Cresterea numarului de adoptii ar reduce cheltuielile bugetare

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 20:59
1039 citiri
Cresterea numarului de adoptii ar reduce cheltuielile bugetare
Foto: expressibian.com

O crestere a numarului de de adoptii ar avea printre alte efecte diminuarea cheltuielilor de la buget, a declarat vineri secretarul de stat Bogdan Panait.

Seful Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA) a precizat ca in Romania se fac anual aproximativ 1.000 de adoptii, desi in sistemul de protectie sunt circa 70.000 de copii, conform Mediafax.

Aceasta cifra claseaza Romania pe primul loc in Uniunea Europeana.

"Si perioada medie de sedere in sistemul de protectie este cea mai mare, respectiv cinci, sase ani in asistenta maternala si sase ani in centrul de plasament, ceea ce presupune costuri foarte mari", a spus secretarul de stat.

Prin modificarea articolului 31 din Legea 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, ORA ar putea prelua de la directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului una dintre etapele procedurii de adoptie, anume potrivirea teoretica intre familia adoptiva si copil.

Aceasta ar putea fi facuta si in conditiile reducerilor de personal.

ORA, care detine bazele de date cu familiile adoptive si cu minorii declarati adoptabili, va stabili niste itemi pe baza carora se va face potrivirea teoretica. Potrivit lui Panait, aceasta masura ar aduce mai multe beneficii si ar asigura mai multa transparenta procesului de adoptie.

Economie de 10 milioane de euro la buget

Daca potrivirea teoretica s-ar face de catre ORA, timpul de asteptare s-ar scurta, iar interventiile care se fac la nivel local pentru anumite familii ar fi evitate.

Din calculele facute, adoptarea a 2.000 de copii anual ar crea, pe langa beneficiile copiilor, si o economie de aproximativ 10 milioane de euro la bugetul de stat.

"Din acesti bani s-ar putea face, spre exemplu, 120 de centre de zi pentru circa 4.000 de copii", a subliniat oficialul.

Pentru un copil aflat in asistenta maternala se cheltuiesc anual intre 20.000 si 25.000 de lei. Pentru un copil cu handicap aflat intr-un centru rezidential se cheltuiesc circa 27.000 de lei.

Panait a mai spus ca, la 21 iunie, in Romania erau 1.010 copii declarati adoptabili si 1.119 familii atestate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Oficiu Roman Adoptii, #crestere numar adoptii, #reducere cheltuieli bugetare , #legislatie