Fara patima, despre legea vietii sau mortii noastre (Opinii)

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 13:31

   

Fara patima, despre legea vietii sau mortii noastre (Opinii)
Zgomotul si furia declansate de personalizarea isterica a ceea ce ar fi trebuit sa fie dezbaterea unui legi esentiale ca aceea a sanatatii a aruncat in umbra exact esentialul, adica interesul public.

In mare majoritate, oamenii au ramas cu impresia ca noua lege a Sanatatii se refera exclusiv la SMURD, iar esenta ei se reduce la conflictul dintre Raed Arafat si Traian Basescu. Fals!

Si pentru ca ne aflam in fata unei chestiuni vitale in cel mai propriu sens al cuvantului, pentru ca discutam despre un domeniu de care depinde direct viata fiecaruia dintre noi, anumite clarificari sunt esentiale.

1. Legea Sanatatii nu se refera doar la SMURD. Chestiunea medicinei de urgenta este tratata marginal in proiectul comisiei Vladescu, aceasta fiind si una dintre probleme.

2. Sistemul sanitar din Romania este intr-o situatie jalnica si are nevoie de reforma si privatizare. Deci in cea mai mare parte a ei legea comisiei Vladescu este necesara, salutara si corecta, tocmai pentru ca introduce regulile concurentei si controlul privat, prin asiguratori, asupra fondurilor din sistem.

3. Raed Arafat nu se opune reformei sistemului sanitar in ansamblu, asa cum a fost acuzat. Opozitia lui Raed Arafat vizeaza exclusiv prevederile referitoare la medicina de urgenta, mai precis transformarea asistentei de urgenta din misiune integrata de salvare organizata ca serviciu public, in activitate comerciala subordonata regulilor economiei de piata.

Acestea fiind, sper eu clarificate, sa trecem la asistenta de urgenta atat de disputata.

Ce propune legea Vladescu?

Nu privatizarea SMURD, ci deschiderea sistemului de urgenta, in cadrul sistemului 112 si cu finantare de la buget, si pentru operatorii privati. Si acum exista ambulante private, dar serviciile lor sunt platite de solicitanti, fara nicio contributie din banii publici.

Conform noii legi, atunci cand omul va suna la 112, operatorul va trimite la solicitare echipajul de urgenta cel mai apropiat indiferent daca apartine unui serviciu public sau privat. Privatii vin cu dotarile proprii, vor trece printr-un proces de acreditare pe criterii ce vor fi stabilite prin legislatia ulterioara, iar interventiile lor vor fi decontate de la buget, indiferent daca pacientul are sau nu asigurare de sanatate.

Avantajele ar fi, apreciaza comisia Vladescu, cresterea numarului de ambulante, o salarizare mai buna a medicilor in sistemul privat si presiunea benefica a concurentei asupra costurilor.

Care sunt obiectiile formulate in primul rand de Raed Arafat, dar si de alti specialiti in domeniul urgentelor?

SMURD este un sistem care functioneaza foarte bine, motiv pentru care FMI a recomandat ca, deocamdata cel putin, asistenta de urgenta sa nu fie afectata in niciun fel de reforma. In rapoartele Bancii Mondiale, organizarea sistemului de urgenta din Romania a fost dat drept exemplu de urmat. Si atunci de ce sa strici un lucru bun?

Deocamdata interventiile de urgenta ale SMURD au un cost ce nu include profitul pe care orice firma privata va dori sa-l obtina. Daca in ecuatie vor intra si profitul, si salariile mai mari ale medicilor, logica ar fi o crestere a tarifului/interventie, decontat de la buget.

Daca aceste tarife vor fi insa plafonate la valoarea actuala sau sub ea, e clar ca profitabilitatea va fi obtinuta prin scaderea altor componente ale costului si exista un risc urias ca in acest fel sa fie grav afectata calitatea actului medical de urgenta.

De altfel, daca ne uitam in jur vom vedea ca in imensa majoritate a tarilor europene sistemul de urgenta este fie integral public (de ex: Franta, Polonia, Marea Britanie), fie mixt public-privat, insa urgentele majore revin obligatoriu seviciului public (de ex. Germania, Cehia).

Noua lege preia modelul olandez, unic in Europa si nu cu rezultate stralucite. L-a incercat si Polonia dupa care a revenit la serviciul public de urgenta.

Actualul sistem este unul integrat, incluzand mai multe componetente interdependente: partea medicala, alcatuita din ambulante si UPU ale spitalelor, pompierii si ISU. Ele actioneaza impreuna, coordonat la interventiile grave. Rodajul acestui sistem s-a facut in ani de zile, iar intrarea actorilor privati in sistem, cu regulile lor si sub presiunea rentabilitatii, va sparge inevitabil aceasta integrare si va scadea la fel de inevitabil eficacitatea interventiei.

Sigur ca oricat de bun ar fi un sistem, el este perfectibil si argumentele comisiei Vladescu pot fi, principial, luate in considerare. Dar noua lege inlocuieste o certitudine functionala cu o mare necunoscuta, pentru ca ea nu include reglementari esentiale, incepand cu criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca firmele pentru a opera in sistemul de urgenta.

Ni se promite ca aceste criterii vor fi foarte riguroase si severe. Poate ca da, insa experienta noastra cu legislatia secundara, adica normele de aplicare, nu este deloc incurajatoare.

Uneori ele intarzie cu anii, asa cum se intampla, de exemplu, cu reformarea programelor scolare nici astazi realizata, sau distrug insasi ratiunea legii, asa cum s-a intamplat cu "pensiile nesimtite" ale securistilor, care nu numai ca nu au scazut, ci au crescut in mare parte (fondul total a crescut cu 30%) prin dublarea vechimii in munca reglementata prin normele metodologice.

Iar temerea este cu atat mai mare cu cat suntem o tara profund corupta. De ce am fi siguri ca aceste criterii nu vor fi croite exact pe tiparul clientilor politici, care abia asteapta sa se alimenteze din banii publici alocati medicinei de urgenta, fara filtrul suparator al asiguratorilor privati?

De ce am fi siguri ca la alocarea interventiilor la urgente prin sistemul 112 nu vor fi favorizate unele firme private asa cum sunt favorizati anumiti furnizori la achizitia de medicamente?

Asadar, un sistem care functioneaza foarte bine, un model european in domeniu, urmeaza sa fie inlocuit cu o schita neconvingatoare, susceptibila de mari erori si clientelisme. Urgentele sunt un domeniu aparte al medicinei, un domeniu unde profesionalismul si antrenamentul personalului, sudarea si experienta echipei, rapiditatea interventiei fac diferenta intre viata si moarte.

