Scandalul asumarilor in Parlament (Video)

Marti, 14 Decembrie 2010, ora 16:57
2706 citiri
Scandalul asumarilor in Parlament (Video)
Foto: Arhiva

Desi marti era prevazuta asumarea raspunderii pe legile Salarizarii, Puterea a cerut si a obtinut includerea pe ordinea de zi si a continuarii procedurii asumarii raspunderii pe Legea Educatiei.

Cu 183 de voturi "pentru", niciun vot "impotriva" si o abtinere, plenul Parlamentului a decis includerea pe ordinea de zi a continuarii procedurii asumarii raspunderii pe Legea Educatiei, in ciuda protestelor Opozitiei, care a parasit, de altfel, sala.

Inainte de vot, reprezentantii Puterii si ai Opozitiei s-au certat pe procedura de urmat in privinta Legii Educatiei. Astfel, PD-L a cerut introducerea pe ordinea de zi a unei propuneri de continuare a procedurii pe Legea Educatiei.

Opozitia a sustinut ca nu se poate introduce pe ordinea de zi o chestiune neconstitutionala si ca o asemenea decizie va fi nula de drept. Continuarea procedurii privind Legea Educatiei a fost sustinuta si de premierul Emil Boc, si de presedintele UDMR si vicepremier, Marko Bela, in ciuda contestarilor liderilor Opozitiei.

Ziare.com ti-a prezentat, minut cu minut, scandalul din Parlament:

14:30 - Iesind de la dezbateri, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, le-a spus jurnalistilor ca "nu putem permite ca apararea unor interese nelegitime sa impiedice intrarea in vigoare a Legii Educatiei", care in opinia sa este una "europeana".

14:00 - Dupa un discurs in care a prezentat, pe scurt, prevederile celor doua legi, premierul Emil Boc si-a angajat raspunderea asupra proiectului de Lege-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si asupra proiectului de Lege privind salarizarea in anul 2011 a bugetarilor.

13:00 - Roberta Anastase a anuntat ca Legea Educatiei este considerata adoptata, dupa ce motiunea de cenzura a fost retrasa.

12:30 - Deputatii si senatorii PNL au inceput sa-si anunte individual in plenul reunit de marti retragerea semnaturilor de pe motiunea de cenzura depusa impreuna cu PSD pe Legea Educatiei.

12:00 - Plenul Parlamentului a luat pauza pentru consultari.

11:55 - Liderul grupului PSD+PC, Mircea Dusa, a anuntat ca parlamentarii social-democrati parasesc sala de sedinta in urma introducerii pe ordinea de zi a subiectului privind continuarea procedurii de angajare a raspunderii pe Legea Educatiei.

11:50 - Liderul deputatilor PNL, Calin Popescu Tariceanu, a solicitat o pauza de consultari in plenul reunit unde Guvernul isi angajeaza raspunderea pe legile salarizarii, dupa ce Roberta Anastase i-a intrebat pe semnatarii motiunii de cenzura pe Legea Educatiei daca isi retrag semnaturile.

Circ cu asumari multiple in Parlament - Boc si Geoana, protagonisti

11:40 - Cele doua camere ale Parlamentului au decis marti, cu 183 de voturi "pentru", niciun vot "impotriva" si o abtinere, includerea pe ordinea de zi a continuarii procedurii asumarii raspunderii pe Legea Educatiei.

11:26 - "Inteleg incercarea disperata a Guvernului de a pregati argumentatia, dar nu are niciun fel de valoare. Regret ca am ajuns sa batjocorim reguli elementare de functionare a Parlamentului Romaniei. Eu pot sa inteleg disperarea ca sa pastreze aceasta Coalitie, insa angajarea raspunderii pe aceasta Lege a Educatiei a fost neconstitutionala", a spus Mircea Geoana, de la tribuna Parlamentului.

11:20 - Premierul Emil Boc a afirmat de la tribuna Parlamentului ca, din cauza lui Mircea Geoana, nu poate fi oprita procedura asumarii pe Legea Educatiei. "Daca CCR ar fi fost sesizata de catre presedintele Senatului inainte de stabilirea calendarului asumarii, numai in aceasta situatie, cererea ar fi fost litigioasa. (...) La 18 octombrie, in urma deciziei de asumare a raspunderii, Birourile Permanente au stabilit calendarul asumarii.

11:15 - Deputatul PSD Cristian Dumitrescu a declarat, de la tribuna Parlamentului, ca Opozitia nu este de acord cu schimbarea ordinii de zi, si ca "solicitarea domnului deputat Toader nu are baza juridica".

11:10 - Deputatul PD-L, Mircea Toader, a cerut introducerea pe ordinea de zi a unei propuneri de continuare a procedurii pe Legea Educatiei.

10:20 - Sedinta Parlamentului a inceput.

Guvernul isi asuma raspunderea pe legile Salarizarii

Guvernul Boc isi asuma marti in Parlament raspunderea asupra proiectului de Lege-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si asupra proiectului de Lege privind salarizarea in anul 2011 a bugetarilor.

Adoptarea celor doua legi reprezinta o obligatie asumata cu partenerii externi si o conditie pentru eliberarea urmatoarei transe de la FMI.

Premierul Emil Boc a declarat luni ca Legea salarizarii si a bugetului vor fi adoptate pana la sfarsitul anului daca Opozitia nu va boicota sau submina activitatea Parlamentului. Si presedintele Basescu a avertizat luni asupra consecintelor neasumarii legilor cerute de FMI, respectiv Legea Salarizarii, a sistemului de pensii si a bugetului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#asumare raspundere Parlament, #scandal Parlament asumare raspundere , #legea salarizarii