Am solicitat ieri Guvernului PSD si majoritatii parlamentare sa explice public daca vor sustine sau nu o modificare la Codul Fiscal, in sensul in care toate contributiile vor fi preluate de angajati.
Ideea aparea in punctul de vedere emis de Guvern la Legea-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.
In documentul Guvernului se specifica ca de la 1 ianuarie 2018 "se modifica prevederile din Codul fiscal in sensul preluarii de catre salariat in totalitate a sarcinii de plata a contributiilor de asigurari".
Ce inseamna asta?
Inseamna ca angajatii ar plati de acum inainte toate contributiile sociale, ce erau impartite pana acum intre ei si angajator. Pe scurt, ca angajatul va prelua asupra sa obligatia de a plati CAS, CASS, somajul, contributiile pentru concedii, contributiile la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale si cine stie ce contributii vor mai inventa guvernantii, caci nimeni nu-i bate pe socialisti cand vine vorba de inventat taxe.
Toate aceste contributii, adunate, depasesc 22% din salariul brut.
In comunicatul meu de ieri atrageam atentia ca trecerea acestor contributii la angajat ar putea duce la anularea cresterilor salariale anuntate in Legea salarizarii unitare si ca in final aceasta s-ar putea dovedi, pentru multi dintre salariatii din sectorul bugetar, doar o simpla pacaleala!
Va spun sincer, nu asteptam un raspuns, dar el totusi a venit, chiar din partea ministrului de Finante, domnul Viorel Stefan. Ia uitati ce frumos zice domnul Stefan:
"De anul viitor, angajatorii nu vor mai trebui sa plateasca contributiile la asigurarile sociale in numele angajatilor, obiectivul fiind transferarea in intregime catre angajati".
Stati putin, cum? Deci angajatii din sistemul bugetar vor simti real cresterea doar intre 1 iunie 2017 si 1 ianuarie 2018, caci dupa aceasta data vor prelua integral contributiile la stat? Domnul Stefan ne zice ca da!
Am incercat sa fac anumite calcule, insa supriza. Secretomania care inconjoara noua Lege a salarizarii unitare depaseste pana si secretomania din arhiva SIPA.
In acest moment, este posibil ca unor categorii sa le creasca salariul, altora sa le ramana aproximativ la fel si altora sa le scada! Cine are exact datele? Nu stim!
In mod normal, aceste calcule au fost facute de expertii de la Ministerul de Finante, caci acolo chiar lucreaza oameni profesionisti care isi fac treaba cu seriozitate, daca sunt lasati sa o faca si nu li se impun masuri populiste.
I-ati auzit insa pe ei explicand ceva? Eu nu.
Am auzit-o in schimb aproape de fiecare data pe doamna Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii. Nimeni nu ne poate explica de ce se intampla acest lucru.
In mod firesc, ne intrebam daca nu cumva la aceasta lege au lucrat si experti de la Ministerul Muncii. Dar cine sa ne raspunda, cand guvernantii sunt ocupati sa-l intrebe pe Ontanu ce fel mobila are Oprea in sufragerie?
Legea este pe ultima suta de metri in Parlament, insa nimeni nu a vazut pana acum o fundamentare economica, un studiu de impact, ceva, orice, macar niste calcule facute pe un servetel.
Tot ce avem sunt intrebari, doar ca nu exista nimeni care sa si raspunda.
In final, mai am totusi o nelamurire, adresata celor care fac parte din majoritatea guvernamentala. Voi ce votati exact? Caci nici voi nu aveti un studiu de impact, nici voi nu aveti o fundamentare economica, ba chiar nici macar o grila clara care sa arate cu cat vor creste salariile pentru fiecare categorie in parte.
Pai nu era vorba ca Parlamentul isi va recapata demnitatea, ca nu va mai fi o simpla masina de vot la cheremul Guvernului? Sau asta era doar o poveste de campanie?
Nu as vrea insa sa inchei fara a transmite un mesaj si celor care lucreaza in mediul privat, dar mai ales catre cei din multinationale, si care au pierdut deja cateva minute citind articolul asta: treceti repede la munca, cineva trebuie sa plateasca si cresterile astea. Olguta se bazeaza pe voi!
S-a nascut in Romania, in perioada comunista, de unde a emigrat in Germania alaturi de familia sa. Dupa 1989 s-a intors la Bucuresti unde s-a inscris la Facultatea de Ahitectura "Ion Mincu". Dupa ce a obtinut diploma de arhitect in Germania, a lucrat in mai multe tari, printre care Germania, Bonair si Venezuela. In Venezuela a participat la miscarile de protest fata de presedintele socialist Hugo Chavez.
In 2016 s-a inscris in Partidul National Liberal, unde militeaza pentru o mai buna guvernare, pentru un stat suplu si pentru un mediu de afaceri competitiv si onest.
Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.
"Nu as vrea insa sa inchei fara a transmite un mesaj si celor care lucreaza... Vezi tot