Intr-un asemenea domeniu nu e loc de exeperimente, incertitudini, prevederi evazive si nici pentru profit. Asadar, pana cand comisia Vladescu nu va pune pe masa un proiect articulat si perfect detaliat in privinta medicinei de urgenta, aceasta ar trebui sa functioneze exact ca pana acum nu pentru ca asa vrea Raed Arafat, ci pentru ca asa dicteaza cel mai autentic si important interes public.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8250 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Neutron
rank 5
Istericul de la Cotroceni
S-a bagat din nou unde nu ar trebui sa-i fiarba oala si "l-a demisionat " pe unul din cei mai respectati oameni din Romania. Aceasta este esenta scandalului. Degeaba a iesit cucuveaua la Tv sa spuna alte minciuni. Nu-l mai cred nici cei din haita portocalie de pe ziare com care vor sarii imediat sa ma contrazica.
oscar
rank 5
Canalizarea discutiei doar pe smurd si UPU este o manevra diabolica
... de intoxicare,distorsionare si inducere in eroare a opiniei publice facuta de base si ai lui.Grija fata de medicina de urgenta din mediu rural mi se pare de un cabotinism feroce. Ca sa demonstreze ca a reformat statul face praf si sanatatea dupa educatie,administratie,pensii,sistem electoral,parlamentar,juridic si celelalte.probabil se va bate cu caramida in piept la alegerile din acest an. base si ai lui uita sa spuna ca romanii vor plati daca vor o minima asistenta cat se plateste in occident dar cu salarii si pensii de doi bani.Pe langa cei 5,5% ale angajatului si 5,5% ale angajatorului daca vrei mai mult, trebuie sa dai bani sifonarilor din asigurarile medicale care se reped deja ca hultanii,
Daca aceasta Casa a asig de sanatate este un dezastru de ce nu-l schimba pe duta de la conducere.Probabil este sursa de bani pt campania electorala
S C USL Felix SRL
rank 5
În Romania cu justiţia instrument devastator în mâinile caracatiţei
securisto-comuniste, nici o lege nu are efect. Dacă vom avea candva justitie vom putea discuta despre schimbări si despre alt mod de functionare a statului.
Ghilotina
rank 5
???? ... ce l-a apucat pe Arafat !?
S-au s-a suparat ca nu e bagat in seama si el la elaborarea mult-discutatului poiect de lege ?

Sa fie Dl Arafat orgolios ?

Oricum , eu cred ca pe linie de urgente , descarcerare etc este cel mai competent ; a trecut prin toate .
Iar daca nu este nici macar intrebat si comisia face prostii prin lege , Arafat si-a facut datoria demisionand .

Incredibil cate tone de propaganda aruncate pe ziare.com !
Astia chiar cred ca lumea se invarte in jurul net-ului si va vota functie de minciunile citite !??

Sa functioneze in asa hal sindromul vrajitoarelor de aburire si ametire de nu mai stii de tine ?
Au astia puterea de a bumbaci oamenii la creer de lasa locul gol si-l umplu cu maculatura voiculescu ?
Utilizator sters
Toate legile facute de PDL trebuie schimbate de,
urgenta. Scopul lor nu este interesul Romaniei sau grija cetateanului ci interesul de partid, de unde se mai poate ciupi un zlot.Cine mai pune azi baza, pe ce spune marinarul.
Dan Sterian
rank 3
Articolul face o analiza corecta dar scapa ceva
Specificul balcanic, clientelar si inclinarea romanilor spre a se 'descurca' ceea ce ne deosebeste de statele europene civilizate cu care ne comparati. Daca in alte state cetatenii au o repulsie intrinseca la ideea de pile, furt ca metoda de a resusi in viata, noi romanii am fost 'crescuti' de Fsn-Psd in acest spirit. Si da, sistemul de urgenta merge bine ACUM, desi se pare ca primeste oricum finantari din toate partile si foarte mare. Dar, depinde de un singur om care pentru prima data a primit increderea din partea unui guvernul, guvernul Boc si i-a fost incredintata o functie de secretar de stat. Dar daca Psd-Psnl pun mana pe putere si la ce foame de bani au, sistemul acesta va mai merge sau va ajunge ca toate sistemele din timpul Psd: vami, politie, invatamant etc o mare cloaca de hotii, pile si clientelism..Asta e diferit in Romania fata de Germania, Polonia, etc..Acolo civilizatia nu ar permite hotia si pilele ca sistem de guvernare in timp ce noi avem inclinatie spre asa ceva ca natie..de aceea o concurenta bazata pe licitatii si reglementari a serviciilor incluse este o metoda buna de a preveni hazardul moral din Romania..
secera_si_ciolanul
rank 5
Dl.Arafat mai are un dezavantaj, este palestinian.
Daca era evreu, era de mult ministru si nu se atingea nimeni de domnia sa. Dar evreii se gandesc numai la ghiseftul lor si nu la natiune.
In alta ordine de idei prin privatizarea sanatatii se accelereaza "plecarea pe cale naturala" a pensionarilor, a celor fara loc de munca. Vor fi priviligiati doar cumetri prezidentiali si rudele lor.
Ne asteapta vremuri grele. Eu mi-am reinnoit cardul european de sanatate si daca am nevoie fuga la Viena. Va recomand sa faceti la fel si ne costa mult mai ieftin. Dispare lantul de coplata la medic de familie, medic specialist, spital si salvare.
Cu noua lege cand vine salvarea o sa intrebe de asigurare de baza si suplimentara, nu le avem vom fi redirectinati spre preot sa ne spovedim si restul cu voia domnului.
Asa sa le ajute Dumnezeu celor de la putere, cum ne doresc ei noua. Blestemati sa fie.
ctfd
rank 5
Parca ieri Basescu spunea altceva!!
Citez:" De ce s-a implicat presedintia? Unul dintre angajamentele mandatului meu a fost legat de modernizarea statului. S-a facut destul in domeniul justitiei, in acest proces a intrat si noul Cod al Muncii,...".
Deci inclusiv presedintele se declara multumit cu ce s-a facut in JUSTITIE..Cred ca nu indraznesti sa comentezi spusele sefului cel mare,tu,mare si infocat sustinator PDL?
Doamne fereste ,vei fi facut "stingist" si dat afara,si noi n-o sa ne mai putem bucura de comentariile tale.
Ghilotina
rank 5
S-a facut un k in justitie ; s-au facut pasi
importanti , e drept ,
dar si enorme prostii .
Daca nu stiai , afla ca sistemul asta legislativ e in favoare hotilor daca stii cui sa dai "dreptul" , pagubasul nu prea are sanse sa recupereze ce i s-a furat .
Mai documenteaza-te .

Malitiozitatea nu-si are rostul .
daca asa e la voi , sa stati smirna sau aplecati si cu alifia pregatita , afla la mine nu e asa .

Basescu , adica Dl Presedinte al Romaniei , votat de noi , a spus acelasi lucru ; depinde insa cu ce ochelari citesti , la ce tembeliziune lucrezi sau te uiti .

Legea SE VREA a fi un raspuns la necesitatea modernizarii sistemului de sanatate ; este un proiect , pus in fata publicului .

Bineinteles insa ca pt voi tot ce iese de la PDL & Co este rau numai ale voastre sunt bune , de avem ce avem acum .

Sa se faca , sa se discute , sa se voteze .

