Iliescu, despre Legea Sanatatii: Basescu baga pumnul in gura

Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 13:50
4800 citiri
Iliescu, despre Legea Sanatatii: Basescu baga pumnul in gura

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, l-a acuzat pe seful statului, Traian Basescu, ca ar fi avut o atitudine "aberanta" in dezbaterea pe marginea Legii Sanatatii si ca a folosit tehnica "pumnului in gura".

"E un proiect de lege care vizeaza interesele cele mai largi ale populatiei tarii, nu poate fi trecut cu usurinta, cu opera nu stiu carei comisii si vine un om si baga pumnul in gura oricui incearca sa aiba alta parere. Asta face domnul Basescu. Cui ii mai arde de discutii dupa ce vine seful statului si baga pumnul in gura?", a declarat Iliescu pentru Ziare.com.

Fostul presedinte al Romaniei a spus ca, oricum, Traian Basescu nu avea atributii in privinta unei initiative legislative si ca nu ar fi trebuit sa se implice, ceea ce a facut fiind "o incalcare flagranta a atributiilor".

"Este total nepotrivita interventia presedintelui intr-un proiect de lege. Proiectele de lege nu se fac la Cotroceni. Presedintele nu are drept de initiativa legislativa. O prima greseala e ca se amesteca in asemenea treburi. Se substituie altora. Factor de initiativa putea sa fie ministerul, putea sa fie un colectiv de specialisti, dar nu presedintele. Adica presedintele si de asta data isi incalca atributiunile constitutionale si prin asta strica.

Pe de alta parte, intra in contradictie cu specialisti pe probleme de specialitate. E total aberant! Este inca o incalcare flagranta a atributiunilor de presedinte si o neintelegere a locului si rolului care ii revine ca institutie. A fost o mare greseala. Se compromite inca o data pentru ca nu intelege locul si rolul presedintelui.

(...) Nu vreau sa ma pronunt pentru ca nici nu am pretentia sa stau sa analizez eu acest proiect de lege. Trebuie sa-l discute in primul rand cei care stiu carte, cei care lucreaza in domeniu, cei care se confrunta cu aceste chestiuni, inclusiv problemele care vizeaza populatia, cetatenii, exponentii societatii civile si pe baza unei dezbateri serioase sa se dezbata si in structurile de decizie", ne-a declarat Iliescu.

Basescu il mustra pe Arafat

Presedintele Traian Basescu l-a criticat pe fondatorul SMURD, secretarul de stat Raed Arafat, pentru faptul ca face declaratii publice impotriva noii legi a Sanatatii si acuza Guvernul de "interese clientelare" in loc sa vina cu observatii pertinente.

Totodata, presedintele s-a opus ideii angajarii raspunderii Guvernului pe noul proiect de lege a Sanatatii.

Seful statului a intervenit telefonic intr-o emisiune la Realitatea TV in care Raed Arafat, in calitate de invitat, lansase acuzatii mai mult sau mai putin voalate la adresa conducatorilor sistemului sanitar.

Traian Basescu i-a reamintit acestuia ca au avut o discutie telefonica pe tema noii legi a Sanatatii, pe parcursul careia i-a cerut secretarului de stat din Ministerul Sanatatii sa ii transmita ministrului toate observatiile sale pe tema serviciului de Urgenta din Romania, contribuind astfel la imbunatatirea proiectului legislativ.

"Acesta a fost si motivul telefonului meu. Contributia dumneavoastra care este? Un scandal public si dezinformarea populatiei?", l-a intrebat presedintele pe Raed Arafat.

De asemenea, presedintele i-a reprosat medicului Arafat faptul ca se arata deranjat de privatizarea unor servicii de ambulanta si de urgenta, de achizitionarea de salvari pe bani privati.

Citeste si:
Klaus Iohannis, declarație de presă la ora 14.05. Șeful Statului anunță nominalizarea de premier
Klaus Iohannis, declarație de presă la ora 14.05. Șeful Statului anunță nominalizarea de premier
Președintele Klaus Iohannis face joi, 21 octombrie, declarații de presă de la ora 14.05, ca urmare a consultărilor cu partidele politice pentru nominalizarea unui nou premier. Cel mai...
Ce vrea Iohannis: câștigul imediat sau avantajul de lungă durată?
Ce vrea Iohannis: câștigul imediat sau avantajul de lungă durată?
Măsurile antiepidemice anunțate de președintele României nu sunt foarte dure prin comparație cu deciziile altor state europene, care se află în situații mult mai bune. În Letonia, de...
Sursa: Ziare.com