Legea salarizarii: Sindicatele anunta proteste dupa decalarea majorarilor

Marti, 06 Iunie 2017, ora 15:57
3305 citiri
Legea salarizarii: Sindicatele anunta proteste dupa decalarea majorarilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Sindicatele anunta proteste dupa ce, marti, s-a anuntat ca majorarile salariale din Educatie si Sanatate se vor face etapizat, de la 1 ianuarie si respectiv 1 martie 2018.

Sindicatele din Educatie vor declansa un referendum pentru a stabili formele de protest in urma anuntului facut de ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.

Sindicalistii din Educatie spun ca, prin decalarea majorarilor salariale din cele doua domenii, se incalca flagrant programul de guvernare asumat de coalitia guvernamentala.

"In momentul de fata, discutam despre incalcarea programului de guvernare si incalcarea este foarte grava atata vreme cat Parlamentul Romaniei prin hotarare si-a aprobat programul in cauza. Daca sa ne raportam strict la programul in cauza, noi ar fi trebuit sa beneficiem de o crestere salariala de 20% de la 1 iulie 2017 si de inca o crestere salariala de la 1 ianuarie 2018, cu 30%. Pe legea cadru privind salarizarea, cele doua etape au fost reduse la una singura, respectiv o crestere salariala de 50% de la 1 ianuarie 2018.

Deci e o prima incalcare a programului de guvernare, iar acum discutam de o incalcare si mai grava pentru ca descoperindu-se asa in urma unor analize ca nu ar fi bani suficienti si ca s-au aprobat niste amendamente care cresc impactul bugetar al legii salarizarii, de fapt Educatia va beneficia de la 1 ianuarie 2018 de o crestere salariala de 25% si de la 1 martie 2018 inca 20%. Ce sa mai creada salariatul din Educatie vizavi de modul in care politicienii isi respecta angajamentele", a declarat Marius Nistor, presedintele Federatiei "Spiru Haret".

Marius Nistor a mai spus ca sindicalistii vor sanctiona atitudinea ministrului Muncii si vor declansa un referendum la nivel national vizavi de formele de protest pe care le pot sustine pentru a raspunde "celor care nu stiu sa-si respecte promisiunile facute".

Sindicalistul a adaugat ca spera ca pana luni rezultatele acestui referendum sa fie centralizate.

"Noi avem referendum in plina desfasurare de azi (marti-n.red.) pana vineri, sunt multi nemultumiti si vom vedea ce se va intampla, referendum pentru greva generala din data de 12 iunie. Suntem nemultumiti de pozitionarea in grila a situatiei din invatamant si amanarea acordarilor majorarilor salariale ", a declarat Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).

Si sindicalistii din Sanatate sunt nemultumiti

La randul lor, sindicalistii din Sanatate spun ca nu au fost consultati de catre ministrul Muncii cu referire la aceste decalari.

"Nu am stiut ca o sa se intample lucrul acesta, nu am stiut ca banii sunt asa cum apar in discutiile de la tv si nu stiu pana la ora 14:00, cand ar trebui sa fie in sala cei de la CNSLR Fratia, dar si cei de la Sanitas...Atunci se pare ca la ora 14:00, doamna ministru, care a vorbit inainte la televizor si pe urma cu noi ca de obicei, sa ne dea niste explicatii. Spune ca s-au acceptat niste amendamente pana la zona de 1 martie, ca altfel nu au bani. Noi nu am stiut treaba asta. Suntem in stand by, unii ameninta deja cu protestele inclusiv colegii mei din invatamant. Sa vedem ce va fi", a declarat Leonard Barascu, presedinte Sanitas.

Ministrul Muncii a anuntat, marti, ca majorarile salariale in Educatie si Sanatate se vor face etapizat, respectiv cu 25% de la 1 ianuarie pentru toti bugetarii, urmand ca de la 1 martie sa se faca restul majorarilor salariale, adica de pana la 50% pentru profesori si pana la 100% pentru medici si asistenti.

Citeste mai multe informatii despre Legea salarizarii:

Salarii mai mari cu 20% pentru mai multe categorii de bugetari, dar fara burse in vacanta pentru studenti, au decis deputatii in comisii

Legea salarizarii: Angajatii muzeelor cer mai multi bani: Suntem condamnati la saracie, au fost si decese

Modificari in Legea salarizarii: Primarii vor primi in plus 25% din salariu daca au proiecte pe fonduri europene. Cum motiveaza Olguta Vasilescu

Legea salarizarii: A fost reintrodus sporul de 15% pentru persoanele cu handicap

Legea salarizarii: Salariile vor creste in universitati, dar doar la directori si secretarii sefi - amendament

Mariri de peste 100% pentru profesori pana in 2022. Cat primesc rezidentii sau politistii

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#sindicate proteste Legea salarizarii, #proteste legea salarizarii, #legea salarizarii , #legea salarizarii
Comentarii
Poza Sulampahar
Sulampahar
rank 4
Nici o grija....se maresc salriile *liderilor de sindicat* si