Si mai usor cu propaganda ca zgarie la cerebel .
Neutron
rank 5
Basescu
Uita de pe o zi pe alta ce a declarat. Cand minciuna e prea evidenta hahaie ca s-ar putea sa fi fost sub influienta alcoolului. Portocalacii curata si ei cat pot dar mizeria e prea mare si presul s-a ridicat pana la tavan.
wolf22
rank 1
Singura problema in Romania este Basescu !!!!!!!!
Parca ar fi un catir pus cu picioarele in prag si nu-l
poti baga nici inauntru, nici afara.
Romania este blocata de sindromul catirului.
Gopo
rank 3
fara patima: Oameni ca Arafat pt prez
poatre ar trebui sa va ganditi sa alegeti oameni ca Arafat sa va conduca. Nu scursurile nomenclaturiste si securiste ce abunda peste tot in spectrul politic.

sunteti pregatiti pentru un Arafat presedinte???

in ultima instanta, trebuie sa alegeti unde traiti, in rrumanika sau Romania, asa ca ori va scuturati singuri de gunoiul sekuristo-nomneclaturist, sau ramaneti acolo unde sunteti, cu fsn-ul in frunte (PSD/PC/PDL/ UNPR etc).
maxi
rank 5
Poate tzinta lui Base e 112!!
La alegeri, cetatzenii care sesiseaza fraude sau nereguli electorale pot sa sune la 112!
Dupa legea de acum politzia e obligata sa deschida dosar, sa stabileasca ce s-a intamplat!
Daca schimba legea cineva va devia apelurile incomode spre o linie moarta!
112 este un nr de telefon care da multa putere civica populatiei dar pe care cetatzenii nu au intzeles cum poate fi folosit!
Putem suna in caz de vanzare a sistemului energetic si se va face un dosar! Putem suna in cazurile de frauda ale lui Blejnar si se pot face dosare, putem suna in cazul acordului de mediu de la Rosia Montana si se va face dosar!
oscar
rank 5
LEGEA SANATATII ESTE UN un copy-paste din
modelul sua/olanda.
Olandezii au facut un sistem de privat in care cei saraci cotizau cu 500 E/an si bogatii cu 2000 E/An. Pt ca nu a dat rezultate au facut un sistem combinat,in care toata lumea plateste 1060 E/an.Avantaj tot pt cei bogati si nesimtiti care au facut loby si presiuni pe politruci
Obama, a castigat alegerile cu promisiunea reformei sistemului de sanatate in folosul celor mai saraci si acum bogatasii vor sa-l dea jos
Val
rank 5
fara patima, doamna Ene !
Ne spune doamna Ene : « De altfel, daca ne uitam in jur vom vedea ca in imensa majoritate a tarilor europene sistemul de urgenta este fie integral public (de ex: Franta, Polonia, Marea Britanie) ... ».
Pai, stimata autoare, inainte de a scrie, uitati-va mai bine in jur !
Imi permit sa ma uit eu pentru dumneavoastra la ce se-ntampla in Franta.
La numerele interconectate
112 sau 115 sunt contactati pompierii si ambulantele pentru primul, si, respectiv, SAMU (corespondentul SMURD-ului de la noi), pentru al doilea numar.
Mai sunt si numere pentru servicii specifice, cum ar fi cel de urgenta pentru cazurile de otravire, dar si
secour sanitaire, ori numarul unui serviciu medical mobil care asigura consultatia de catre un medic pentru cazuri in care aparatura ambulantei si/sau transportul bolnavului nu par necesare.

Cat priveste ambulantele, care par a fi in totalitate private, ele apartin unor mici societati sau unui lant de societati. Ele raspund solicitarilor adresate la 112 dupa ce dispeceratul general a decis ca respêctivul caz este de competenta lor, cererii unor spitale pentru transportul bolnavilor intre unitati, duc bolnavul acasa in cazul externarii unor persoane care nu se pot deplasa singure, transporta bolnavii de cancer dus-intors pentru sedintele de radioterapie etc.
Ambulantele agreate sunt de 4 tipuri riguros reglementate in functie de tipul de interventii iar personalul trebuie sa detina un brevet specific obtinut in urma unei formari si a unui examen destul de serios. Dar sunt privati, doamna ! Fiecare cu treaba lui, bine incadrata legislativ.
Asigurarile sociale ramburseaza ambulantei sau bolnavului (daca acesta a avansat suma) banii reprezentand serviciul respectiv. Avantajul statului este ca se asigura o suplete si o rapiditate a serviciilor statul fiind degrevat de o seama de probleme de logistica, dar si de o parte din cheltuielile salariale etc. Primeste in schimb partea cuvenita din venitul acestor societati prin taxele si impozitele corespunzatoare. Taxarea serviciului se face conform unei grile clare si stricte. Abaterile, abuzurile de orice fel atrag diupa sine pierderea licentei, deci a dreptului de functionare al ambulancierului sau al societatii respective, dupa caz.
Ca sa aveti o simpla idee a amplorii societatilor private de ambulante, va semnalez ca numai in Paris si coroana imediat limitrofa actioneaza peste 146 societati cu acest profil :
http://www.pagesjaunes.fr/trouverlesprofessionnels/rechercheClassique.do?quoiqui=ambulance&ou=paris&portail=google

Cum e cu serviciul « integral public » de care vorbiti, doamna Ene ? Pentru a va pastra credibilitatea, verificati-va afirmatiile inainte de a le publica !
Utilizator sters
Piatra a fost aruncata de Basescu
Ioana ne dovedeste ca face parte din cei "destepti" care vrea s-o scoata.
SC USL Felix SRL
rank 1
(Ioana ne dovedeste ca face parte din cei "destepti"...)
Nu ti-e rusine?
Utilizator sters
Daca te supara
Scoate-o tu.
wolf22
rank 1
Ceausescu a fost scos de un ungur,
Basescu va fi scos de un arab!
Noi nu avem puterea morala sa ne decidem soarta si acceptam sa fim calcati pe cap chiar daca avem minte in el.
Murim, ne lasam striviti dar nu cricnim
Sa vina regele, sa vina arabii, sa vina oricine sa ne conduca caci gena noastra este condamnata la sclavie.
Utilizator sters
Legea GENOCID
Epoca SECURISTA INTERLOPA este in prag de prabusire daca vor pune in practica Legea Genocid .

Numai cine NU doreste nu vrea sa recunoasca ca, codul SCLAVIEI are efecte de saracirea cetatenilor Romani.

Nici in EPOCA COMUNISTA - NU s-a aplicat acest cod al sclaviei ....
Cronos
rank 3
ba.... eu cred ca d-na Ene trebuie felicitata!!
In primul rand a avut capacitatea intelectuala sa inteleaga mai mult din legea sanatatii decit toti ziaristii de pe acest site ptr care legea sanatatii se reduce ca demsia lui Arfat!!

In al doilea rand a incercat o prezentare chiar obiectiva a legii presarata desigur, cu nemultumirile lui Arafat!

INTREBARI:
1. UPU va deveni si el mixt ca SMURD sau va ramane ca si acum doar de stat??
2. Inafara de angoasele unora ca romanii sunt total incapabili sa faca si acte de binefacere care este componenta obiectiva in a blama si renunta la serviciile private ptr SMURD?
gong
rank 5
dupa ce se suna la 112 cum se selecteaza operatoru
dintre stat si privat ????

in afara de prostia asta cu cel mai aproape..
atunci cand in acelasi orasel sunt ambele servicii prezente ????
Neutron
rank 5
Arafat a explicat clar
SMURD inseamna actiune comuna Salvare plus pompieri plus(eventual) politie. Privatizam la un loc cu salvarea politia si pompierii ?
Daca vine un privat cinstit din 100 de lei luati de la buget are si el dreptul la 10 lei profit. Acesti bani inseamna diminuarea cu 10% a fondurilor alocate direct pentru pacienti.
info
rank 5
@Neutron
Acesti 10 lei (care vor fi 20-30) va trebui sa ii scoatem din buzunar. De fapt, asta se urmareste.
Utilizator sters
Daca a trecut CODUL SCLAVIEI de ce sa NU treaca si legea
prin care Poporul Roman este Condamnat la Moarte ??

De mult spun pe acest site ca , GADDAFI care este Asistat Social la Cotroceni si Gruparile INTERLOPE care alcatuiesc actuala Coalitie Interlopa Politica au devenit cel mai mare PERICOL la Siguranta Nationala.

