Deputatii din Comisia de munca finalizeaza azi Legea salarizarii

Marti, 06 Iunie 2017, ora 06:42
2640 citiri
Deputatii din Comisia de munca finalizeaza azi Legea salarizarii
Foto: Arhiva Ziare.com

Legea salarizarii urmeaza sa primeasca marti raportul din partea Comisiei de munca a Camerei Deputatilor. Actul normativ va intra apoi in dezbaterea plenului acestui for, dupa ce saptamana trecuta a fost dezbatut aproape in intregime.

Fata de varianta adoptata de Senat, deputatii au aprobat o serie de majorari de salarii si sporuri pentru mai multe categorii de functionari. Au scazut insa indemnizatiile primarilor de orase, crescandu-le pe cele ale vicepresedintilor de Consilii Judetene.

Martea trecuta, in cea de-a doua zi de dezbatere a legii salarizarii in Comisia de munca a Camerei Deputatilor, au fost facute o serie de amendamente prin care acorda un spor de 15% "pentru complexitatea muncii" functionarilor din ministerele Mediului, Dezvoltarii, Sanatatii, din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si din cadrul Parlamentului, precum si o majorare de 10% pentru personalul de specialitate implicat in procesul legislativ din cadrul Parlamentului.

De asemenea, au fost majorate salariile mai multor categorii de functii din cadrul Consiliului Concurentei.

Functionarii din institutiile respective se alatura astfel omologilor din Ministerele Sanatatii, Finantelor, Muncii si Justitiei care fusesera deja inclusi in categoria celor care primesc sporul de 15%.

Alte majorari, fata de proiect, au fost acordate de catre deputatii din Comisia de munca personalului de specialitate al muzeelor.

In Comisia de munca a Camerei Deputatilor a fost acordat si un spor de performanta academica de 10% din salariul de baza personalului didactic din invatamantul universitar. Sporul se acorda pe o perioada de un an, iar numarul beneficiarilor nu poate depasi procentul de 15% din cei care predau la o unitate de invatamant.

Saptamana trecuta, ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a declarat la Parlament, ca exista posibilitatea ca Legea salarizarii sa intre in vigoare de la 1 august, in cazul in care presedintele Klaus Iohannis va retrimite la Parlament proiectul si nu se vor putea incadra in calendarul stabilit initial, de a se aplica de la 1 iulie.

Presedintele Klaus Iohannis a apreciat, insa, ca "putin deplasata" speranta ca ar putea cere modificarea Legii salarizarii in sectorul public, in conditiile in care legea este un proiect asumat de catre PSD care va raspunde "integral si definitiv" pentru aceasta lege.

Legea salarizarii a scos saptamana trecuta bugetarii in strada. Sindicalisti din administratia publica, de la Mediu, Directia pentru protectia copilului sau din Politia locala, grefieri si specialisti IT, din Bucuresti si din tara, au protestat, marti, fata de proiectul Legii salarizarii unitare, aflat in dezbaterea Camerei Deputatilor, decizionala.

Si miercuri, peste 500 de angajati din administratia publica locala au protestat, pentru a doua zi consecutiv, in Piata Constitutiei, nemultumiti de proiectul Legii salarizarii.

Quarterly Report - Editia 4

Traian Băsescu explică importanța alegerilor europarlamentare. „Dacă vrem un președinte al Comisiei care să nu mai facă trăsnăi cu vaccinurile, nu votăm PSD şi PNL”
Traian Băsescu explică importanța alegerilor europarlamentare. „Dacă vrem un președinte al Comisiei care să nu mai facă trăsnăi cu vaccinurile, nu votăm PSD şi PNL”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat că, dacă vrem ca Ursula von der Leyen să rămână preşedintele Comisiei Europene, atunci votăm PNL şi PSD. El a adăugat că, dacă vrem un...
Ambiția lui Iohannis, dacă nu reușește să obțină șefia NATO. Cum și-ar împărți PSD și PNL poziții cheie la nivel european în funcție de parcursul șefului statului SURSE
Ambiția lui Iohannis, dacă nu reușește să obțină șefia NATO. Cum și-ar împărți PSD și PNL poziții cheie la nivel european în funcție de parcursul șefului statului SURSE
În contextul în care șefia NATO pare tot mai greu de obținut pentru Klaus Iohannis, șeful statului ar ținti și spre alte funcții la nivel european. PNL şi PSD vor să îşi împartă...
#legea salarizarii comisie munca, #legea salarizarii Parlament , #legea salarizarii