Un deputat vrea o lege a transhumantei: Oile, libere sa circule pe drumurile publice, ca sa atraga turisti

Luni, 07 Iulie 2014, ora 23:44
4880 citiri
Un deputat vrea o lege a transhumantei: Oile, libere sa circule pe drumurile publice, ca sa atraga turisti

Un deputat PSD vea sa initieze o lege a transhumantei, despre care spune ca ar atrage turisti in Romania. Mai mult, acesta doreste eliminarea restrictiilor de circulatie pentru oi pe drumurile publice din Romania.

Este vorba despre deputatul de Valcea Constantin Radulescu, care a anuntat ca vrea sa initieze, in sesiunea parlamentara din toamna, un proiect de lege care sa reglementeze transhumanta ca fiind "ritualul specific romanesc benefic si din punct de vedere economic dar si al turismului", transmite Impact Real, citand Agerpres.

AFP, despre Romania: Oi in transhumanta, poezie urbana, Lenin uitat

"Pot fi exceptate autostrazile si drumurile expres, dar pe celelalte categorii de drumuri ciobanii pot sa circule liber, mai ales ca transhumanta nu este o activitate cotidiana, ci este una limitata in timp si care are farmec turistic. In Elvetia, de exemplu, momentul cand vitele se intorc de la pasunat este vanat de turisti.

Transhumanta are farmecul ei, pana la urma este o poveste romaneasca de mii de ani. Tara Galilor, de exemplu, are legi clare pentru sprijinirea oieritului. Trebuie sa se puna ulterior in acord legislatiile parcurilor nationale montane cu aceasta lege a transhumantei, tarifele de pasunat, subventiile pentru crescatorii de oi", a declarat parlamentarul valcean.

Transhumanta a crescut PIB-ul Romaniei

Deputatul social-democrat sustine ca transhumanta a stat la baza formarii a sute de localitati din Romania si ca a contribuit la cresterea PIB-ului.

Totodata, Constantin Radulescu crede ca ar fi important sa fie implicati si elevii din liceele agricole, astfel incat tinerii romani sa nu mai plece la cules de capsune in Spania si Italia, ci sa ramana in tara si sa se apuce de oierit.

"Tinerii nostri pleaca la cules de capsuni in Spania si Italia, in loc sa ramana in comunitatile lor si sa se apuce de oierit. Si ca tot vorbim de stane: de ce nu s-ar putea crea facilitati pentru ciobanii care pot face activitati turistice la aceste locatii.

Studentii si in mare parte montaniarzii au preferat dintotdeauna stana ca loc de ramas peste noapte. De ce sa nu ii ajutam pe ciobani sa faca turism in mod legal si benefic pentru toate partile, la munte", a mai spus deputatul PSD de Valcea.

In prezent, potrivit legii, "sunt interzise accesul si deplasarea vehiculelor cu tractiune animala, a animalelor de povara, de tractiune sau de calarie, precum si a animalelor izolate sau in turma pe drumurile nationale, in municipii si pe drumurile la inceputul carora exista indicatoare de interzicere a accesului".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#lege transhumanta deputat PSD, #circulatie turme oi drumuri, #transhumanta oi atragere turisti , #legislatie