Ziare.com

CCR a declarat neconstitutionale anumite articole din Legea drepturilor de autor

Joi, 29 Aprilie 2010, ora 20:57

   

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca articolele care reglementeaza valoarea cuantumului drepturilor de autor si a drepturilor conexe, din Legea 8/1996 privind drepturile de autor sunt neconstitutionale.

Potrivit unor surse judiciare, CCR a decis, joi, sa admita o exceptie de neconstitutionalitate invocata de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor si a constatat ca dispozitiile articolului 121 alineatul 2 si ale articolului 134 alineatul 2 litera g din Legea nr.8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe sunt neconstitutionale.

Articolul 121 alin.2 din Legea 8/1996, declarat neconstitutional, prevede: "Cuantumul remuneratiei privind drepturile de autor si drepturile conexe se stabileste printr-o metodologie negociata intre organismele de gestiune colectiva a drepturilor de autor si a drepturilor conexe si structurile asociative ale distribuitorilor prin cablu, potrivit procedurilor prevazute la art. 131 si 131 indice 1, cu excluderea de la calcul a programelor a caror retransmitere prin cablu este obligatorie conform legii".

De asemenea, celalalt articol declarat neconstitutional, si anume art 134 alin.2 lit.g din Legea nr.8/1996 arata ca "Gestiunea colectiva se exercita potrivit urmatoarelor reguli: (g) remuneratiile negociate pentru drepturile conexe nu pot depasi o treime din remuneratiile negociate pentru drepturile de autor cu aceeasi categorie de utilizatori".

Sursa: rNews

Articol citit de 908 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce rost mai au alegerile Parlamentare ?

Daca tot avem cei 9 supermani de la CCR,la ce sa mai cheltuim bani cu 471 de parlamentari.Vad ca cei 9 magnifici se sterg la poponet cu toate legile care ies din Parlament,modificandu-le dupa cum au ei chef.Cum poate o institutie a carei membrii nu sunt alesi prin vot popular,sa ingenuncheze toate celelalte institutii alese prin votul oamenilor.Se mai cheama asta democratie ?

 

Chiar asa,

de ani buni ROMANIA ESTE CONDUSA DE CURTEA CONSTITUTIONALA , care decide in cele mai importante momente politice si asupra legilor emise de un parlament ales de popor. Atunci si membrii CCR, ar trebui alesi de popor, dintre juristii care-si depun candidatura , pentru a fi alesi. S-ar realiza astfel un echilibru democratic intre Parlament si CCR.

trebuie sa trimitem ccr la negocieri cu fmi

asa vom scapa si de unii si de altii,se vor anihila reciproc.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor