Meciul Traian Basescu - Raed Arafat: politica vs profesionalism (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 17:54
16800 citiri
Meciul Traian Basescu - Raed Arafat: politica vs profesionalism (Opinii)

Atacul extrem de violent si pe un ton inacceptabil impotriva secretarului de stat Raed Arafat este, ma tem, inca o faza a derapajului in care Traian Basescu pare sa fi intrat si in care se adanceste cu viteza, dezicandu-se de propriile sale declaratii si atitudini publice anterioare.

Nu am competenta necesara sa ma pronunt pe fond in disputa dintre cei doi. Pe scurt, daca presedintele sustine intrarea asistentei de urgenta in zona competitiei comerciale, doctorul Arafat socoteste ca asistenta de urgenta trebuie sa ramana o misiune a statului, complet in afara competitiei comerciale.

Ambulante private exista si acum, insa interventiile lor sunt platite exclusiv din banii pacientilor. Cine vrea Puls, BGS sau mai stiu eu ce alta ambulanta o cheama si o plateste. Daca vine SMURD, plateste statul.

Ei bine, potrivit noii legi, indiferent cine va veni, tot statul va plati. Traian Basescu socoteste ca aceasta concurenta va fi benefica, Raed Arafat sustine ca serviciile de urgenta organizate pe criteriile economiei de piata nu pot fi de buna calitate si ca in acest fel banii publici alocati urgentei vor fi irositi, in loc sa fie concentrati pe un sistem puternic si integrat, UPU+SMURD+ambulanta.

Nu stiu cine are dreptate, dar stiu de ce ma tem. Prin noua lege a sanatatii, singurele servicii decontate de la buget, adica scapate de filtrul neindurator al companiilor de asigurari, sunt tocmai cele de urgenta. Ma tem, asadar, ca in zona urgentei se va napusti clientela bugetofaga. Ma tem ca batalia nu va fi pe calitate, asa cum vrea Raed Arafat, ci pe bani publici.

Nimeni nu stie ce firme vor fi in sistemul de urgenta, spune Traian Basescu. Oare? Experienta ne-a aratat ca in general reglementarile pe bani publici sunt cu dedicatie.

Dar ma intreb ce competenta are Traian Basescu pentru a da verdicte si a avea certitudini fara fisura intr-un domeniu atat de complex. Este ca si cum Raed Arafat ar incerca sa-l convinga cum se conduce o nava. De ce nu a intrat in polemica cu Raed Arafat, in apararea proiectului, ministrul Sanatatii sau Cristian Vladescu, seful comisiei care a intocmit proiectul, si a intervenit, neintrebat si vehement, un comandant de nava?

Dupa cum nu inteleg de ce nu a fost cooptat Raed Arafat in comisia de elaborare a legii, care nu contine niciun specialist in medicina de urgenta?

Dar, pana la urma, legea este in dezbatere publica si toata lumea, de la marinar la ziarist, de la presedinte la specialist are dreptul sa-si exprime punctele de vedere, suspiciunile si dorintele. Ei bine, Traian Basescu pare extrem de nemultumit tocmai de implicarea lui Raed Arafat in dezbaterea publica.

Intr-o interventie furibunda la Realitatea TV, in timp ce secretarul de stat incerca sa-si exprime punctul de vedere, Traian Basescu i-a reprosat lui Raed Arafat ca nu s-a limitat sa-si prezinte, in scris, ministrului punctul de vedere si ca ar fi trebuit sa se abtina de la declaratii publice pe tema noii legi, declaratii care ar constitui o adevarata campanie de blocare a reformei.

Mai mult, l-a acuzat pe Raed Arafat ca e stangist, ca induce pshihoze publice, ca ar vrea sa sperie oamenii in privinta "golanilor pe mana carora ar urma sa intre urgentele", lucruri pe care dl. Arafat nici nu le-a rostit, nici nu le-a sugerat vreodata.

Insa, culmea, Raed Arafat a facut ce i-a cerut Traian Basescu. A scris ce era de scris si pentru ministru si pentru presedinte, dar nu a fost bagat in seama, caci, nu-i asa, cine e el sa aiba pareri despre medicina de urgenta? Si atunci a decis sa-si exprime public punctele de vedere, ca un ultim semnal de alarma. Dar si sa nu fi existat etapa scrisa, eu nu inteleg de ce sa nu participe Raed Arafat la dezbaterea publica?

De ce sa fie tinute la secret, in sertarul ministrului sau al unui consilier prezidential, argumentele celui mai bun profesionist in domeniul medicinei de urgenta din Romania, argumentele omului care si-a dedicat viata urgentelor si care a creat un sistem a carui functionalitate si seriozitate au fost confirmate de expertii internationali? Pentru ca deranjeaza, cumva? Pentru ca sunt corecte, cumva?

Imi pare rau, dar tonul interventiei lui Traian Basescu si vehementa sa nu au facut decat sa-mi sporeasca temerile si suspiciunile. Si, apoi, daca dezbaterea publica nu implica in primul rand profesionistii, parerile cui ar trebui sa le aflam, pe ale politicienilor?

De partea cealalta, reactia lui Raed Arafat in fata acestor atacuri incorecte macar ca forma, daca nu si pe fond, a fost exemplara. Evident marcat, a ramas totusi la argumente, dar a anuntat ca probabil le va formula de acum din afara sistemului. Intr-un fel si-a anuntat demisia din minister. Domnia sa nu va pierde nimic, Sanatatea din Romania va pierde insa enorm.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Basescu Arafat medicina urgente, #Basescu conflict Arafat, #Basescu Arafat legea sanatatii , #Legea Sanatatii