Sindicatele critica Legea salarizarii, Olguta Vasilescu le raspune: Vor fi scaderi doar pentru anumite persoane

Marti, 16 Mai 2017, ora 15:59
4487 citiri
Sindicatele critica Legea salarizarii, Olguta Vasilescu le raspune: Vor fi scaderi doar pentru anumite persoane
Foto: Hepta.ro

Liderii confederatiilor sindicale au adus, marti, o serie de critici la adresa Legii salarizarii, in cadrul dezbaterilor din Comisia de munca a Senatului, acuzand sporuri prea mici pentru anumite categorii, articole neconstitutionale sau probleme de interpretare a legii.

Presedintele CNSLR Fartia, Leonard Barascu, a criticat plafonarea prin Legea salarizarii a sporurilor in sistemul sanitar la doar 30% si a cerut sa se prevada ca Guvernul poate acorda, prin hotarare, sporuri si peste acest plafon. De asemenea, el a cerut cresteri salariale mai mari pentru categorii precum chimistii, biochimistii si asistentii medicali.

La randul sau, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a atras atentia asupra unor inadvertente din textul legii care ar putea ridica, in opinia sa, probleme legate de interpretarea unitara a actului normativ de catre responsabilii de resurse umane ai institutiilor. Hossu a criticat diferentierea prin sporuri intre salariati, spunand ca cel care trebuie sa reflecte pozitia ocupata in institutie sa fie salariul de baza, in vreme ce sporurile sa vina in mod "exceptional si conjunctural".

"O problema de fond de care lumea se sperie este ca salariile vor fi, in plata, mai mici decat cele existente azi. Asta creeaza premisele unei tensiuni sociale si va avea ca efect actiuni mult mai ample decat cele de azi din strada", a mai atras atentia Bogdan Hossu.

Dumitru Coarna, de la Sindicatul Politistilor, a sustinut ca a identificat o serie de articole neconstitutionale in cadrul legii salarizarii si, de asemenea, a criticat plafonarea sporurilor, despre care a spus ca, dupa intrarea in vigoare a actului normativ, va duce la scaderea salariilor aflate in prezent in plata.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a spus ca a retinut observatiile facute de sindicate, iar corectiile se pot face in cadrul dezbaterilor din comisia de munca a Senatului.

In ceea ce priveste scaderea unor salarii dupa intrarea in vigoare a legii salarizarii, Vasilescu a explicat ca acest lucru se va intampla doar acolo unde in prezent pentru unele functii din anumite institutii se platesc sume exagerate.

"Este adevarat ca sunt si persoane - atentie, nu familii ocupationale, nu este vorba de categorii intregi de bugetari - ci persoane la care vor scadea aceste salarii, tocmai pentru ca s-au dus atat de sus incat nu am putut sa le echilibram nici macar pentru anul 2022", a spus ministrul Muncii, care a dat exemplul unui salariu pentru o functie de conducere in ANAF de 14.244 de lei, in conditiile in care pentru o functie similara in celelalte ministere salariul este 7.000 de lei.

"Oricat am fi incercat sa ii crestem pe ceilalti e clar ca nu puteam sa ii aducem la nivelul de 14.000 si atunci vor ajunge toti in 2022 la 12.884 de lei", a spus Vasilescu.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#sindicatele critici legea salarizarii, #Lia Olguta Vasilescu ministrul Muncii , #legea salarizarii