Ministrul Muncii, la Tv Ziare.com: Salariul minim in Romania este mic

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 18:46
2867 citiri
Ministrul Muncii, la Tv Ziare.com: Salariul minim in Romania este mic

Ministrul Muncii Ioan Nelu Botis, prezent la TV ZIARE.COM, a apreciat ca este greu sa traiesti in Romania cu salariu minim pe economie, insa persoanele care sunt in aceasta situatie trebuie sa gaseasca solutii pentru a-si mari veniturile.

"600 de RON plus 15% e un salariu mic, dar solutia este aceea de a cauta cai, de a iesi din zona salariului minim", a declarat, la Tv Ziare.com, ministrul Muncii.

Vezi AICI inregistrarea emisiunii cu ministrul Muncii, Ioan Nelu Botis.

Acesta a explicat ca salariile bugetarilor nu au putut reveni la nivelul de dinaintea taierii cu 25%, pentru ca asta ar insemna intrarea Romaniei in incapacitate de plata in 5-6 luni.

"Ceea ce se intampla astazi la nivel mondial ne demonstreaza ca orice criza loveste aproape toate statele lumii si nu exista state care sa se poata izola economic. Poate ca fiind astazi in Guvernul Romaniei si avand acces la foarte multe informatii am dreptul sa fiu ingrijorat fata de ceea ce se intampla in Irlanda, Portugalia, Spania, tari care au sustinut foarte mult partea de beneficii sociale si care s-au indatorat foarte mult.

In conditiile in care economia Romaniei va permite, va exista o crestere mai mare pentru 2012. Aceasta lege (Legea Salarizarii, n.red.) are o legatura directa cu economia Romaniei - daca se intampla lucruri pozitive si vom avea crestere, si in ceea ce priveste salarizarea in urmatoarea perioada de timp se vor intampla lucruri pozitive", a mai spus Botis.

Bugetarii au creditat statul cu 25% din salariu si isi primesc banii in rate

Ministrul Muncii, intrebat de cititorii Ziare.com daca este corect ca bugetarii sa fi dat statului 25% din slariu cand a avut nevoie, insa sa nu fie pasuiti si sa li se dea si banii inapoi in rate timp de cinci ani, a raspuns ca o majotrare mai mare ar duce la colaps in acest moment.

"Suntem datori sa spunem lucrurile clar: daca facem pasi mai mari si oferim mai mult astazi, in 5-6 luni o sa ajungem in soarta altor tari, sa intram in incapacitate de plata a pensiilor si salariilor. Plata acestor rate, daca le considerati rate, a inceput sa se faca cu 1 ianuarie 2011 si va rog sa intelegi ca ne revenim in ritmul in care economia isi revine. Atunci cand economia poate oferi mai mult, si salarizarea va fi mai buna", a mai spus Botis.

El a garantat, insa, ca oamenii se pot baza pe majorarea de 15% din 2011.

De la venirea mea, rata somajului a scazut cu 3% - faceti calculul cate locuri de munca s-au creat

Intrebat cate locuri de munca au fost create de cand a preluat portofoliul Muncii, Botis a spus ca rata somajului a scazut cu 3%.

"Sunt un ministru care provine din zona agentiei de ocupare, e interesul meu de a sustine piata muncii. De la venirea mea, rata somajului a scazut cu 3%, de la 7,4 la 7,1%. Calculati dumneavoastra cati oameni au gasit un loc de munca in aceasta perioada", a declarat Botis.

"Sunt ministrul Muncii si cred ca absolut toate reformele sunt legate de ideea de a cauta in primul rand un loc spre piata muncii. Cred ca legile pe care le sustin trebuie sa induca aceasta idee, ca nu ne putem permite, ca tara, sa tinem in zona pasiva mai mult de jumatate din cetatenii Romaniei.

A avea un loc de munca te valorizeaza in viata si sustin intru totul idea ca muncind mai mult si mai bine poti castiga mai mult si mai bine si iti poti imbunatati conditia de trai. Nu cred in statul social si in valorile lui, cred ca acest tip de stat incepe sa dispara", a mai spus Botis, aratand, astfel, ca sustine indemnul presedintelui Traian Basescu catre romani de a-si face singuri un trai mai bun prin munca.

Avem 1.500.000 de oameni care o sa devina o povara sociala

Botis a indicat ca o problema mare Romaniei este munca la negru, motiv pentru care, in viitor un milion si jumatate de oameni care lucreaza in acest moment in acest sistem vor ajunge "o povara sociala".

"Avem in jur de 1 milion si jumatate de oameni care lucreza la negru. Avem in Parlament o lege pe care a transmis-o Guvernului prin care incercam ca o parte din cei care lucreaza la negru sa fie atrasi spre zona fiscala. Sper ca incepand de anul viitor sa avem functionala aceasta lege si o parte dintre cei care muncesc la negru sa fie recunoscuti pe piata muncii.

Toti acesti oameni vor deveni o povara sociala cand vor atinge varsta pensionarii. Ori tot ce inseamna asistenta sociala in Romania se afla intr-o zona de crestere exponentiala, si intentia mea e de a gasi solutii ca oamenii sa aiba un loc de munca si sa devina contribuabil la toate sistemele sociale. Asta e solutia pentru Romania - locul de munca!", a conchis, la TV Ziare.com, Ioan Nelu Botis, ministrul Muncii.

Citeste si:
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat marți, 25 ianuarie, că are ca obiectiv alocarea unui miliard de euro până în anul 2024 pentru programul prin care populaţia poate cumpăra, cu...
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat marți, 25 ianuarie, că PSD va cere în coaliție renegocierea cu Comisia Europeană a plafonului de cheltuieli pentru pensii din PNRR. În prezent,...