Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Deputatii au adoptat propunerile lui Basescu la noua lege ANI

Marti, 22 Iunie 2010, ora 12:42
2077 citiri
Deputatii au adoptat propunerile lui Basescu la noua lege ANI
Foto: Arhiva

Camera Deputatilor a votat pe articole varianta reexaminata a Legii privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, urmand ca votul final asupra legii retrimise la Parlament de presedintele Basescu sa aiba loc joi.

Votul pe articole al noii legi ANI nu a fost precedat de dezbateri generale, grupurile parlamentare neexprimandu-si in plen pozitia fata de acest proiect. Astfel ca deputatii au ascultat doar pozitia Comisiei juridice exprimata prin raportul lecturat de deputatul PD-L Gabriel Andronache. Votul final urmeaza sa fie dat joi incepand cu ora 12.00.

Obiectiile presedintelui au fost insusite

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat, miercurea trecuta, aviz favorabil cererii de reexaminare a Legii privind Agentia Nationala de Integritate.

"Toate obiectiile presedintelui au fost insusite intocmai, si s-a amendat proiectul de lege conform observatiilor venite, inclusiv cea legata de introducerea, in declaratia de interese, a unei rubrici in care vor fi trecute toate contractele pe care demnitarul, sotul, parintii sau copiii majori le au cu statul", a spus Daniel Buda, presedintele Comisiei.

Ca o noutate absoluta in declaratiile de interese a fost introdusa, la cererea Presedintiei o rubrica in care titularul sa declare daca el, sotul, copiii majori sau parintii sai ori ai sotului, au derulat sau deruleaza, direct sau prin intermediul vreunei societati comerciale la care sunt asociati ori actionari, contracte finantate din bani publici.

Deputatii juristi au reintrodus in lege obligativitatea depunerii declaratiilor de avere si de interese a candidatilor la alegerile locale sau generale.

Potrivit textului amendat de Comisia juridica, daca in termen de 10 zile de la primirea declaratiei de avere si a declaratiei de interese, persoanele responsabile sesizeaza deficiente in completarea acestora, vor recomanda, in scris, persoanei in cauza rectificarea declaratiei de avere si/sau a declaratiei de interese, in termen de cel mult 90 de zile de la transmiterea recomandarii. In forma trimisa spre reexaminare termenul era de 20 de zile, acesta fiind prelungit la 90 la cererea deputatului PSD Ciprian Nica.

De asemenea, deputatii juristi au stabilit ca activitatea de analiza a inspectorilor ANI se efectueaza pe durata exercitarii functiilor si demnitatilor publice, precum si in decursul a trei ani dupa incetarea acestora, potrivit recomandarii sefului statului. Deputatii juristi au decis, de asemenea, reintroducerea in lege a dispozitiilor referitoare la comisiile de cercetare a averilor prevazute in Legea nr. 115/1996.

Acestia au scos din lege articolul 28 aliniatul (2), potrivit caruia "Nu constituie infractiune fapta persoanei care isi modifica declaratia de patrimoniu sau de interese care nu corespunde adevarului, daca denunta fapta mai inainte ca autoritatea sa se fi sesizat pentru aceasta", articol caracterizat de Presedintie drept "cel putin ambiguu". De altfel, acest articol a suscitat si cele mai aprinse discutii in comisie, deputatii incercand sa-i dea o forma mai coerenta, insa renuntand, in final la aceasta prevedere.

Un singur tip de formulare

Desi discutasera cererea de reexaminare a Legii ANI intr-o sedinta trecuta, deputatii juristi s-au reunit, luni, pentru a transa un aspect asupra caruia reprezentantii Ministerului Justitiei si cei ai Agentiei nu cazusera de acord: numarul si tipul de formulare pe care demnitarii urmeaza sa le completeze. In timp ce MJ sustinea completarea a doua tipuri de formulare pentru declaratia de avere, respectiv interese, cate unul pentru uzul ANI si unul, care sa nu contina date cu caracter personal, pentru public, reprezentantii Agentiei au pledat pentru pastrarea formularelor actuale, cu blurarea elementelor cu caracter personal inainte de publicarea loc pe siteurile institutiilor.

In urma dezbaterilor, deputatii s-au pronuntat, in unanimitate pentru pastrarea sistemului care a fost folosit pana la constatarea de catre CCR a neconstitutionalitatii unor dispozitii din Legea ANI. Cu toate acestea, deputatul PDL Mihail Boldea, de exemplu, a pledat pentru folosirea a cate doua tipuri de formulare, aratand ca se poate ca vreun functionar sa uite sa blureze adresa, si sa existe consecinte asupra demnitarului in cauza.

"Cred ca un mare castig a fost ca s-a trecut la un singur tip de formulare foarte similar cu declaratiile de avere si de interese care au fost valabile pana acum prin simpla anonimizare a adresei, a semnaturii si a codului numeric personal care reprezinta datele private de care facea vorbire Curtea Constitutionala. Aspectele mentionate in cererea de reexaminare a presedintelui au fost remediate si ANI va putea desfasura activitati eficiente de control si analiza a averii. ", a precizat la finalul sedintei secretarul general al ANI Horia Georgescu.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#noua lege ANI, #Agentia Nationala Integritate, #modificare lege ANI , #legislatie