Legea ANI a trecut si de Senat, urmeaza promulgarea

Miercuri, 12 Mai 2010, ora 13:52
2624 citiri
Legea ANI a trecut si de Senat, urmeaza promulgarea
Foto: Arhiva

Senatul a adoptat miercuri noul proiect de lege privind functionarea Agentiei Nationale de Integritate, cu 92 de voturi pentru, o abtinere si un vot impotriva.

Conform paginii electronice a Senatului, singurul senator care a votat impotriva a fost Iulian Badescu (PD-L), in timp ce senatorul Ioan Chelaru (PSD) a fost cel care s-a abtinut.

Organizatiile neguvernamentale IPP si SAR se declara nemultumite de forma legii iesita din Senat si ii solicita presedintelui Traian Basescu sa nu promulge legea, ci sa o retrimita in Parlament, deoarece aceasta a fost "ciopartita", iar Agentia ramane fara obiect de activitate.

"Partidele e clar ca au un pact din perspectiva asta, nu e niciun partid interesat sa pastreze controlul averilor la un nivel decent. Sngura solutie este intoarcerea ciosvartelor de lege (a ANI - n.r.) in Parlament", a spus Adrian Moraru, reprezentantul IPP, citat de Newsin.

Moraru a spus ca, desi presedintele Basescu a dat un termen de 10 zile pentru adoptarea legii, nu crede ca scopul acestuia a fost "ciopartirea" legii, asa cum s-a intamplat in Parlament, iar daca doreste o lege functionala trebuie sa o retrimita in Parlament.

Moraru l-a criticat inclusiv pe presedintele Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda, care folosise argumentase ca bijuteriile si tablourile sunt obiecte "intime" ale persoanelor si nu trebuie facute publice. "Ne gandim ca poate domnul Frunda are bijuterii in locuri intime", a spus acesta.

Pe de alta parte, mai spun reprezentantii IPP si SAR, presedintele Comisiei pentru drepturile omului a Senatului, Gyorgy Frunda, se afla in conflict de interese in momentul in care prezida sedinta comisiei la raportul pe legea ANI, doarece acesta a fost anchetat de Agentie, la fel ca si social-democratul Ioan Chelaru, care are o ancheta in curs.

Dezbateri aprinse pentru o ANI fara puteri

Dezbaterile au fost aprinse in plen, cu toate ca toti senatorii, indiferent de culoarea politica, au cazut de acord ca legea ANI trebuie pusa la punct cat mai repede, pentru ca agentia sa isi poata continua activitatea.

Plenul Senatului a eliminat din textul Legii ANI prevederile care obliga candidatii la alegerile prezidentiale, parlamentare, europarlamentare sau locale sa depuna declaratii de avere si de interese inainte de campania electorala.

Zi decisiva pentru ANI la Senat: Plenul voteaza noul proiect de lege

Presedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat, Gyorgy Frunda, le-a prezentat senatorilor declaratiile de avere a lui Jose Manuel Barroso si David Cameron, pentru a argumenta ca Legea ANI trebuie sa respecte dreptul la intimitate si sa nu introduca instante judecatoresti speciale.

Frunda a enumerat cateva din proprietatile celor doi in diverse orase europene, dar si actiuni pe care le-ar avea la anumite companii, precizand ca documentele respective nu contin detalii si ca Romania ar trebui sa urmeze la randu-i acest model.

Urban: ANI in momentul de fata arata ca un pechinez batran, fara dinti

In schimb, senatorul PD-L Iulian Urban a sustinut ca Legea ANI, asa cum a iesit din dezbaterile Comisiilor juridica si pentru drepturile omului este "extrem de blanda", iar Agentia s-a transformat intr-un pechinez batran fara dinti care trebuie sa apere oile de lupi.

"Legea in actuala forma este extrem de blanda", a spus Urban. "ANI in momentul de fata arata ca un pechinez batran, fara dinti, care e pus sa pazeasca o turma de oi in fata unei haite de lupi infometati", a sustinut el.

Senatorul PD-L, membru al Comisiei juridice, a criticat eliminarea comisiilor de control al averilor din Legea ANI, explicandu-le colegilor ca nu aceste comisii confiscau averile, asa cum a sugerat senatorul UDMR Gyorgy Frunda prin referinta la Legea 18/1968.

"Comisiile de control al averilor reprezentau cureaua de transmisie intre ANI si justitie. Cred ca deja manifestam lasitate, ne raportam la interesele noastre personale", a conchis Urban.

Si ministrul Justitiei, Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat de la tribuna Parlamentului ca va pleda in continuare pentru reinfiintarea comisiilor de cercetare a averilor, formate din procurori si judecatori de pe langa curtile de apel, acestea fiind in opinia sa constitutionale. "Da, noi pledam in continuare pentru aceasta tehnica de a pune la dispozitia ANI un instrument in plus pentru asigurarea integritatii", a spus Predoiu.

Senatorul PSD Miron Mitrea a criticat legea din perspectiva categoriilor de persoane care vor fi verificate, considerand ca acestea sunt prea multe. "Daca vrem sa vedem cum stam cu averile demnitarilor de ce Dumnezeu bagam 400.000 de oameni in control, ca sa fim siguri ca nu putem urmari ce se intampla, sa vorbim de faptul ca n-a putut fi controlat X sau Z pentru ca n-a fost timp? Daca e vorba de averea demnitarilor, de ce nu limitam legea doar la demnitarii care conduc aceasta tara si ducem la tot felul de sefi de servicii si de birouri?", a spus Mitrea.

Frunda: Raman elemente de neconstitutionalitate in lege

Senatorul Gyorgy Frunda a revenit la microfon si a atentionat ca au ramas in textul legii elemente de neconstitutionalitate, cele care invoca responsabilitatea familiei demnitarului.

"Cu toate acestea raman elemente de neconstitutionalitate in lege, pentru ca legea este construita pe responsabilitatea familiei demnitarului, raspunde persoana demnitarului, sotul sau sotia dupa caz, copii minori si copii majori in intretinere. Va recunosc ca am avut ideea unui amendament de a scoate sotia pentru a intra in plaja legala, constitutionala, nu am facut-o pentru ca nu vroiam sa se creada ca avem lucruri de ascuns si in viata mai faci si compromisuri", a mentionat senatorul UDMR.

In cadrul dezbaterilor, Puiu Hasotti, liderul grupului PNL, a amintit ca adoptarea acestei legi intr-o forma sau alta este necesara deoarece pe 17 mai ajunge la Bucuresti delegatia CE pentru raportul de evaluare periodic asupra Mecanismului de Cooperare si Verificare. Hasotti a mentionat ca ulterior Legea poate fi amendata daca se considera ca poate fi perfectata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Legea ANI, #Agentia Nationala Integritate, #vot lege ANI , #legislatie
Comentarii