Legea Sanatatii: 5 schimbari radicale mai importante ca razboiul Basescu-Arafat

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 21:48
6975 citiri
Legea Sanatatii: 5 schimbari radicale mai importante ca razboiul Basescu-Arafat

Conflictul public dintre presedintele Traian Basescu si fostul subsecretar de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, pe marginea prevederilor legate de medicina de urgenta din proiectul pentru o noua Lege a Sanatatii a umbrit dezbaterea pe numeroase alte prevederi din acest act normativ.

De fapt, acest proiect pentru o noua lege-cadru contine multe alte masuri care ar schimba radical sistemul de sanatate din Romania, atat la nivelul filosofiei generale privind organizarea si finantarea, cat si la cel al unor masuri administrative.

Basescu il mustra pe Arafat

Principala problema, enuntata si in expunerea de motive a Ministerului Sanatatii pe acest proiect, este cea referitoare la faptul ca sistemul e slab finantat, astfel incat vor trebui gasite noi surse de bani si noi metode de a eficientiza cheltuirea fondurilor.

Sporirea fondurilor publice, fie prin noi taxe, fie prin cresterea celor actuale este improbabila in contextul socio-economic actual, pe termen scurt si mediu, cel putin. Optiunea ramasa este cresterea bazei de contributie si diversificarea finantarii care sa atraga resurse suplimentare prin alte mecanisme.

Concomitent trebuie dezvoltate mecanisme care sa asigure ca fondurile suplimentare sunt cheltuite mult mai eficient, in beneficiul cat mai multor pacienti, concomitent cu stimularea celor care contribuie la acte medicale de calitate si eficienta sporita, se arata in expunerea de motive pe marginea legii.

Astfel, chiar daca dezbaterea mediatica s-a concentrat, din cauza scandalului Arafat, pe introducerea unui segment privat care sa-l concureze pe cel de stat in domeniul medicinei de urgenta, cinci alte masuri sunt mai importante de atat pentru contribuabilul si pacientul de rand.

Raed Arafat: Inca n-am murit. Distrugem ce avem

1. Spitalele - organizate altfel, pentru mai multi bani

Proiectul de Lege a Sanatatii prevede ca spitalele sa poata fi organizate si cu statut de fundatii si societati comerciale, scopul fiind acela de a putea aduce mult mai multe fonduri decat pot aduce in actuala structura.

In esenta este vorba de modificarea formei de organizare a spitalului, astfel incat sa permita stimularea practicilor eficiente si penalizarea celorlate, prin acordarea posibilitatii ca spitalele sa devina unitati cu statut de fundatie sau chiar de societate comerciala.

Fondatorul sau actionarul unic (in cazul societatii comerciale) ar fi administratorul actual care, in majoritatea cazurilor, este administratia publica locala. Aceasta modificare simpla, combinata si cu modificarea sistemului de asigurari, ar schimba masiv modul de operare al spitalelor, inclusiv prin posibilitatea de a accesa fonduri din piata financiara privata.

2. Asigurari private si concurenta

O alta schimbare majora, chiar radicala, e cea referitoare la inlocuirea actualelor case judetene de asigurari de sanatate, institutii de stat, cu case de sanatate private.

Ce inseamna asta? Inseamna introducerea concurentei. Asiguratorii privati se vor concura unii pe altii pentru a atrage cat mai multi clienti. In principiu, asta ar trebui sa declanseze o competitie intre case, care ar trebui sa ofere servicii mai bune, la preturi mai scazute si sa aduca o risipa mult mai mica.

Conform Ministerului Sanatatii, populatia nu va plati suplimentar aceasta modificare, dar va avea beneficii de pe urma imbunatatirii sistemului.

Dincolo de asta, introducerea unui sistem de coplata, al posibilitatii unei asigurari suplimentare de sanatate inseamna, in viziunea oficialilor din Ministerul Sanatatii, si o crestere a calitatii, intrucat asiguratii vor cere conditii mai bune pentru banii pe care ii ofera.

3. Standarde de cost

Una dintre cele mai importante schimbari se refera la introducerea unor reguli privind contractele cost-volum si cost-volum-rezultat din domeniul medicamentelor, dar si contractele nationale.

In preambulul expunerii de motive din partea Ministerului Sanatatii se arata ca listele de medicamente aprobate sunt de multe ori incarcate cu produse prea scumpe, cand s-ar putea ca ele sa fie inlocuite de altele mult mai ieftine, cu acelasi efect. Noul act normativ isi propune sa schimbe acest lucru, chiar daca modificarile vor trebui implementate si in legislatia secundara.

4. Personalul din sanatate, clasificat, dar mai putin mobil

Inca o propunere, care va afecta de data aceasta intregul personal medical, se refera la clasificarea stricta a acestuia si crearea unui registru national in care sa fie trecut. Pe de o parte, asta inseamna ca multi dintre cei care lucreaza in sistem nu vor putea sa schimbe posturile asa de mult si asa de des. In opinia celor care au conceput legea, asta va ajuta la stabilizarea sistemului si la asigurarea mai buna a asistentei medicale de calitate.

In prezent ne confruntam cu o mobilitate crescuta a profesionistilor din sistemul de sanatate, fapt care afecteaza masurile de acordare a asistentei medicale.

In vederea unei gestionari eficiente a acestui fenomen este necesara infiintarea unui Registru national care va centraliza datele personalului de specialitate medical si nemedical incadrat in unitatile medicale, date esentiale fundamentarii obiective a politicilor de resurse umane in sistemul de sanatate, se arata in motivarea oficiala.

5. Mai multi bani din accize, mai mult control

In lege e inclusa si o majorare substantiala, cu 20%, a contributiilor din accize pentru finantarea Sanatatii, insa si mai multe elemente de control in sistem, pentru eficientizarea cheltuirii banilor. In schimb, se instituie o autoritate de control in domeniu, prin crearea unei Agentii pentru Informatii si Calitate in Sanatate.

O alta noutate se refera la zona calitatii serviciilor medicale. In acest sens se are in vedere crearea unei Agentii Pentru Informatii si Calitate in Sanatate (ANCIS), rezultata prin reorganizarea Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), ca o structura in coordonarea MS, care va asigura concentrarea resurselor existente din aceast domeniu.

ANCIS va prelua respunsabilitatile actuale ale CoNAS si va colabora, in plus, la crearea de standarde de calitate a serviciilor medicale. Pe aceasta baza va participa si la procesele de evaluare externa a calitatii serviciilor medicale si a institutiilor care furnizeaza aceste servicii, scrie in expunerea de motive.

Si medicina ambulatorie va fi clasificata mult mai strict, iar atributiile in acest domeniu vor fi definite mult mai precis, precum va fi definita si preluarea mai multor tipuri de servicii, astfel incat sa avem mai multe cazuri rezolvate in ambulator, ceea ce ar aduce o scadere a costurilor.

Asistenta medicala ambulatorie de specialitate. Pentru prima data, intr-o lege a sanatatii, se face referire precisa si la serviciile din ambulatoriile de specialitate, privind modul de organizare si functionare, rol si atributii, finantare si integrarea pe verticala intre serviciile de medicina primara si cele spitalicesti, precum si posibilitatea preluarii mai multor tipuri de servicii care sa duca la rezolvarea cazurilor in ambulator, degrevand serviciile spitalicesti si diminuind costurile aferente, se explica.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#prevederi Legea Sanatatii, #masuri Legea Sanatatii, #schimbari Legea Sanatatii , #Legea Sanatatii