Legea care ii scapa pe sindicalisti de declararea averilor, adoptata tacit de deputati

Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 14:41
1743 citiri
Legea care ii scapa pe sindicalisti de declararea averilor, adoptata tacit de deputati
Foto:lideruldeopinie.ro

Proiectul de lege initiat de PSD+PC care prevede ca liderii de sindicat sa nu mai fie obligati sa-si declare averea si interesele, asa cum prevede Legea ANI, a fost adoptat tacit, marti, de Camera Deputatilor, Senatul fiind insa camera decizionala.

Propunerea a fost initiata de 8 deputati si senatori PSD+PC, printre care si Matei Bratianu (foto), intrat in Parlament in 2008 din partea PSD, dupa 18 ani de activitate la Sindicatul Posta Bucuresti si BNS.

Proiectul de lege abroga articolul din Legea ANI care se refera la obligativitatea presedintilor, vicepresedintilor, secretarilor si trezorierilor federatiilor si confederatiilor sindicale de a depune declaratii de avere si interese.

Proiectul legislativ a fost in repetate randuri contestat de societatea civila, dar si de fostul ministru al Justitiei Monica Macovei.

Monica Macovei: Averile sefilor de sindicat trebuie sa ramana publice

De asemenea, dupa ce presedintele Traian Basescu a vorbit despre "bogatasii de la sindicate", presa a facut publice cateva dintre declaratiile de avere ale unora dintre cei mai vocali lideri de sindicat, declaratii care arata ca acestia detin averi impresionante.

"Bogatasii de la sindicate" - Vezi cate mii de lei isi trag lunar unii lideri din cotizatii

In expunerea de motive, initiatorii acestei legi spun ca prin obligarea liderilor de sindicat sa isi declara averile se incalca Conventia Organizatiei Internationale a Muncii care interzice exercitarea de presiuni din partea autoritatilor publice asupra organizatiilor sindicale.

De asemenea, se considera singurul scop pentru care au fost introduse aceste prevederi in Legea ANI cu privire la liderii de sindicat este acela "de a fi supusi sistematic la presiuni si santaj din partea autoritatilor publice".

In punctul de vedere prezentat Parlamentului, reprezentantii Guvernului resping aceste acuzatii si spun ca liderii de sindicat trebuie sa dea dovada de transparenta la fel ca si celelalte persoane care detin demnitati si functii publice.

Legea a fost adoptata tacit deoarece termenul de dezbatere de 29 octombrie a fost depasit, in conditiile in care activitatea in Camera Deputatilor este boicotata in ultima perioada de PSD, PC si PNL, care cer inlaturarea din functie a presedintelui Camerei, Roberta Anastase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#lege averi sindicate, #avere sindicalisti, #declaratii avere sindicalisti , #legislatie