Traiasca Republica Securista Interlopa Romania
Aloooooooooooooo tuturor serviciilor ma refer....ma auziti ori auziti numai ce va convine ??

Cand veti scapa Poporul Roman de BUBA ??= Basescu+Udrea+Boc+Anastase .

Cand acest Popor nu vor mai avea servicii TRADATOARE de NEAM si vor scapa de GENOCIDUL BUBA??
Cronos
rank 3
Neutron si daca nu vine NICIO salvare
pentru ca statul le are pe toate in teren ce faci??

Daca Doamne feri faceti un infarct si vi se v-a spune ca momentan nu avem salvari disponibile poate veti privi cu alti ochi alternativa privata care sa va transporte pina la un spital de stat!!
DAN-795
rank 5
Acum, urmeaza Curtea Constitutionala
care , dupa cum stim, a fost foarte ocupata cu legea "cainilor vagabonzi" , unde tot romanul catranit avea sansa sa se elibereze in public de energii negative dimpreuna cu artistii, avind de partea lor insasi legea, adica pe telegenica Paula Iacob .
Asadar, si noua lege a sanatatii, dupa ce s-a dat cu ea de toti peretii si apoi a fost luata la framintat de maestrii neamului, o s-o punem la dospit, pina ce va creste mare, pentru ca Parlamentul sa-i dea forma finala
si ca nimeni sa nu mai inteleaga nimic(o lege 2 mii de amendamente) , si cind , a n/spea legislatura o va baga ...in Curtea Constitutionala .
Utilizator sters
Da, zgomot si furie, Ioana Ene.
In primul rind, aceasta Lege a sanatatii a fost afisata pe site-ul Ministerului Sanatatii pentru dezbatere publica, in 28 decembrie 2011 dindu-i un termen initial de dezbatere de 7 zile. Exact in perioada de sarbatori, ceea ce inseamna ca a vrut sa o scoata din dezbaterea noastra fara sa o observam, macar. Acum ,la presiuni, a ramas in dezbatere 30 de zile de la afisarea sa pe site. Nu putem spune ca legea este proasta in integralitatea sa, dar punctul de vedere al unui profesionist a canalizat discutia despre aceasta lege doar pe sistemul de urgenta medicala. Ca nespecialisti, ne dam fiecare cu parerea. Dar ce te faci cind intervine specialistul si-ti spune ca ceva nu este in regula? Pentru a-i contracara punctul de vedere lui Arafat, nu a intervenit initiatorul legii, ci presedintele Basescu. Mare greseala! De ce? Ne-a aratat ca nu se pricepe, iar in loc de aspirina ne-a dat insecticid. Iesit serios sifonat din disputa cu Raed Arafat, Basescu a vrut sa-si recapete imaginea. Discursul sau, coerent si apasat pe cuvintul cheie, o caracteristica foarte importanta, dealtfel, ne-ar fi facut sa-l credem. Dar a dat cu batu-n balta, cum ca SMURD-ul nu este creatia omului Arafat, ci al statului roman. Oare stia asta si atunci cind l-a decorat? Cum o intreaga tara stie ca Arafat se identifica cu SMURD-ul, tot ce a vrut sa spuna presedintele s-a naruit ca un domino. A dat dovada de nestiinta si ne-am dat seama ca s-a bagat unde nu-i fierbe oala. Daca prin iesirile sale, Basescu se pregateste pentru functia de prim-ministru, nu se califica.
Tracia
rank 5
Patima sustine proiecte...
iar patimas si coleric e Basescu, mergand pana acolo ca incearca sa impuna propria sa viziune ca pe un dictat. Arafat a prezentat cu calm si argumentat punctul sau de vedere. Pana la urma scopul tuturor legilor initiate de Basescu au avut doar scopul de a aspira bani publici iar asta se incadreaza in tipar. Sa tra'ti neingrijiti?
Ghilotina
rank 5
Zau , domnule? citez :
"patimas si coleric e Basescu, mergand pana acolo ca incearca sa impuna propria sa viziune ca pe un dictat".

vezi ca legea nu e facuta de Basescu ci de o comisie de doctori si ce or mai fi ei acolo .

dar va place sa ziceti de Basescu = dictator , nu pierdeti nici o ocazie cu minciuni din astea ........

Presedintele sustine comisia si a iesit la rampa in urma iesirii lui Arafat la antene (rusine) .

Si a mai reiesit ca Dl Dr Arafat nu facuse memorii sau alte chestii .

O sa va duceti in mormant cu propaganda voastra sau cu numele de om cinstit ?
corzo
rank 5
Nu a reiesit nimic
Faptul ca Presedintele a declarat acest lucru, nu dovedeste nimic, doar ca eventual e mincinos. Fiindca tot el a fost cel care pe 11 decembrie a iesit public prima data cu subiectul, acuzindu-l pe Arafat. Cum putea fi Arafat cel mai mare dusman al "privatizarii sistemului medical" (alta minciuna, fiindca Arafat s-a referit intotdeauna doar la sistemul de urgenta, nu s-a pronuntat in legatura cu restul legii), daca nu "facuse memorii sau alte chestii"?
Utilizator sters
Nu te mai agita Ghilotina.
Asta este Basescu. Ce nu te-ai obisnuit cu el.Tu vrei sa-l aperi? Maine face alta pozna.
wolf22
rank 1
@Ioan din Chicago
Nu te mai obosi!
Oamenii sistemului sunt
Ca niste ramurele care-si trag seva din aceeasi tulpina.
Sunt cu radacinile in albia bugetului si vor radia de clorofila.
Cine-i tulpina?
Nu vom sti niciodata!
Cronos
rank 3
Tracia presedintele nu a comentat nimic negativ cu privire
la parerea lui Arafat despre sistemul lui de sanatate!!

Presedintele i-a spus doar ca atita timp cit Arafat a participat la aceasta lege, face parte din guvernul actual si reprezenta ministerul la tembeliziune, nu poate lacrima public pentru SMURD pe TV!! Are tot dreptul sa se planga dar nu ca membru al guvernului!! Revedeti emisiunea!!!

Disputa intre Arafat si Basescu nu are nimic in comun cu sanatatea; ci cu atitudinea unui membru a guvernului!!
Va recomand sa vedeti filmul 12 Angry Men (din 1957!!)
Val
rank 5
cred ca dl Arafat a gresit politizand problema
A demisionat din functia politica dar a ramas in functiile profesionale (coordonator al serviciilor de urgenta, profesor universitar). Sa nu uitam asta. s-ar putea ca dialogul sa fie mai rodnic in noile conditii, cine stie ?
Dl Arafat este un om inteligent, practic, perseverent.

Primul gand care mi-a trecut prin minte cand s-a publicat « incidentul » m-a dus la doamna Monica Macovei care s-a situat pe pozitii divergente cu guvernul Tariceanu (a fost marginalizata, intimidata, jignita). Nu-mi amintec ca doamna Macovei sa fi iesit pe micul ecran ca sa critice guvernul din care facea parte. A facut-o numai dupa ce a parasite acea echipa. E o chestiune de etica .

