Guvernul Boc isi asuma marti raspunderea pe legile salarizarii (Video)

Marti, 14 Decembrie 2010, ora 07:52
2505 citiri
Guvernul Boc isi asuma marti raspunderea pe legile salarizarii (Video)
Foto: Ronews

Guvernul Boc isi asuma marti in Parlament raspunderea asupra proiectului de Lege-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si asupra proiectului de Lege privind salarizarea in anul 2011 a bugetarilor.

Adoptarea celor doua legi reprezinta o obligatie asumata cu partenerii externi si o conditie pentru eliberarea urmatoarei transe de la FMI.

Premierul Emil Boc a declarat luni ca Legea salarizarii si a bugetului vor fi adoptate pana la sfarsitul anului daca Opozitia nu va boicota sau submina activitatea Parlamentului. Si presedintele Basescu a avertizat luni asupra consecintelor neasumarii legilor cerute de FMI, respectiv legea salarizarii, a sistemului de pensii si a bugetului.

"Datorita jocului politic suntem sub riscul de a rata, de a impinge tara intr-un derapaj, in cazul in care nu reusim sa trecem legile care reprezinta conditionalitati pentru transa ce urmeaza sa o incasam in ianuarie. Probabil stiti ca board-ul FMI este pe data de 7 ianuarie si neindeplinirea tuturor conditiilor arunca tara intr-o zona de lipsa de credibilitate si cred ca acestea trebuie sa fie primul comandament al acestor discutii", a spus Basescu, in debutul consultarii cu liderii arcului guvernamental.

Cea mai importanta prevedere a legii de aplicare a salarizarii unitare pentru anul 2011 este aceea ca salariile de baza ale bugetarilor se majoreaza cu 15% incepand de la 1 ianuarie. De altfel, ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a spus ca daca legile salarizarii nu vor fi adoptate, aceasta majorare nu va fi operabila.

"Atat isi poate permite Romania in momentul de fata tinand cont de realitatile crizei si de necesitatea de incadrare in tintele de deficit pe care le avem pentru anul 2011: 4,4 deficit bugetar, masa salariala pentru personalul bugetar 39 de miliarde de lei, personal bugetar 1.290.000 de bugetari", a declarat si premierul Boc, dupa ce legile au trecut de Guvern.

Bugetarii vor fi reincadrati: salariile se modifica

De asemenea, tot in aceasta lege de aplicare a fost stabilit salariul de baza minim brut pe tara la valoarea de 670 de lei pentru anul viitor.

Ministrul Muncii, Ioan-Nelu Botis, a declarat ca toti salariatii din sectorul public vor fi reincadrati pe functii de la 1 ianuarie 2011 pentru a fi eliminate astfel discrepantele de salarizare care apar intre persoane ce exercita functii echivalente, dar in institutii diferite. El a mai spus ca reincadrarea va determina si anumite modificari ale salariilor.

"Din 1 ianuarie 2011, tot personalul din sectorul bugetar va fi reincadrat. In aceste conditii, anumite cresteri salariale vor exista si vor fi tratate egal functiile aflate pe acelasi palier din ministere. Unde exista discrepante intre ministere pe functii de aceeasi natura vom reaseza functiile. In acest fel, cei care au un tip de munca in ministere diferite vor fi salarizati la fel", a declarat ministrul precizand ulterior ca masura nu va viza doar pe angajatii ministerelor, ci pe toti bugetarii.

Potrivit procedurii, o lege asupra careia isi asuma Guvernul raspunderea trece de Parlament doar daca Guvernul nu este demis prin motiune de cenzura. Partidele din Opozitie au hotarat insa sa depuna impreuna o motiune de cenzura. De altfel, liderii PSD, PNL si PC au mai decis luni in cadrul unei intalnirii a Opozitiei sa sustina adoptarea Legii salarizarii dupa data de 31 decembrie, astfel incat salariile bugetarilor sa revina la cuantumul dinaintea reducerilor cu 25%.

Conducerea Parlamentului a decis pe de alta parte ca, in cazul in care Opozitia va depune motiune de cenzura pe Legea salarizarii, aceasta sa fie prezentata pe 16 decembrie, in sedinta comuna, urmand ca votul sa fie dat luni, 20 decembrie, inainte de dezbaterile pe proiectele de buget pe 2011. Reprezentantii Opozitiei spun ca nu se putea stabili un calendar pentru motiune de vreme ce aceasta nu a fost depusa.

Citește și:
Polițiștii din Cluj amenință că părăsesc un grup de WhatsApp în semn de protest. "Reprezentanţii MAI nu au depus nici cel mai mic efort să medieze convulsiile sociale"
Polițiștii din Cluj amenință că părăsesc un grup de WhatsApp în semn de protest. "Reprezentanţii MAI nu au depus nici cel mai mic efort să medieze convulsiile sociale"
Sindicatul Europol a anunţat marţi, 6 decembrie, că poliţiştii din Cluj renunţă la grupurile de WhatsApp şi Telegram pentru serviciu, ”în semn de protest pentru neaplicarea legii...
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
George Simion, liderul AUR, a ajuns din nou în centrul atenției luni, 5 decembrie, după ce a dat buzna în Ministerul Energiei și a sabotat conferința de presă anunțată de Virgil Popescu....