Vasile Cepoi: Noua lege a Sanatatii ar putea fi adoptata in octombrie

Joi, 02 August 2012, ora 17:30
3146 citiri
Vasile Cepoi: Noua lege a Sanatatii ar putea fi adoptata in octombrie

Noua lege a Sanatatii va intra in dezbatere in Parlament in luna septembrie, iar in luna octombrie ar putea fi adoptata, a declarat, joi, ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi.

Potrivit demnitarului, domeniile din Sanatate care vor suferi modificari majore dupa adoptarea si punerea in aplicare a noii legi sunt: organizarea spitalelor, asigurarile de sanatate si asistenta primara.

"In domeniul asigurarilor de sanatate, noutatile sunt transformarea sistemului din institutie publica rigida in structuri mutuale. Astfel, asiguratii vor putea controla banii cheltuiti pentru asigurarile de sanatate si va fi respectat principiul obligativitatii pltaa de catre toti asiguratii.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate se va reorganiza in Autoritatea Nationala de Reglementare si Control a Asigurarilor de Sanatate, iar casele judetene in societati mutuale. De asemenea, Fondul de Asigurari de Sanatate se va colecta intr-un fond separat", a declarat Vasile Cepoi.

Potrivit ministrului Sanatatii, populatia asigurata va beneficia de un pachet de servicii de baza si pot opta pentru o asigurare facultativa, care sa acopere restul serviciilor medicale. De asemenea, pentru persoanele cu venituri reduse, Legea Sanatatii prevede un pachet social de servicii medicale.

"Acest pachet acopera, de exemplu, consumul de medicamente cu preturi sub 10 lei, care vor fi scoase de pe lista de compensate. Astfel, persoanele cu venituri mici vor putea beneficia de aceste medicamente vitale pentru sanatatea pacientilor", a mai explicat ministrul Cepoi.

In ceea ce priveste organizarea spitalelor, acestea nu vor mai fi supuse legislatiei institutiei bugetare. Conducerea fiecarui spital va opta pentru modul de organizare al institutiei sanitare, potrivit ministrului Sanatatii.

"Medicina de familie va cunoaste, de asemenea, cateva importante schimbari. Medicul de familie trebuie sa cunoasca expunerea la risc de boala a fiecarei persoane pe care o are in lista de pacienti. De asemenea, medicii de familie vor avea obligativitatea de a depista precoce bolile cronice, sa le previna. In concluzie, medicii de familie vor trebui sa cunoasca foarte bine starea de sanatate a tuturor pacientilor sai", a mai spus Vasile Cepoi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Cepoi Legea Sanatatii, #Legea Sanatatii proiect dezbatere, #noua lege a Sanatatii , #Legea Sanatatii