Profesorii nu pot intra in greva generala, anunta sindicatele. In sectorul 6 s-a renuntat la protest - UPDATE

Luni, 12 Iunie 2017, ora 11:30
4907 citiri
Profesorii nu pot intra in greva generala, anunta sindicatele. In sectorul 6 s-a renuntat la protest - UPDATE
Foto: Arhiva Ziare.com

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a anuntat, luni dimineata, ca nu au fost intrunite conditiile legale pentru declansarea grevei la nivel national, in Educatie.

Chiar si asa, se arata intr-un comunicat al FSLI citat de News.ro, asta nu inseamna ca salariatii din invatamant sunt multumiti de Legea salarizarii. "Nemultumirea este profunda", spune conducerea FSLI, precizand ca protestele pot fi reluate dupa inceperea anului scolar 2017-2018.

Conform hotararii Colegiului National al Liderilor FSLI din 31 mai, in perioada 06 - 09 iunie 2017 membrii de sindicat ai organizatiilor sindicale afiliate la federatia noastra au fost consultati, prin referendum, pentru a-si exprima optiunea cu privire la declansarea grevei generale incepand cu 12 iunie.

Potrivit FSLI, in urma centralizarii datelor primite de la sindicatele afiliate, reiese ca 45,67% din totalul membrilor de sindicat au spus "DA" pentru greva generala, incepand cu 12 iunie, un numar de 27 de sindicate afiliate avand intre 50% si 86% optiune pentru aceasta forma de protest.

UPDATE: Unii profesori, cum sunt cei din sectorul 6 si din Cluj, anuntasera proteste pentru luni.

Ppresedintele FSLI, Simion Hancescu, explicase ca acestia au dreptul sa faca astfel de actiuni, chiar daca nu se declanseaza greva generala, pentru ca unele sindicate sunt independente si au procente mari.

Profesorii din Sectorul 6 din Capitala au decis insa sa renunte la greva. Nu exista inca informatii despre cei din Cluj.

BAC-ul nu e in pericol. Ministrul Educatiei cere intelegere si spune ca daca majoreaza acum salarii nu garanteaza pe mai tarziu

UPDATE: Cu putin inainte de pranz, profesorii din sectorul 6 al Capitalei si-au reluat activitatea. Conform Digi24, activitatea didactica a fost reluata in toate scolile, iar cursurile se desfasoara in mod normal la aceasta ora.

Chiar daca unii profesori sunt inca in greva, proba de la Bacalaureat de luni, cea a competentelor digitale, nu este in pericol, sustin reprezentantii inspectoratelor scolare si ministrul Educatiei. Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a transmis, duminica, ca proba competentelor digitale de la Bacalaureat nu va fi afectata de greva profesorilor, cei care protesteaza urmand a fi inlocuiti.

Tot luni, si ministrul Educatiei, Pavel Nastase, a declarat a indemnat profesorii sa fie intelegatori si sa se calmeze, mai ales ca "este sfarsit de an, un moment sensibil": "Trebuie sa fim foarte intelegatori in aceste momente, sa ne calmam, sa ne asezam la masa, sa analizam situatia, sa vedem care sunt perspectivele".

Legat de nemultumirea principala a profesorilor, Legea salarizarii unitare, care a fost votata, miercuri, de plenul Camerei Deputatilor si care merge la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare, ministrul a spus: "Toate sectoarele de activitate intra intr-un proces de crestere a salariilor. De ce nu asteptam? Asa vor spune si alti salariati, care vor cere si ei mariri, conform programului".

"Eu pot sa cresc salariile cu 20%, dar apoi sa nu mai creasca in ritmul prevazut", a mai explicat Pavel Nastase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#greva educatie legea salarizarii, #FSLI greva nationala legea salarizarii, #greva profesori legea salarizarii, #profesori salarii greva, #BAC greva profesori , #legea salarizarii