Este urata politizarea unui subiect de dezbatere, complet neproductiva. Pacat, mare pacat.
Utilizator sters
Fara partima,in litera legii despre viata, sanatatea romanilor
Traian Basescu ,platit de romani ca rpesedinte al tarii este primul roman care trebuie sa respecte litera Constitutiei,constitutie care stipuleaza la art. 73 (1) Parlamentul adoptă legi constitutionale, legi organice si legi ordinare.iar legea sanatatii este o lege organica.
Initiativa legislativă art.74(1) Initiativa legislativă apartine, după caz, Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui număr de cel putin 100.000 de cetăteni cu drept de vot. Cetătenii care isi manifestă dreptul la initiativă legislativă trebuie să provină din cel putin un sfert din judetele tării, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, trebuie să fie inregistrate cel putin 5.000 de semnături in sprijinul acestei initiative,nici intr-un caz. Initiativa legislativa nu este a presedintelui tarii si nici a consilierilor lui.Ceea ce face Traian Basescu este un grav abuz d e putere si are drept motivatie jaful national la care Traian Basescu este partasprin faptele savarsite si conform dpovezilor din dosarele de coruptie de la DIICOT,cap d elista spaga din vami.
inovator
rank 5
"Priceperea " d-nei Ene
D-na Ene se pricepe si la medicina, la fel ca mentorul sau dl. Basescu!! Sa stiti dna Ene ca salvarile private se platesc si acum din bani publici, nu asa cum scrieti Dv.!!! Numai consultatiile private ale doctorilor de pe salvarile private nu se platesc din bani publici! Mai departe bateti campii, la fel ca mentorul Dv.
GicaContra7
rank 5
d-na ene, adica ionica tropetzica cotrocenista
se pricepe la orice primeste ordin de la base sa se priceapa. se pare ca nimeni nu-si mai aduce aminte, mai ales lingaii portocalii, dar, daca vrei sa primesti un certificat medical pt a prinde un contract afara, indiferent de tara, este OBLIGATORIU sa-ti faci vizita medicala la o firma detinuta de DORIN COCOS. orice alta firma nu este luata in considerare. oare nu cumva una dintre viitoarele firme private care ar beneficia de noua lege este tocmai respectiva, cea a sotului madamei nutzi? asta ar explica si duritatea atacului marinerului impotriva lui arafat, nu? ca in felul asta nutzica ar pierde o importanta potentiala sursa de bani defurat.
george 2
rank 5
Basescu vs Arafat
Confruntarea este artificiala fiind provocata acum de catre adversarii inversunati ai lui Basescu . Este insa exclusiv vina presedintelui pentru felul cum a gestionat aceasta afacere din care a iesit profund sifonat . Plus ca l-a transformat pe palestinian intr-o legenda pe ani de zile de acum inainte . S-au adus obsesiv si deranjant osanale acestui functionar (platit in fond pentru acest seviciu) scotandu-se ditirambic in evidenta vietile salvate (in fond asta este ratiunea existentei SMURD-ului) desi toti romanii stiu foarte bine si de multele decese anonime datorate aceluiasi personaj si serviciului sau . Despre aceste tragedii nu s-a pomenit niciodata nimic . In concluzie , tratarea umflat demagogica a unui eveniment minor a lasat in umbra adevarata discutie a noii actiuni "reformatoare" a actualei puteri .
Comentariu inadecvat
Valentin78
rank 5
Unde sunt mai marii USL?
Ponta si Antenescu exista?
niculaeda
rank 5
@george 2
- excelent! un comentariu lucid si echilibrat !
Valentin78
rank 5
Basescu va sta in gat! Dar este cel mai bun!
Prin Codul "Sclaviei" cum ii spui tu au fost scoase de la negru sute de mii de locuri de munca! Poti sa imi spui si mie ce pensie vor avea acesti napastuiti carora seful nu le facea carte de munca si nu platea darile la stat? Pensia dupa contributie, nu? Stii cum se dadeau salariile acolo unde se plateau darile la stat? Se platea pe statul de plata salariul minim si apoi se dadea restul in plic! Iar la pensionare se facea calculul dupa cat ai cotizat! Nu stii nimic si sunteti voi USLasii plini de ura, dispret, calomnie, frustrare! Va atribui ca premiu "lingura de lemn"!
costelus2011
rank 5
@ Valentin78 ...
- Sunt interese gigantice in neadaptarea legi sanatatii striga din toti rarunchii domnul presedinte Basescu si ... sunt interese si mai gigantice ca acei corbi care stau sub aripa ocrotitoare a vulturuui Basescu sa suga tot ce poate fi supt din bugetul CNAS musai acum ca dupa algeri dispar "oitele parlamentare" portocalii care sa faca numai ce da ordin marele "ZEUS".
Utilizator sters
Valentine, daca repeti ce spune Boc, te numesti
...intr-un fel. Ai o statistica a numarului de salariati? Nici vorba. Cind ai sa inveti ca propaganda este o actiune de a promova minciuna si este inventata de comunisti, iar astazi o faceti intens?
tata lor
rank 5
Legea sanatatii este buna sau nu, n-are importanta!
Experienta imi spune ca,indiferent de valoarea unei legi,la noi aplicarea(normele) lasa de dorit.Chiar daca aceste norme sunt corecte,se gasesc portite, cai oculte de a "dribla"si,machiavelic,de a atinge scopul: bani si putere,putere si bani. Pentru ca puterea si banii au devenit scop in sine,nu vectori pentru realizarea unor idealuri,pachetul vine insotit de multa nefericire...nefericirea aduce boli ...ai nevoie de spital...te duci in Austria!
Se inchide cercul(vicios)!
4th
rank 5
Mi-a atras atentia o fraza din articol:
Citez:"Privatii vin cu dotarile proprii, vor trece printr-un proces de acreditare pe criterii ce vor fi stabilite prin legislatia ulterioara, iar interventiile lor vor fi decontate de la buget, indiferent daca pacientul are sau nu asigurare de sanatate."Deci indiferent daca platesc sau nu asigurarea de sanatate,voi fi tratat de privat si plata se va face de la buget.
Dupa cum stim sunt multi care nu platesc nimic nici in conditiile actuale,in special tiganii.Atunci de ce sa mai platesc, daca oricum se va avea grija de mine pe banii altora?
Neutron
rank 5
Simplu
Platesti pt ca banii tai sa pota fi furati cu acte iar hotul sa pota poza in "intreprinzator privat ".
Cronos
rank 3
4th DA!! Chiar si in Romania URGENTELE sunt
subventionate de stat!! D-voastra ce ati vrea ca cei care in urma unor accidente nefericite ajung si se zbat intre viata si moarte sa-i lasam sa moara??

D-voastra va imaginati ca un tigan care nu are nicio asigurare va fi lasat sa moara in strada daca este accidentat undeve prin Germania, Franta sau Spania??
Poate n-ar fi rau ca capitolul urgente medicale in Ro sa se refere la ciini, are avea mai multa trecere in populatie, cu certitudine!!!
Ghilotina
rank 5
Spuneti treaba asta . Parca pana acum lumea zicea altceva
Pai or sa fie gratuit , ori nu . Sau vrei sa intrebe la 112 culoarea pielii ......

