri mafiote, iar patrimoniul cultural e la mana unui fripturist?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor