Voinescu, uimit de puterile lui Ciuhodaru. Legea Sanatatii, extraordinara

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 19:09
5140 citiri
Voinescu, uimit de puterile lui Ciuhodaru. Legea Sanatatii, extraordinara
Foto: Evenimentul Zilei

Purtatorul de cuvant al Partidului Democrat Liberal, Sever Voinescu, considera ca proiectul de Lege a Sanatatii, aflat acum in dezbatere publica, ar aduce o schimbare extraordinar in domeniu, prin faptul ca ar aduce mult mai multi bani in sistem.

Vicepresedintele PDL s-a declarat surprins de atributiile primite de deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru, care a fost numit consilier onorific la Ministerul Sanatatii, dar are atributii clare de coordonare a sistemului de medicina de urgenta din Romania.

Legea Sanatatii: 5 schimbari radicale mai importante ca razboiul Basescu-Arafat

"Am fost si eu uimit de puterile domnului Ciuhodaru", a spus Voinescu, pentru Ziare.com

Arafat, bun, dar deciziile strategice sunt la politicieni

Intrebat despre controversa dintre presedintele Traian Basescu si fostul subsecretar de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, in urma caruia acesta si-a dat demisia si a acuzat ca introducerea competitiei private distruge sistemul de urgenta, Voinescu l-a laudat pe doctor, dar a spus ca profesionalismul lui nu inseamna ca se pricepe la deciziile strategice.

"Mie imi pare rau ca s-a terminat asa si cred ca domnul Arafat ar fi putut contribui, in mod evident, la imbunatatirea acestei legi. Ma tem ca din aceasta discutie opinia publica, prin mijlocirea cam neinspirata a jurnalistilor, n-a inteles ceva. S-a tot discutat despre competenta si pricepere. E evident ca domnul Raed Arafat are toata competenta in privinta organizarii unui sistem de ambulante, dar in privinta deschiderii acestui sistem catre concurenta privata si a unui deschideri strategice a sistemului de sanatate romanesc catre capitalul privat, competenta apartine politicienilor.

Decizia strategica daca un domeniu ramane exclusiv in gestionarea statului sau se deschide spre competitia privata e o decizie politica, nu e o decizie a expertului. A, daca un politician incearca sa se pronunte in legatura cu cati oameni trebuie sa deserveasca o ambulanta si ce calificare trebuie sa aiba fiecare, politicianul e intr-o zona in care nu are ce cauta.

Eu am senzatia ca domnul Basescu, abordand chestiunea, s-a mentinut la un nivel de principiu si a aparat aceasta optiune, care e de dreapta si este o optiune pe care foarte multa lume o sustine. Sistemul nostru de sanatate are nevoie in mod serios de bani privati, fie si din simplul motiv ca statul nu poate pompa mai multi bani decat o face acum, in acest sistem, sistemul fiind subfinantat. Trebuie sa atragi banii privati pentru necesitatile sistemului, care vin doar daca deschizi spre competitie sistemul. E o decizie strategica pur politica, nu are legatura cu organizarea unui sistem de ambulanta", ne-a mai declarat Voinescu.

Lege extraordinar de importanta

Voinescu a calificat drept "extraordinar de importanta" Legea Sanatatii, insa spune ca dezbaterea pe marginea sa a prilejuit foarte multe confuzii.

"Legea e abia la inceputul dezbaterii, cred ca oamenii abia au aflat ca se dezbate aceasta lege. Am senzatia ca vorbind exclusiv despre chestiunea asta din domeniul urgentei, care totusi e o chestiune particulara in ansamblul legii, nu discutam principiile. Oamenii trebuie sa inteleaga ca, de acum incolo, sub imperiul acestei legi, starea de sanatate a fiecaruia e responsabilitatea lui, ca trebuie sa plateasca pentru asta si sa faca niste asigurari private si ca mentalitate dupa care "rezist, rezist, rezist" pana cand boala ma doboara si ma duc la un doctor, nu conteaza cat costa, ca ma face el bine si plateste statul, tipul asta de gandire nu mai functioneaza.

E o lege extraordinar de importanta, schimba mentalitatea romanului despre sistemul de sanatate. Nu vom mai fi intr-o situatie in care te duci la doctor cand esti terminat, cand esti atat de paradit, incat doctorul trebuie sa te faca bine de la cap la coada. Lucrul asta nu se va mai intampla - intr-un sistem de asigurari private esti obligat sa mergi de doua ori pe an la medic ca sa-ti faci control general, se merge mult pe preventie, se merge mult pe tratament ambulatoriu si mai putin pe spital. Se termina cu mentalitatea 'ma duc in spital sa-mi fac analizele, chiar daca nu sunt bolnav'. Legea aduce o schimbare fundamentala, extraordinara si oamenilor trebuie sa li se explice asta. Asa functioneaza un sistem de sanatate modern, performant.

Din pacate, discutam intr-o confuzie totala, confuzia dintre SMURD si serviciul medical de urgenta, nu se intelege in continuare. Am vazut pe Facebook o cauza - 'Spuneti nu desfiintarii SMURD'. Sunt oameni care au inteles din aceasta discutie ca exista undeva ideea de a desfiinta SMURD. Sigur ca dupa aia trebuie sa intervenim si noi si Arafat ca nimeni nu are in gand asta.

Uitati-va cum o discutie care e transmisa mai departe in termeni de 'razboi' sau mai stiu eu de 'cine pe cine demite' ce produce. Cred ca, in general, societatea se afla in fata unui exercitiu de comunicare la scara larga. Mi se pare normal ca presedintele se implica, pentru ca simte miza extraordinara. Cred ca e legea cu cea mai mare miza din actuala legislatura", a conchis Sever Voinescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Voinescu puteri Ciuhodaru, #Voinescu Legea Sanatatii , #Legea Sanatatii