22 milioane de romani , 22 milioane de pareri .

mai putin astia ai USL , uniti in minciuni si propaganda .

asa cum constatam inca de pe 01 ianuarie , s-a dezlantuit apartul securistilor de propaganda .
Mai rau ca in '89 !
niculaeda
rank 5
@Ghilotina
- pai nu e an electoral ? si daca nu au argumente , ce altceva in afara de propaganda pot sa faca ?
eu cu cine votez
rank 1
mai putin astia ai USL , uniti in minciuni
care sunt ai usl k aplaudaci si formatorii de opinie proportokalie se vaz cel putin sunteti vreo 4 care sunteti mereu p pozitii si.................
costelus2011
rank 5
@ Ghilotina draga ...
... constat ca putul gandirii dumneavoastra este foarte adanc si cu bunavointa dumneavoastra propun sa fiti numita purtator de cuvant a noului guvern ... ma gandesc ... USL ...
yo4kpa
rank 1
dotarile proprii ale privatilor?
pai astia pot sa vin cu o duba gen maxi taxi, cu dotari minime si sa ia o gramada de bani
Cronos
rank 3
yo4kpa - asta-i drobul de sare!!
Bag seama ca legea este buna singura problema este ca romanii n-au in credere in oamenii de afacere/privatii din Romania!

Toate temerile sunt legate de buna credinta a romanilor care ar asigura sistemul privat si nu de lege :(((!
Utilizator sters
FMI si Baca Mondiala sunt impotriva legii "basescu
FMI vrea intărirea controlului financiar.Specialiștii Fondului Monetar au criticat proiectul legii basescu a sanatatii și susțin in continuare necesitate unei reforme a sistemului medical, dar “numai in condițiile unei legi care impune reguli clare și sanctiuni dure",potrivit unei scrisori realizate de expertii Băncii Mondiale si care a fost obtinută de HotNews.ro.Printre observațiile cele mai dure la adresa proiectului se numără absența regulilor prin care controlul financiar in sistemul medical va crește, precum și existenta unor paragrafe interpretabile care lasă loc interferenței politicului și deschid poarta unei privatizări sălbatice. “Lipsesc măsurile care să crească controlul financiar in sectorul medical. Spitalele vor putea continua să acumuleze datorii. Folosirea ratională a resurselor existente nu va fi stimulată, iar excesul de interventii scumpe si ineficiente economic nu va fi penalizat.
Această lipsă va duce pe termen scurt la falimentarea unor spitale care ar putea fi preluate la un pret mult sub cel al pietei de către operatorii privati. Indiferent de modelul de asigurări adoptat, existenta unui mecanism de reguli si sanctiuni este esentiala", se arată in scrisoare.
Potrivit specialistilor FMI , definirea pachetului de bază este cheia de boltă a noului sistem. “Prin acesta vor fi fixate serviciile medicale la care vor avea acces pacientii neasigurati sau cei cu asigurare de bază. In lege nu este descris procesul institutional prin care acest pachet de baza va fi definit periodic. Pe baza căror date si evaluări ale sănătătii populatiei va fi el stabilit? Intrebări la care varianta propusă a legii nu răspunde", mai este mentionat in documentul citat.
Potrivit expertilor Fondului Monetar International, introducerea asigurărilor private pentru pachetul de bază aduce mai multe riscuri precum: companiile de asigurări ar putea să-i refuze pe pacientii scumpi prin impunerea unei prime de asigurare foarte costisitoare si declansarea competitiei libere pe piata asigurărilor de bază cere un sistem de control si monitorizare foarte bine pus la punct.
Stiti ce inseamna un "pacient scump"? Unul cu o boala cronica, care necesita un tratament de specialitate de lunga durata, sau un pacient bolnav de o boala incurabila sau extrem de grava! Astfel, - putem spune romanilor adevarul: Noua Lege a Sanatatii va exclude din spitale bolnavii de SIDA, cancer, TBC si multe altele, inclusiv bolnavii cronici de afectiuni cardiace sau renale , - deoarece sunt "pacienti SCUMPI"!
Ambigua
rank 5
Nu li se da licenta privatilor, daca nu dotari!
Adica autorizatie.
Fii sigur ca vor fi controlati la sange. Statu' e ingaduitor cu el insusi, dar ii executa pe privati, fara prea multa vorba!
Iar daca trisaza o singura data, pa licenta!

Poti sa ma contrazici, ca mai exista spaga si aranjamentele de partid. Dar poti baga mana-n foc ca n-ajung pe mana DNA? Deocamdata....Bine ar fi ca statia terminus sa fie puscaria....
Aia de la USL au asa ceva in program, in afara de a defila cu hotii la brat?
DUTTY
rank 5
O victorie amara
De 20 de ani functia de subsecretar de stat a fost una cu totul si cu totul anonima. Abia daca sunt cunoscuti secretarii de stat, iar in ultima vreme au devenit ilustri necunoscuti pana si ministri. Fenomenul tine de dorinta liderilor de a fi singuri in fata publicului. Desi rezervata tehnicienilor, functiile de subsecretari sunt ocupate pe criterii politice. Raed Arafat este un caz aparte. Doctorul palestinian naturalizat in Romania este deosebit prin faptul ca a organizat serviciul de urgente 112 la care suna toata lumea aflata in dificultate.
Din motive care scapa deocamdata oricarei logici, un proiect de lege pune sub semnul intrebarii existenta SMURD, asa cum o cunoaste toata lumea. Presedintia vrea sa patrunda capitalul privat in activitatea serviciilor de urgenta. Doctorul Arafat considera ca o concurenta ar distruge sistemul pe care l-a pus la punct. Goana dupa profit va pune in pericol multe vieti omenesti. Pe de alta parte, presedintele crede ca tocmai concurenta va fi factorul care va dinamiza serviciul de urgenta. Sunt doua conceptii diferite, dar nu au sustinatori la fel de infocati. Cel putin deocamdata. Doctorul Arafat este considerat o victima si scoaterea lui de la minister este deplansa de tot mai multa lume.
Latura problemei strict tehnica incet incet este umbrita prin politizare. Se afirma ca presedintele Basescu era invidios pe faima doctorului. El nu suporta gandul ca ar putea fi cineva impotriva unui proiect la care a lucrat o echipa prezidentiala. Lucrurile par simple. Trei medici au fost chemati la Cotroceni, au facut un proiect de lege, iar doctorul Arafat a avut curajul sa spuna ca nu este bun. Cum pot fi interpretate actiunile presedintelui si cele ale doctorului Arafat? Daca Traian Basescu nu avansa ideea demisiei lui Arafat, nu s-ar face atata galagie pe marginea acestui caz.
gong
rank 5
medicul de la Iasi se numeste Ciohodaru, nu Ciuhandu cum zici
si este un traseist politic : psd, pc, unpr..
iar basescu nu va avea nici o jena sa-i traga una in dorso ventral, cand va avea nevoie de un tap ispasitor pentru legea sanatatii..

