Pacientii se plang de Legea Sanatatii: Nefunctionala, nu rezolva problema finantarii

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 22:03
2436 citiri
Pacientii se plang de Legea Sanatatii: Nefunctionala, nu rezolva problema finantarii
Foto: antena3.ro

Presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, Vasile Barbu, a declarat ca, in actuala forma, proiectul de lege a sanatatii nu rezolva problema finantarii, este incomplet si nefunctional.

"Din pacate, proiectul de lege apare fara sa existe un studiu de impact, fara sa avem pe diverse paliere, inclusiv pe cel de finantare, un studiu, o fundamentare. Bun, legea veche nu functioneaza, dar nu se spune oficial care sunt cauzele. (...)

Se specifica ca intr-o lege viitoare se va pune problema ca statul sa plateasca in numele celor care nu contribuie deloc la fond. Legea ar trebui sa aiba un inceput si un sfarsit. Aceasta noua lege nu rezolva principala problema, cea legata de finatare. Finantarea ar trebui sa se bazeze pe surse reale si pe niste perspective. Nimeni nu calculeaza daca veniturile colectate la fondul de asigurari de sanatate vor putea acoperi toate cheltuielile pacientilor", a spus Barbu.

Potrivit sursei citate, proiectul de lege a sanatatii ar trebui sa cuprinda niste standarde de costuri, pentru a exista o stabilitate in ceea ce priveste cheltuielile si pentru a se evalua fondurile, fie pe servicii, fie pe produse.

"Nici pentru furnizarii de medicamente aceste lucruri nu sunt predictibile, motiv pentru care ei mereu adauga la pret pentru a preintampina riscurile. In schimb, gasim in noua lege cota de 5,2 si cea de 5,5 contributie. Finantarea sistemul actual este aproape la jumatate fata de cat ar trebui. Pachetele de servicii nu vor mai fi alcatuite cu o lista de servicii, ci cu toate serviciile de sanatate intr-un procent sau altul de consum", a precizat Vasile Barbu

Presedintele Asociatiei Nationale pentru Sanatatea Pacientilor considera ca proiectul de lege a sanatatii ar trebui sa cuprinda solutii clare de finantare si o nota de fundamentare.

"In lege ar trebui sa existe articole foarte clare, prin care sa se garanteze finantarea, sa se asigure un nivel de finantare suficient care sa acopere cheltuielile. De asemenea, in lege trebuie prevazut foarte clar in situatia in care, din diverse motive, derapaje economice, derapaje ale costurilor, cine preia acel risc. Aceasta lege este nefunctionala in aceasta forma, pentru ca este incompleta. In plus, in aceasta lege nu a fost inclusa si urgenta medicala acesta reprezentand un palier foarte important al sistemului", a adaugat Barbu.

Modificarile aduse de Legea sanatatii

Ministerul Sanatatii a postat, marti, pe site-ul institutiei, proiectul de lege privind organizarea si functionarea sistemului de sanatate din Romania.

Conform proiectului de act normativ, principalele modificari din sistem vizeaza reorganizarea sistemului de asigurari de sanatate, organizarea si functionarea spitalelor, precum si cresterea controlului calitatii servicii si cresterea rolului Ministerului Sanatatii in monitorizarea si controlul politicilor de sanatate.

"Aveam nevoie de aceasta lege. In prezent, sistemul sanitar este centralizat si hiperreglementat. Un asemenea sistem necesita un control puternic, ceea ce lipseste. Lipsa acestui control induce un comportament incorect in sistem care este resimtit atat de personalul medical, cat si de catre populatie. De asemenea, sistemul acuza monopolul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si lipsa de transparenta a acestei institutii, dar si monopolul Ministerului Finantelor Publice in colectarea si alocarea fondurilor catre Sanatate.

Nu in ultimul rand, nemultumirea a crescut in randul populatiei pentru serviciile medicale, la fel ca si nemultumirea cadrelor medicale din sistem. Propunerea legislativa are in vedere in primul rand, reducerea dezechilibrului financiar s iregandireaorganizatorica si functionala a intregului sistem sanitar. Proiectul de lege propune un model care sa creasca baza de colectare a contributiilor de asigurari de sanatate, sa asigure utilizarea eficienta a rersurselor financiare, pastrand eforturile contribuabililor in actualele limite", a declarat ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#modificari Legea Sanatatii, #proiect Legea sanatatii, #sistem sanatate Romania , #Legea Sanatatii