Premiera romaneasca: Basescu s-a ciuruit pe el insusi (Opinii)

Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 22:15
5805 citiri
Premiera romaneasca: Basescu s-a ciuruit pe el insusi (Opinii)
Foto: Arhiva

Conferinta de presa a presedintelui de vineri seara pare cea mai ciudata dintre toate conferintele, atatea cate a tinut pana acuma. Dupa ce, la alte doua luari de cuvant ridicase in slava Legea sanatatii, dupa ce, chiar la conferinta de vineri a expus pe larg meritele legii, in momentul culminant ne-a comunicat retragerea ei.

Legea e buna. Noi nu suntem buni

Trebuie retinuta o nuanta: presedintele n-o retrage petru ca n-ar fi buna legea. O retrage pentru ca nu suntem buni noi, cei care nu intelegem meritele ei.

Dar, hai sa nu ne ascundem dupa deget. Urgenta si neprevazuta conferinta de presa au picat ad-hoc, in momentul cand lumea a si inceput sa se adune buluc in Piata Universitatii, dupa ce la Cluj, Targu Mures si in alte orase, protestele incepusera si sunau ca un fel de avertisment de tipul "azi in Timisoara, maine-n toata tara!".

Este usor de inteles ca domnul Basescu nu s-a mai intalnit cu asa ceva, si a cam bagat-o pe maneca, absolut de buna voie si nesilit de nimeni. Cum zic oltenii, ajunsese cam cu sula-n coaste.

N-avea in fata sa decat trei solutii, lungi si late: ori sa infrunte protestatarii, explicand cat de buna este legea in folosul lor, ori sa restudieze cateva capitole, indeosebi cele legate de SMURD, ori, vorba poetului, sa dea foc la puscarie si la casa de nebuni.

A pus legea pe foc

Infruntarea protestatarilor fiind periculoasa, de cand a aparut moda cu aruncatul sepcilor peste gardul palatului Cotroceni, restudierea fiind cam peste mana pentru cine nu este obisnuit sa-si recunoasca greseala, n-a mai ramas decat varianta a treia, fara puscarie, fara casa de nebuni, ci numai cu Legea sanatatii pusa pe foc.

Presedintele n-a scapat prilejul sa atraga atentia, cu ironie, ca, de vreme ce noi, populatia, n-am fost de acord cu legea, rezulta ca sistemul de sanatate este perfect, nu trebuie reformat, ramanem cu el pe cap si sa fim sanatosi!

Totusi, incercand sa lase impresia ca ne-a dat tuturor peste nas, presedintele a ocolit punctul fierbine al conflictului, cel care a scos lumea in strada: cazul doctorului Arafat.

Comentatorii, publicul, bolnavii, toti i-au reprosat pe fata domnului Basescu ca s-a rafuit cu autorul singurului mecanism care pare sa functioneze ireprosabil: sistemul de urgente. Cu asta, a maculat reputatia, meritele si faima doctorului Arafat, cel care, urmare masurii prezidentiale, si-a dat demisia.

Arta de a ramane cu coada sus

Dar, atentie, nu scapa din vedere ce fel de demisie si-a dat doctorul Arafat: nu ca politicienii stransi cu usa, nu ca demnitarii prinsi cu cioara vopsita, nu ca vamesii gasiti cu mata-n sac. Demisia domnului Arafat este singura din ultimele doua decenii adoptata din motive strict profesionale: el nu se poate adapta sistemului impus de cine nu se pricepe, acolo unde este priceput el.

De fapt, acesta este nodul gordian pe care trebuia sa-l taie domnul Basescu, daca vroia sa scape cu fata, cat de cat curata. Retragand legea, trebuia sa se recunoasca vinovat fata de domnul Arafat, sa-si ceara scuze si sa propuna repunerea lui in functie.

Asa ar fi fost etic. Din pacate, presedintele n-a dorit sa-si incheie conferinta de presa pe principii etice. A hotarat ca, decat cu capul plecat, este mult mai bine pentru dumnealui cu coada sus.

Ca urmare, le-a multiumit calduros celor care au scris degeaba o lege buna de pus pe foc, dar cazul doctorului Arafat a ramas in coada de peste, intrucat presedintele tuturor romanilor n-a socotit cu cale sa-i spuna macar merci celui care a scapat de la pieire atatia oameni, cu SMURD-ul sau.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#protest Cotroceni, #dicurs Basescu, #Basescu Arafat , #Legea Sanatatii