Deputatii din Comisia de munca finalizeaza azi Legea salarizarii

Marti, 06 Iunie 2017, ora 06:42
2614 citiri
Deputatii din Comisia de munca finalizeaza azi Legea salarizarii
Foto: Arhiva Ziare.com

Legea salarizarii urmeaza sa primeasca marti raportul din partea Comisiei de munca a Camerei Deputatilor. Actul normativ va intra apoi in dezbaterea plenului acestui for, dupa ce saptamana trecuta a fost dezbatut aproape in intregime.

Fata de varianta adoptata de Senat, deputatii au aprobat o serie de majorari de salarii si sporuri pentru mai multe categorii de functionari. Au scazut insa indemnizatiile primarilor de orase, crescandu-le pe cele ale vicepresedintilor de Consilii Judetene.

Martea trecuta, in cea de-a doua zi de dezbatere a legii salarizarii in Comisia de munca a Camerei Deputatilor, au fost facute o serie de amendamente prin care acorda un spor de 15% "pentru complexitatea muncii" functionarilor din ministerele Mediului, Dezvoltarii, Sanatatii, din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si din cadrul Parlamentului, precum si o majorare de 10% pentru personalul de specialitate implicat in procesul legislativ din cadrul Parlamentului.

De asemenea, au fost majorate salariile mai multor categorii de functii din cadrul Consiliului Concurentei.

Functionarii din institutiile respective se alatura astfel omologilor din Ministerele Sanatatii, Finantelor, Muncii si Justitiei care fusesera deja inclusi in categoria celor care primesc sporul de 15%.

Alte majorari, fata de proiect, au fost acordate de catre deputatii din Comisia de munca personalului de specialitate al muzeelor.

In Comisia de munca a Camerei Deputatilor a fost acordat si un spor de performanta academica de 10% din salariul de baza personalului didactic din invatamantul universitar. Sporul se acorda pe o perioada de un an, iar numarul beneficiarilor nu poate depasi procentul de 15% din cei care predau la o unitate de invatamant.

Saptamana trecuta, ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a declarat la Parlament, ca exista posibilitatea ca Legea salarizarii sa intre in vigoare de la 1 august, in cazul in care presedintele Klaus Iohannis va retrimite la Parlament proiectul si nu se vor putea incadra in calendarul stabilit initial, de a se aplica de la 1 iulie.

Presedintele Klaus Iohannis a apreciat, insa, ca "putin deplasata" speranta ca ar putea cere modificarea Legii salarizarii in sectorul public, in conditiile in care legea este un proiect asumat de catre PSD care va raspunde "integral si definitiv" pentru aceasta lege.

Legea salarizarii a scos saptamana trecuta bugetarii in strada. Sindicalisti din administratia publica, de la Mediu, Directia pentru protectia copilului sau din Politia locala, grefieri si specialisti IT, din Bucuresti si din tara, au protestat, marti, fata de proiectul Legii salarizarii unitare, aflat in dezbaterea Camerei Deputatilor, decizionala.

Si miercuri, peste 500 de angajati din administratia publica locala au protestat, pentru a doua zi consecutiv, in Piata Constitutiei, nemultumiti de proiectul Legii salarizarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#legea salarizarii comisie munca, #legea salarizarii Parlament , #legea salarizarii