iar despre victoria lui basescu, iti spun ca e o victorie cat o mare infrangere....
Cronos
rank 3
Gong, personal nu stiu si sunt si eu curios
Datoria jurnalistilor este sa ne informeze !! Poate d-na Ene se va documenta si va raspunde la intrebarile care se vor pune pe site... Zic si eu :)))
DUTTY
rank 5
O victorie amara.II
Nu trebuie trecuta cu vederea nici fermitatea cu care Arafat lupta impotriva proiectului prezidential. Palestinianul pare a fi urmasul lui Saladin, cel care i-a invins pe cruciati, numai ca nu este purtatorul sabiei incovoiate, ci al targii. Din punct de vedere moral in urma acestui razboi nu poate fi decat un singur invingator. Nu vom apela la ciuperca pentru a afla numele castigatorului.
Fara a fi mari specialisti, bunul simt spune fiecarui cetatean ca dreptatea este de partea lui Arafat. Pentru a demonstra contrariul este nevoie de argumente puternice. Ele nu pot fi gasite peste noapte. Ca notorietate, Raed Arafat trece de departe ca unul dintre cei mai cunoscuti medici din tara. Este posibil ca la nivel teritorial el sa aiba colegi la fel de cunoscuti. La un moment dat se vorbea despre un posibil inlocuitor in persoana unui medic din Iasi, Ciuhandu. Fiind si deputat este incompatibil pentru functia de subsecretar de stat. S-a gasit altcineva, un oarecare Georgescu. Desigur, el va fi un ilustru necunoscut, ca si ceilalti omologi din alte ministere.
Ceea ce se va retine din toata povestea aceasta tine de palmaresul presedintelui. Traian Basescu a mai invins un balaur. Numai ca de data aceasta majoritatea populatiei il cred pe adversarul presedintelui un balaur bun. Pana la proba contrarie, este o victorie amara.
tata lor
rank 5
@Dutty
da,corect!
Utilizator sters
Bah! Acum apar .. legal .. baietzii desteptzi din sanatate!
Va baga'n creierele spalate ca nu's bani! Nu's pt ca nu se vrea! Din condei, ca Stalin, potzi dubla bugetul Sanatatzii si'l dotezi cu tot ce vrei. Plus dublezi-triplezi salariile. De unde dublezi banii Sanatatzii? Pai de la .. Turism. La ce's folositzi banii aia la Turism? ha? mai are statu ... hoteluri? Cite? Mai ie ONt carpatzi? S'a praduit tot din turismu RSR, iar banii astia de la turism merg la .. baietzii destepti .. privatzi cu banii taxpayerilor. Printr'o singura semnatura ii desfiintzez pe totzi .. baietzii.. si din turism si din sanatate. da' cine sa semneze?
ALTERNANTZA
rank 4
Este greu sa discuti obiectiv, fara patima si fara idei ...
...preconcepute pe marginea unei legi despre care si-a dat cu parerea, asa cum a facut-o, presedintele unei tari in care chiar si legea fundamentala este, pentru unii, absolut optionala!
Sile
rank 5
In ce priveste legea fundamentala
Sustin parerea lui Iosif Boda unul din nanasii ei: Avem o constitutie gaunoasa Schweizer mai mult gaura decit brinza. O zi buna !
Cronos
rank 3
Constitutia este gaunoasa ca si partidul care a
facut-o!! Cit traia Iorgovan il intrebau pe el ce a vrut sa spuna acum.... fiecare judecator interpreteaza Constitutia dupa cum il avantajeaza....
Utilizator sters
Valentine, iar ti-a dat Basescu insecticid in loc
...de aspirina! Tie nu ti-e clar nici acum ce vrea seful tau sa induca sau ce vrea sa faca cu democratia si Constitutia. Iar ca sa-ti fie mai clar studiaza urmatorul caz: Sint 10 partide, noua dintre ele fac o alianta si cistiga alegerile cu 90%, iar partidul care n-a intrat in alianta ia restul de 10%. Daca ar fi dupa logica ta si a sefului tau, cel ce are 10% trebuie sa dea prim-ministrul si sa faca guvernul, nu-i asa? In acest caz, la prima motiune de enzura cade guvernul, iar se fac alegeri si o s-o tina tot asa? Mari ginditori mai sinteti, voi portocalii.
Valentin78
rank 5
Citeste cu atentie Alternantza! Iliescu a facut Constitutia
Iata ce scrie in Constitutia Romaniei
ARTICOLUL 85
(1) Presedintele Romaniei desemnează un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament.

ARTICOLUL 103
(1) Presedintele Romaniei desemnează un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultării PARTIDULUI care are majoritatea absolută in Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a PARTIDELOR reprezentate in Parlament." USL este cumva partid si noi nu stim? Poate reveniti cu picioarele pe pamant!
Utilizator sters
Deschide ochii si citeste mai sus.
.
Comentariu inadecvat
niculaeda
rank 5
@individix
- terminati cu publicitatea pe site ! mai era unu acum cateva zile care ne recomanda femei contracost !
Noul_val_PSD
rank 1
.... sunt interesat ; i-ati retinut cumva nr
de telefon ?
discretie maxima .

Bre , legea asta nu ma entereseaza ;
eu mi-s tanar , n-am probleme - ceea ce va doresc la toti !- , nu am nevoie de viagra - ceea ce ma indoiesc despre unii de pe-aicisa , asa cece imi pasa mie de salvarile voastre .
Am masina tare , tunata , cu 12 airbaguri si nu ma dau cu ea ca toti nebunii asa ca accidente nu am avut niciodata .
Sa fie de capul pensionarilor care au mai gasit motiv sa se planga : cand nu sunt prin tramvaie sau la Obor , pe la pomeni zise promotii , ii gasesti pe ziare.com ...........

