In noua Lege a salarizarii, judecatorii ar avea salarii mai mari ca procurorii. Lazar nu e de acord: S-ar crea o problema de constitutionalitate

Joi, 06 Aprilie 2017, ora 14:36
6182 citiri
In noua Lege a salarizarii, judecatorii ar avea salarii mai mari ca procurorii. Lazar nu e de acord: S-ar crea o problema de constitutionalitate
Foto: Arhiva Ziare.com

Salariile magistratilor cresc in noua Lege a salarizarii unitare, o majorare mai mare fiind la judecatori, iar sporurile pot fi acordate in continuare, dar cu incadrarea intr-un plafon de 30%, au declarat oficiali din Ministerul Muncii.

"Nu scade salariul niciunui magistrat. Atat salariile procurorilor, cat si ale judecatorilor cresc in noua Lege a salarizarii unitare, dar cresterea este mai mare la judecatori. In toata Europa este la fel, judecatorii au salarii mai mari decat procurorii", au spus oficiali din Ministerul Muncii, pentru News.ro.

Potrivit acestora, magistratii pot primi in continuare sporuri, pentru ca plafonul de 30% este stabilit pe ordonatorul de credite, nu pe angajat.

"Daca angajatorul considera ca un anume angajat are rezultate bune in munca, nu il impiedica nimeni si nimic sa-i dea acelui angajat sporuri si de 80%. Singura conditie este ca ordonatorul de credite sa se angajeze, per total, sa nu depaseasca plafonul de 30% din salariile tuturor angajatilor", a precizat sursa citata.

Procurorul general nu e de acord cu diferentele de salarii dintre procurori si judecatori

Insa procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a declarat ca noua Lege a salarizarii unitare nu trebuie sa faca diferente intre veniturile procurorilor si ale judecatorilor, pentru ca acestia au statut unic de magistrat si trebuie respectat, altfel s-ar crea o problema de constitutionalitate.

"Ne dorim un proiect de lege care sa fie definitiv si sa stim despre ce discutam. Am inteles ca sunt mai multe proiecte. Exista un singur statut, de magistrat, si asta trebuie respectat", a spus Augustin Lazar, dupa sedinta CSM.

Procurorul general a aratat ca CSM a cerut Ministerului Muncii proiectul Legii salarizarii unitare, pentru a fi analizat si a se putea pronunta un punct de vedere.

"Sper sincer ca va fi un proiect rational, care sa nu faca o diferentiere de statut. Procurorii si judecatorii au acelasi statut, de magistrat", a adaugat Lazar.

Acesta a atras atentia ca, in caz contrar, "s-ar crea o problema de constitutionalitate", avand in vedere ca exista o decizie a CCR care a stabilit ca judecatorii si procurorii "au acelasi statut de magistrat".

Membrii CSM nemultumiti ca nu au fost consultati pe Legea salarizarii

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii si reprezentantii asociatiilor de magistrati s-au declarat, joi, nemultumiti ca nu au fost invitati de Ministerul Muncii la discutiile privind proiectul Legii salarizarii unitare si ca nu stiu ce contine acesta.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, i-a asigurat ca salariile magistratilor nu o sa scada dupa aplicarea noii Legi a salarizarii unitare, precizand ca cel mult unele sporuri "sunt in pericol".

Proiectul Legii salarizarii unitare, elaborat de Ministerul Muncii, urmeaza sa fie semnat, in calitate de iniatiatori, de catre parlamentarii social-democrati.

Iata cat vor castiga salariatii din Justitie si alte categorii de bugetari, potrivit Legii salarizarii

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#CSM Lege salarizarea, #magistrati salarii legea salarizarii, #magistrati salarii , #legea salarizarii
Comentarii
Poza cozmin
cozmin
rank 3
Sa spera ca si inginerii, cercetatorii, psihologii