15.000 de ofiteri acoperiti si o multime de intrebari (Opinii)

Luni, 29 Septembrie 2014, ora 23:50
4151 citiri
15.000 de ofiteri acoperiti si o multime de intrebari (Opinii)

Tema ofiterului acoperit a scos la iveala o realitate infioratoare despre serviciile noastre secrete, riscand sa provoace consecinte politice dintre cele mai neasteptate. Despre aceste consecinte va fi vorba in randurile ce urmeaza.

De ce nu ni se spune adevarul?

Expunere de motive: 1. Ca serviciile secrete vor tot mai multa putere si-si intind tentaculele peste mai toate zonele vietii politice, economice si sociale nu este o noutate. Adevarat este si ca nu Romania a inventat aceasta reteta.

2. Dar asemenea desfasurare de forte nu cred ca s-a mai vazut in multe locuri din lume. Iata, in plin debut de campanie electorala prezidentiala, calculele Alinei Mungiu-Pippidi estimeaza existenta a aproximativ 15.000 de ofiteri acoperiti ai tuturor celor 7 servicii secrete. Un numar peste puterile nu doar ale mele de intelegere.

A se mai lua in calcul si realitatea ca numarul serviciilor secrete si al angajatilor acestora ne situeaza pe un loc fruntas pe mapamond. Doar din numarul ofiterilor acoperiti revine cate unul la mia de locuitori majori. Spre comparatie: 3 politisti, 10 medici, 12 dascali... la mia de locuitori, daca socotelile mele sunt corecte.

E vreme de razboi?

A se mai adauga nivelul exceptional de salarizare si cheltuielile de la an la an mai mari cu logistica si calificarea personalului pentru a va face o idee de ce Romania e mereu saraca, de ce sanatatea si educatia nu au beneficiat niciodata de atentie si fonduri corespunzatoare din partea diriguitorilor.

Dupa mine, astfel de situatii sunt admise doar in vreme de razboi sau de amenintare cu razboiul din partea unui inamic foarte puternic. Ne ascund conducatorii nostri aceasta amenintare sau e vorba de altceva?

Fireste, sa admitem ca amenintarile la siguranta nationala sunt reale, iar serviciile de informatii si-au plasat oamenii in zonele de unde vine pericolul. Numai ca recentul caz Robert Turcescu demonstreaza fara tagada ca o multime de agenti acoperiti actioneaza printre noi, in presa, in institutii, partide, organizatii civice... Ceea ce inseamna ca, pentru serviciile noastre, pericolul vine mai cu seama din interior, de la concetateni.

Se repeta situatia?

Suntem nevoiti sa ne amintim strategia si metodele fostei securitati, care isi pusese oamenii sa adune informatii despre opozantii lui Ceausescu si ai PCR. Ajunsi in acest punct cu prezentarea faptelor, imi pare onest demersul grupului parlamentar al ACL de a alcatui o comisie de cercetare a evolutiei de mai sus sau macar de a discuta aceste lucruri in comisia responsabila de servicii secrete.

De ce se opune Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor? Doar fiindca se apropie debutul campaniei electorale prezidentiale ori va fi fiind vorba despre altceva? Nu cumva situatia e convenabila virtualului castigator al alegerilor prezidentiale, perpetuandu-se la nesfarsit?

Si mai e o chestiune tulburatoare: in opinia mea, infiltrarea agentilor acoperiti in mass-media e o consecinta directa a celor prevazute in Strategia nationala de aparare adoptata in 2010 in CSAT: "Campaniile de presa la comanda, cu scopul de a denigra institutii ale statului..., presiunile exercitate de unele trusturi de presa asupra deciziei politice sunt considerate vulnerabilitati in Strategia de Aparare".

Parlamentul nu are nimic de spus?

Cateva observatii: nu exista altfel de campanii de presa decat comandate, fie de o parte, fie de alta; a critica nu inseamna neaparat a denigra; scopul oricarei institutii de presa este de a scoate adevarul la suprafata si prin asta de a pune presiune asupra politicului, a institutiilor, a politicienilor pentru rezolvarea unor situatii care treneaza. Insa cand presa face jocul unui patronat strain de interesele beneficiarilor e adevarat ca poate dovedi inclusiv vulnerabilitate la adresa securitatii nationale.

Cele de mai sus au fost posibile, in opinia mea, fie din cauza unor legi permisive, fie a unor complicitati ale institutiilor statului, de nu cumva va fi fiind vorba de ambele. E clar ca e nevoie de interventia legiuitorului pentru corectiile de rigoare. Cu cat mai repede, cu atat mai bine.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#servicii secrete ofiteri acoperiti, #Parlament comisie legislatie abuzuri , #legislatie