Legea salarizarii: Sindicalistii pregatesc proteste si se duc la biserica pentru ca Iohannis s-o retrimita la Parlament

Miercuri, 07 Iunie 2017, ora 15:41
5422 citiri
Legea salarizarii: Sindicalistii pregatesc proteste si se duc la biserica pentru ca Iohannis s-o retrimita la Parlament
Foto: Arhiva Ziare.com

Legea salarizarii unitare a trecut de Parlament cu tot cu prevederile care ii nemultumesc pe sindicalisti.

Ziare.com a dorit sa afle ce pregatesc acestia pentru perioada urmatoare. Astfel, am discutat cu Dumitru Coarna, liderul Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, cu Marius Nistor, liderul Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" si cu Simion Hancescu, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).

Dumitru Coarna a declarat pentru Ziare.com ca, daca presedintele Klaus Iohannis nu va intoarce legea, politistii vor incerca sa gaseasca o modalitate prin care legea poate fi atacata la CCR si ca vor organiza si proteste.

Citeste si Haos cu Legea salarizarii: Medicii si profesorii nu vor primi, de la 1 ianuarie, majorarile promise

"Eu ma rog. Am inceput sa ma inchin. Am fost la biserica, ca presedintele Iohannis sa faca cerere de reanalizare a legii. Daca nu se face, o sa gasim solutia legala prin factorii care au calitate sa atacam la CCR, ca cel putin un articol este neconstitutional. Articolul 37 din corpul legii este impotriva Constitutiei", a declarat liderul sindical.

Articolul 37 se refera la aplicarea acestei legi si arata ca "prevederile prezentei legi se aplica etapizat, incepand cu data de 1 iulie 2017", potrivit variantei care a trecut marti de Comisia de Munca, varianta finala votata miercuri de Camera Deputatilor nefiind inca publicata. Insa ministrul Muncii a anuntat ca primele majorari vin abia de la 1 ianuarie 2018, ceea ce a provocat supararea bugetarilor.

Politistii nu au stabilit un calendar clar al protestelor si sunt in procedura de consultare a membrilor de sindicat prin reprezentantii de judete. Coarna a adaugat ca cel mai probabil vor organiza un miting cu vreo 15.000-20.000 de persoane, precum cel din luna martie.

Intrebat daca este posibil ca politistii rutieri sa aleaga sa protesteze si prin a da doar avertismentele soferilor, asa cum s-a intamplat acum cateva luni, Coarna a declarat ca nu stie cat de eficienta va fi aceasta masura.

Sindicalistii din Invatamant inca se gandesc daca vor protesta

Sindicatele din Educatie fac in aceste zile un referendum pentru a stabili daca vor protesta si sub ce forma.

"Urmeaza sa vedem ce vor decide colegii nostri membri de sindicat, tinand cont ca au mai fost si niste informatii suplimentare obtinute ieri (marti - n.red.), printre care faptul ca s-a obtinut spor de uzura neuropsihica de 10%, care a fost votat de Comisia de Munca si adoptat azi. Acum asteptam sa vedem care vor fi rezultatele referendumului. Luni le-am dat termen colegilor mei", a declarat Marius Nistor, liderul Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret", pentru Ziare.com.

Acesta a precizat ca sporul de uzura neuropsihica e ceva in plus pentru cei din Invatamant si poate avea un rol pozitiv in decizia lor cu privire la proteste.

Liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, a declarat pentru Ziare.com ca membrii sindicatului au termen pana vineri sa decida, in urma referendumului intern, daca vor protesta sau nu si sub ce forma.

Amintim ca Legea salarizarii unitare a bugetarilor a fost votata, miercuri, de plenul Camerei Deputatilor si urmeaza sa mearga la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce retragerea medicului Cîrstoiu din cursa pentru Capitală nu este credibilă. „Pare o campanie fără cap și coadă. Foarte neprofesionist”
De ce retragerea medicului Cîrstoiu din cursa pentru Capitală nu este credibilă. „Pare o campanie fără cap și coadă. Foarte neprofesionist”
Deși a trecut mai puțin de o lună de la anunțarea candiaturii medicului Cătălin Cîrstoiu din partea PSD-PNL la Primăria Capitalei, în presă și în spațiul public au apărut zvonuri...
Ironiile lui Cătălin Cîrstoiu la adresa contracandidaților săi: "Eu nu-s prea retras de felul meu. Nicuşor şi Piedone, nu mai speraţi degeaba"
Ironiile lui Cătălin Cîrstoiu la adresa contracandidaților săi: "Eu nu-s prea retras de felul meu. Nicuşor şi Piedone, nu mai speraţi degeaba"
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat că nu se va retrage din cursa pentru primăria Capitalei, în ciuda faptului că zilnic este "retras" de...
#Legea Salarizarii sindicalisti proteste, #proteste legea salarizarii, #Legea salarizarii Iohannis , #legea salarizarii