Sanatatea - Stare de tensiune (Opinii)

Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 19:09
1927 citiri
Sanatatea - Stare de tensiune (Opinii)
Foto: Arhiva

La prima vedere pare ca odata cu ultima interventie publica a presedintelui Traian Basescu, prin care a solicitat retragerea proiectului de lege privind sanatatea din procedura dezbaterii, tulburatele ape au si revenit in matca lor anterioara.

Este insa o perceptie absolut superficiala. Fie din partea celor care nu-i cunosc vanitatile si pulsiunile ce-l mana pe Traian Basescu sa se infrunte cu oricine si pentru orice, fie din partea celor care neglijeaza importanta unei reforme a sistemului medical romanesc.

Traian Basescu s-a suparat pe sat

In ciuda mistificarilor si rastalmacirilor utilizate de presedinte, referitoare la declaratiile unor oponenti ai formei legii prezentate spre dezbatere, nimeni, dar absolut nimeni nu a sustinut ca actuala legislatie in domeniu este satisfacatoare. Totodata, inversunarea si agresivitatea cu care Traian Basescu a tutelat acest proiect de lege il face aidoma susceptibil, precum cei acuzati de el, ca reprezentand "interese gigantice".

Nici el, nici altcineva nu detine insa dovezi irefutabile ca ar fi sau nu asa. Iar politizarea subiectului Raed Arafat, generata de presedinte inca din 21 decembrie, anul trecut, in studiourile TVR Info, trebuie sa inceteze. Din partea tuturor "beligerantilor".

In schimb s-au facut auzite si alte voci, in afara celei a palestinianului, cu o autoritate necontestata anterior tapajului din ultimele zile, care au atras atentia asupra unor inconsistente si lacune din textul propus si care au exprimat si o legitima circumspectie privind unele aspecte ale privatizarii sistemului.

Numai si abundenta de trimiteri la legislatia secundara face ca proiectul de lege sa fie banuit, pe buna dreptate, de contaminare cu ambiguitati si ascunzisuri. Cum s-a mai intamplat de altfel cu multe alte pravile al caror sens a fost ulterior deturnat de normele metodologice de aplicare a lor.

Reprezentantii profesionistilor critici au fost insa trimisi la colt, in genunchi pe coji de nuca, printr-o alta ofensa prezidentiala gratuita adusa intelectualitatii: "Trebuie sa recunoastem ca in Romania cel mai greu de modernizat au fost sistemele cu densitate mare de oameni cu studii superioare."

Sa intelegem de aici ca afirmatia "scoala romaneasca scoate tampiti", ca "ea, pe fond, era corecta", este una din profundele convingeri ale presedintelui? Ca il bantuie permanent dilema optionala "Ce sa fac, incerc si eu sa aleg intre un tinichigiu si un filosof"? Ca posesorii de studii superioare sunt niste reactionari din fire?

Cunoscand apucaturile presedintelui jucator, dupa aceasta repliere surprinzatoare este foarte posibil ca in acelasi laborator al doctorului Cristian Vladescu sa se precipite un alt proiect de Lege a Sanatatii, nu mai putin surprinzator, care sa fie apoi bagat pur si simplu pe gatul societatii, ca un badijonaj cu albastru de metilen, prin asumarea raspunderii.

E un risc politic major, fara indoiala, dar pe care conduita clasicizata deja a presedintelui Basescu l-ar determina sa si-l asume. Pentru a-si demonstra pentru a nu stiu cata oara vointa de nezdruncinat, indiferent la argument si oportunitate.

Nu de alta, dar a gasit si vinovatii pentru gestul sau, mistificand inca o data substanta tentativei esuate de dezbatere a legii: "Deci spitalele nu vor schimbarea, medicii de familie nu vor schimbarea, sistemul de urgenta nu vrea schimbarea, schimbarea sistemului medical si, bineinteles, inteleg prin toate semnalele publice ca si o mare parte din public nu vrea schimbarea sistemului de sanatate."

Basescu renunta la actualul proiect de Lege a Sanatatii

Cum s-a declarat public de catre reprezentantii sistemului de sanatate, ai politicului si ai societatii civile, si pe care presedintele Basescu, daca i-a auzit nu i-a si luat in considerare, ori le-a deturnat semnificatia interventiilor publice, necesitatea reformarii politicilor din domeniu este incontestabila, actuala si stringenta.

Din acest motiv, dezbaterea nu trebuie sa inceteze nici din cauza solicitarii prezidentiale, nici pentru ca alte subiecte cu rating media se itesc din cotloanele unei societati adeseori bulversata. Insa e o societate care, atunci cand interesele sale cele mai intime sunt puse in joc, iata ca stie sa reactioneze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#Basescu retrage Legea Sanatatii, #Basescu proteste Arafat, #Legea Sanatatii PDL , #Legea Sanatatii
Comentarii