Emil Boc: Salariul minim va creste cel putin cu rata inflatiei

Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 19:17
2841 citiri
Emil Boc: Salariul minim va creste cel putin cu rata inflatiei
Foto: Europa FM

Salariul minim va creste, in 2011, cel putin cu rata inflatiei, iar bugetarii vor recupera o parte din taierea de 25% de la 1 iulie, a anuntat, joi, premierul Emil Boc.

"Saptamana viitoare vom lua o decizie cu privire la Legea salarizarii. In privinta salariului minim, va pot spune ca acesta va creste cel putin cu rata inflatiei. De asemenea, in 2011 va fi o recuperare importanta a banilor pierduti de bugetari, cat poate tara sa duca in conditiile economice actuale", a declarat Emil Boc, joi seara, la Europa FM.

Prim-ministrul a avertizat ca, daca Guvernul va face cum vrea Opozitia cu privire la Legea salarizarii, "ajungem la un deficit de 11% si in aceste conditii nu ne mai imprumuta nimeni".

Totodata, Emil Boc a infirmat zvonul ca vor trebui demisi inca 26.000 de salariati din aparatul bugetar, sustinand ca ajustarea de 100.000 de bugetari care s-a facut in perioada 2009-2010 este suficienta.

"Inca din august actele normative au fost emise, acum sunt doar in derulare procedurile. In august aveam 1,340 milioane de bugetari, la 30 septembrie aveam 1,316 milioane de bugetari, iar in decembrie vom avea 1,290 milioane de bugetari. Unele proceduri vor continua si in 2011, pentru ca termnele de preavize se vor intinde. (...) Aceasta ajustare de 100.000 de bugetari in 2 ani de zile aduce Romania pe drumul corect in sectorul bugetar. Partea dificila de restructurare a aparatului bugetar se apropie de sfarsit. In 2011 vom avea o restructurare decenta. Greul a fost la cei 100.000 bugetari, in 2009-2010", a mai spus seful Guvernului.

2011-anul disponibilizarilor pe cale naturala

In ceea ce priveste anul 2011, Emil Boc sustine ca ne vom confrunta cu o politica a disponibilizarilor naturale, prin pensionare, prin incetarea muncii cu acordul ambelor parti sau prin plecarea in strainatate.

"Unul din sapte posturi se va ocupa. Se desfiinteaza sapte posturi prin aceste mecanisme legale si se va angaja o persoana. Prin asta se va diminua personalul bugetar din Romania. Pana in momentul de fata, peste 200.000 de bugetari au fost redirectionati. Este un efort pe care Guvernul nu din placere, ci din necesitate trebuie sa il faca", a adaugat prim-ministrul.

In ceea ce priveste Legea salarizarii personalului bugetar, Emil Boc a asigurat ca aceasta a intrat in linie dreapta, insa bugetarii vor ajunge la sumele maxime din noile grile abia in 2015.

"Avem de-a face cu doua legi care vizeaza salarizarea. Prima este legea cadru, echivalentul legii de anul trecut, care a fost imbunatatita cu Banca Mondiala si reprezentantii sindicatelor. Modificarea propusa este o ierarhizare pe 15 trepte a profesiilor, fata de anul trecut cand erau 12 trepte. E un lucru titanic, greu de facut, nimeni nu a avut curajul in 20 de ani sa stea la masa si sa ordoneze categoriile sociale. Legea ne zice care este plafonul maximal in grila, daca este medic, profesor sau judecator.

Pornind de la coeficientul de baza - 600 de lei - daca ai, sa zicem, pozitia 7, ajungi la 4.200 de lei. Noi nu avem bani sa aplicam integral legea. Pana in 2015, in fiecare an se vine cu o aplicare concreta. Sa zicem ca in anul asta avem atatia bani si dam fiecarei categorii atatia bani. Cel care este la pozitia 7, azi porneste de la indicatorul 1, care este 600 de lei, dar nu va primi din start 4.200 de lei. Orizontul de asteptare este sa ajunga pana la 2015 la aceasta suma. Noi spunem ca in 2011 dam atat din suma", a explicat premierul.

Potrivit acestuia, legea ne arata "o evolutie pe termen mediu si lung a fiecarei profesii si trebuie sa nu ne intindem mai mult decat ne este plapuma, nu trebuie sa vindem iluzii".

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#crestere salariu minim, #legea salarizarii, #Emil Boc , #legea salarizarii
Comentarii