Primar PSD: Mii de angajati din scoli au salarii mai mici, nu si primarii. Nu am evoluat prea mult de la privilegiile de casta din secolele trecute

Marti, 06 Februarie 2018, ora 17:53
6307 citiri
Primar PSD: Mii de angajati din scoli au salarii mai mici, nu si primarii. Nu am evoluat prea mult de la privilegiile de casta din secolele trecute
Foto: Facebook/Marius-Liviu Petre

Marius Petre, primarul PSD al comunei constantene Pestera, spune ca "revolutia fiscala" a partidul din care face parte a dus la diminuarea veniturilor a mii de angajati din scoli, in ciuda declaratiilor ministrului Muncii, care a precizat in nenumarate randuri ca doar un mic procent al angajatilor la stat va avea salarii mai mici de la 1 ianuarie.

Cea mai afectata categorie de noua masura fiscala este cea a persoanele care lucreaza cu jumatate de norma.

Pentru acestia, angajatorii trebuie sa plateasca de la 1 ianuarie, contributii la nivelul unui salariu cu norma intreaga.

Astfel, la nivel national, angajati cu jumatate de norma din scoli au primit cu circa 20% mai putini bani in luna ianuarie fata de decembrie anul trecut, informeaza CT100.ro.

Primarul Marius Petre, fost inspector scolar si fost director al scolii din comuna, a exemplificat pe contul sau de Facebook situatia in care se afla mai multi angajati ai scolii din localitatea sa.

Astfel, o femeie de serviciu care este angajata cu jumatate de norma a primit in decembrie anul trecut un salariu de 566 lei net, iar in ianuarie 2018 un salariu 373 lei net. Un muncitor de intretinere cu atributii de fochist a primit in decembrie 2017 un salariu de 691 lei net, iar in ianuarie 2018 un salariu de 554 lei net.

"Mii de salariati cu venituri diminuate, care si asa erau mai mult decat modeste, vor astepta ca 'rugamintile' ministrului Muncii sa fie transpuse in practica de ministrul Educatiei. Si asta in conditiile in care oricum unitatile scolare nu isi pot acoperi costurile anuale pentru a subzista, 'gratie' gaselnitei numita 'cost per-elev', iar ministerul cere imperativ reduceri de norme, fie didactice, fie nedidactice.

Cat despre aberatia cu completarea in alte scoli, sa ne gandim cum ar putea o femeie de serviciu sa presteze intr-o gradinita si intr-o scoala primara sau o alta gradinita, aflata la distanta de 'n' kilometri, si care evident isi desfasoara activitatea in acelasi interval orar... Dar, e minunat ca 's-au corectat dezechilibre'.

Si chiar daca cei afectati sunt 'doar' 3%, asa cum se anunta oficial, pentru acestia sunt sume care chiar conteaza. Sume care fac diferenta dintre a-si mai trimite copiii la scoala sau nu, dintre a-si mai asigura medicamentele sau nu, dintre a mai avea ce pune pe masa, etc., etc., etc. Avem in schimb cresteri salariale pentru primari (doar un exemplu).

Nu am evoluat prea mult de la privilegiile de casta din secolele trecute, doar manipularea maselor e tot mai aproape de perfectiune", a scris pe Facebook primarul comunei constantene Pestera.

C.S.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#revolutia fiscala scaderi salarii , #legea salarizarii