Sa se dea inca o lege .
Da nu aveam una a lu Nicolaescu , de-l lauda Basescu pana l-a prins cu sobolanii in spitale si cu aia m o r t ii la nu stiu care spital de nebuni ? Cica au murit cate 20 - 30 odata , de foame , ca s-au taiat intre ei sau si-au dat foc .
L-a laudat Basescu pe liberal pana l-a prins cu mana la banii dati de importatorii de medicamente si aparaturi infecte , ca numai pe vremea lui au cumparat astia infectiile ce le arunca toata lumea la groapa in India .
Smecherii de liberali avea contract cu aia de traiau prin gunoaie , le luau din gunoi , dadea cu apa pe ele si facea transfuzii la fraierii din Romania , de au murit astia pe capete sau s-au imbolnavit de hepatite sau alte alea de ne costa tot pe noi tratamentele .
scorpionu
rank 2
Tot ne abureste cu televizorul
"Ilustrul" capitan tot crede ca poporul este echipajul sau care nu are voie sa caraie cand el ia o hotarare. Si uite asa tot distruge tot ce e mai bun in tara asta. Acum vrea sa ingroape mai bine de jumatate din tara, ca si asa sunt prea multi (pensionari, someri, persoane cu venituri mici), si sa mai dea un ban in plus oportunistilor, patronilor fara scrupule. Oare cat va mai rezista acest popor? Si el isi pune aceiasi intrebare si face tot posibilul sa termine cu el cat mai repede. Cati isi vor permite acea asigurare privata, 10-15%, pentru restul o aspirina , paracetamol si o groapa daca nu va da o lege si cu cimitirele, si una cu vechea taxa pe fumarit. Cine il mai crede, oricat ar iesi pe sticla,poporul nu e prost cum il crede el. Va rog dle.capitan SALVATI POPORUL nu il ingropati prin aceasta lege.
Ambigua
rank 5
N-ai inteles esenta legii!
Cei cu bani isi vor face asigurari private ca si pana acum, nimeni nu-i poate opri. Iar cei fara bani, contribuie ca si pana acum. Esenta legii e desfiintarea Caselor de Asigurari de Sanatate, un aparat imens, care toaca banii oamenilor, fara sa le dea nimic in schimb. Statul nu se poate controla pe el insusi, fara sa se fure, sau mai bine zis, sa te fure pe tine.
Iti vei asigura sanatatea, cum iti asiguri casa sau masina. La firme private. Iar daca nu esti bine tratat, ca sa nu te piarda de musteriu, privatii il iau de guler pe doftor in locul tau. Sau spitalul care iti da un pat murdar si nu te schimba. Si-i taie finantarea. Dar nici dumneata nu-l poti pacali, sa te dai bolnav, ca sa-ti faci analizele, asa cum iti dai foc la casa, sa incasezi asigurarea.
Concluzie: esenta legii e controlul privat al banilor statului, destinati sanatatii, ca sa ajunga la pacienti sub forma de servicii de calitate, nu la magnatii din sanatate.
Daca dumneata stii alt mijloc de control, spune-l, legea e doar in dezbatere, nu-i adoptata.
ducessa
rank
chiar fara patima?!
cum vor fi salarizati mai bine medicii, din ce fonduri?! dar restul personalului?! s-a facut o evaluare - citi romani ar avea venituri pt asigurari de sanatate suplimentare/complementare/voluntare?! cum se sparge monopolul CNAS, daca tot aceasta contracteaza cu asiguratorii privati si, mai mult, ii si evalueaza ...?! cum intra in vigoare o lege care va avea norme de aplicare abia dupa 60 de zile?! care sint asiguratorii privati care au contracte de asigurare cu 1 milion de asigurati (ca sa indeplineaca una dintre conditiile obligatorii!!!) pe care sa-i poata deservi (aveti idee cit timp i-a trebuit unui medic de familie sa inscrie pe lista peste 1500 de asigurati?! peste un an de zile - si procedura e mult mai simpla!) - ce vom face noi, asiguratii in perioada aceasta, cit se vor regla toate aceste situatii - pentru ca, sa nu uitam, exista si niste furnizori de servicii medicale, care trebuie, de asemenea, sa intre intr-o serie de proceduri pentru a intra in circuitul unui asigurator ... ca sa nu mai vorbim despre acele agentii - actualmente obscure - nu stim cine sint expertii lor, de unde apar, cine i-a pregatit, cind si pe banii cui ... e o (alta!) chestiune total netransparenta ... da, da ... dupa cum suna aceasta lege - ori nu se va putea aplica in urmatorii 5 ani (ceea ce ar fi, poate, corect!), ori, va fi aplicata in originalul stil dimbovitean - adica: heirupist, aleatoriu si incorect, cu ordine si ordonante scrise pe genunchi si publicate in monitorul oficial la date anterioare momentului in care vor putea fi citite ( e o procedura folosita si acum: spre exemplu, un ordin "publicat" in decembrie 2011, care intra in vigoare la 1 ianuarie 2012 ... este revelat celor interesati in 12 ianuarie 2012 ... monitorul oficial in cauza (deocamdata, nici numar nu are!) inca nu a fost vazut de nimeni (sper ca, macar in spalturi exista!)
Altfel, cu salutari cordiale, ducessa
Sile
rank
Ca deobicei
Majoritatea jurnalistilor s-au repezit la subiect ca aia undeva. Nu vreau s-o perii pe Dna Ene dar da dovada de asezare mintala explicaind ca lucrurile sunt ceva mai simple si mai clare: Este propusa o noua lege a sanatatii(absolut necesara dealtfel) care inainte de a putea fi criticata trebuie studiata propozitie cu propozitie.Si daca are cineva de adus critici anumitor propozitii trebuie sa o faca la obiect si sa propuna cu ce alte propozitii trebuiesc inlocuite cele criticate.Restul sunt lolouri. O zi buna !
LIBERALUL
rank
Esenţa chestiunii?
Nu se discută pe probleme strict profesionale,de profilaxie-vezi vaccinuri si alte programe care existau acum 45 de ani-,nu se discută pe nr.mic de medici in dispensare,dotare,etc...ci pe,managementul care nu aduce bani!Deci boala de acum e BANUL si cine nu-l are,se adresează preotului,care si el..săracul,remuneratie mică
si obligatii multe...Intre viată si moarte,cum se va
orienta omul?
Malitiosul Voinescu,aruncă intr-un articol o propozitie de mare maturitate capitalistă:"tot omul să fie RESPONSABIL de sănătatea sa,să nu lase boala să se agraveze si să...".Adică,să ducă mai des bani in sistem.Maine,poimaine,niste hoti vor spune că au furat să aibe de dispensar...
Feluc
rank
@Ghilotina
Ai iesit la rampa trompeta?
Te-a pus hahaila sa aperi gasca portocalie?
LIBERALUL
rank
Doctorul de flotă,
El vine nervos la TVuri ,să "sprijine" reformele pe care
seful guvernului doctor "coasă" le tot initiază pentru
cetătenii acestei tări si pană la urmă,si le votează doar ei.Prin asumare de Iresponsabilitate!
Niste lideri portocalii,mai acum doi ani,il atacau vehement pe Tăriceanu că a promovat o politică de cheltuieli nechibzuite,o societate in care să fi ispitit la a cumpăra,uitand de cumpătare.
In sinea mea,nefiind in pielea comerciantului ,ci numai a cumpărătorului si avand un salariu acceptabil pentru o viată decentă,mă gandeam că mai tarziu nu va fi de bine.Că de produs si export nu prea auzeam,dar toate tarabele erau pline cu marfă din afară!
Ei bine,pe finalul epocii portocalii,s-a petrecut un fapt de-a dreptul senzational!PACIENTUL la medic isi schimbă cu desăvarsire calitatea,el devenind CLIENT !
Chestia nu trebuie discutată de profesionisti,ci de diletantii cărora li se zice POLIactivisti de partid!
Abia de acum,urmează ...Să trăiti bine!
chris2011
rank
Mda
Ce vad eu in ultima perioada este o lupta acerba pentru bani si avantaje materiale (nu doar contributiile acelea din sanatate ci si pierderea unui domeniu extraordinar de capusat de peste 20 de ani), lupta intretinuta de unii forumisti platiti sa intarate (fie pro putere fie anti-putere) dar si o gramada de nimeni pe lumea asta care sunt specialisti in toate si isi dau cu parerea fara ca macar sa inteleaga textul proiectului de lege in ideea in care macar l-au citit (evident, daca este scris fara shi, tz sau :) este greu de inteles). Din pacate, polemica asta este absolut inutila atata timp cat nu se discuta la subiect.
marioad54
rank
cine lupta pt ROMANIA
Realizez ca dincolo de aceasta lege a sanatatii, elaborata intr-un grupa restrans interesele private vor sa prevaleze in fata intereselor colective. O majoritate plateste tataxe pt sanatate si primeste in schimb? Tot mai multe spitale inchise, lipsa de fonduri pt asigurarea spitalelor cu necesarul de medicamente si echipament, remuneratie penibila pt cadrele medicale... unde sunt miliardele de adunate de guvernanti din taxele platite de romani si din alte fonduri (europene, private...)? Daca vrem sa punem accentul pe privatizarea sistemului de sanatate, OK, sa se faca, dar cu bani de la persoane private si nu luati de la bugetul Romaniei! de ce trebuie sa beneficieze privatii de sprijin din partea bugetului national al Romaniei ca sa anihileze un sistem care a functionat atatia ani? De ce nu se merge pe principiul competentei in sistemul de stat? de ce trebuie sa prevaleze politicul in activitatea sistemului sanitar? De ce unii ca Oprescu carnat sa faca afaceri cu banii statului, care care intra sub incidenta codului penal, si pt asta sa mai fie si sustinut? Pt ca e parte din sistem? Un sistem intretinut cu spagi....Aici este problema Romaniei si pentru asta trebuie sa luptam! A dori sa traiesti mai bine dar dorind sa iti duci viata in aceeasi veche cocina de porci este un nonsens si o dovada de perversitate!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor