Legea Lustratiei a fost adoptata de Camera Deputatilor

Miercuri, 19 Mai 2010, ora 13:05
6544 citiri
Legea Lustratiei a fost adoptata de Camera Deputatilor

Legea lustratiei a fost adoptata miercuri de Camera Deputatilor, cu 203 voturi pentru, 40 impotriva si 12 abtineri.

Social-democratii au avut pareri impartite in privinta Legii lustratiei. In timp ce 35 pesedisti au absentat de la lucrarile de plen, printre care Victor Ponta si Adrian Nastase, si 40 au votat "impotriva", 11 pesedisti s-au alaturat reprezentantilor puterii, votand in favoarea Legii iar alti opt s-au abtinut.

Cei 11 deputati PSD care au votat favorabil sunt Antonella Marinescu, Matei Bratianu, Doina Burcau, Mircea Draghici, Ciprian Luca, Manuela Mitrea, Rodica Nassar, Lucretia Rosca, Marian Saniuta, Victor Surdu si Horia Teodorescu, informeaza Newsin.

"Am simtit nevoia sa-mi explic votul pentru ca sunt unul dintre cei care a votat pentru aceasta lege, desi sunt membru al PSD, si nu mi-e rusine cu acest lucru. In acest fel, prin Legea lustratiei, recunoastem ca in Romania a avut loc o Revolutie, si nu o cosmetizare a sistemului", a declarat social-democratul Marian Saniuta dupa votul pe proiectul Legii lustratiei. De asemenea, au mai votat pentru adoptarea legii si deputatele Doinita Chircu, de la PD-L, si Rodica Nassar, de la PSD.

Viceliderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu, unul dintre initiatorii Legii lustratiei, a declarat in plen, la inceputul dezbaterilor ca, desi au trecut cinci ani de la initierea ei, legea nu este tardiva, si a propus ca votul sa se faca prin apel nominal, "pentru dreptate, respect, patriotism", informeaza Newsin.

"As incepe cu o intrebare, poate retorica: cui ii e frica de lustratie? Pe multi ii stim, pe altii ii arata cu degetul societate civila, iar altii, care se simt cu musca pe caciula si privesc partea plina a paharului, si anume faptul ca textul legii nu ii vizeaza pe ei. Usurare pentru acestia. Ceea ce mai poate face legea in forma actuala nu e altceva decat o mentionare a celor care ne-au condus aproximativ 20 de ani, iar acum sunt morti sau pensionari. Societatea nu se va schimba, nici nu va fi mai buna, daca lustratia nu va fi perceputa ca o autopenitenta, pentru ca in esenta toti vor gasi ca pozitive actiunile lor din trecut pana la Revolutie", a spus liberalul.

"Nici dupa cinci ani nu consider ca aceasta lege este tardiva. In aceasta lege este vorba despre un principiu, nu despre nume sau persoane pe care aplicarea ei le-ar indeparta din viata politica", a mai spus Nicolaescu, adaugind ca va propune ca aceasta lege sa fie votata prin apel nominal, "pentru dreptate, respect, patriotism, speranta".

Cine va fi lustrat?

Ca persoane lustrabile au fost definite persoanele care au ocupat functii de conducere si au fost remunerate pentru aceasta in PMR, PCR, UTC, UASCR, deputatii in Marea Adunare Nationala, membrii consiliilor populare judetene, municipale si orasenesti, membrii Consiliului de Stat si ai Consiliului de Ministri, conducatorii institutiilor de presa sau de propaganda ai PCR, directorii de editura, persoanele din invatamantul de partid, din structurile Securitatii sau colaboratorii acesteia ca politie politica, magistratii cu functii de conducere in sistemul judiciar comunist, comandantii din Inspectoratul General de Militie pana la nivelul sefilor de post inclusiv, sefii misiunilor diplomatice si consulare s.a, informeaza Newsin.

Toate aceste persoane intra sub incidenta legii si vor avea o interdictie de cinci ani la functii publice numite si alese.

"Persoanele care se afla in aceasta situatie si care detin orice functie aleasa vor avea posibilitatea sa-si duca mandatul la bun sfarsit urmand ca interdictia sa functioneze in urmatorii cinci ani de zile. In ipoteza in care avem persoane numite, mandatul lor inceteaza in 90 de zile de la adoptarea legii. Ea are un mare defect, acela de a fi aparut prea tarziu in spatiul public, dar este bine ca Parlamentul a dat un semnal foarte clar pentru ca societatea romaneasca avea nevoie de aceasta lege", a declarat la finele sedintei presedintele Comisiei juridice, Daniel Buda.

Legea stipuleaza functiile la care aceste persoane nu vor mai avea acces, o parte din controversele din comisie fiind legate de faptul daca cei care si-au ocupat functiile prin concurs, fara sa fie alesi sau numiti, sunt lustrabili, comisiile adoptand finalmente prevederea ca cei care detin o functie de director in cadrul anumitor institutii precum ministerele sa nu fie lustrabili.

Exista si o serie de institutii care sunt prevazute expres in lege ca prohibite in urmatorii cinci ani pentru fostii demnitari comunisti, printre ele aflandu-se si institutele de cercetare ale crimelor comunismului si Revolutiei Romane, daca ele sunt finantate cu fonduri de la bugetul de stat.

Printre alte amendamente adoptate, se afla unul care ii exonereaza de lustrare pe cei care nu aveau 18 ani cand au devenit informatori ai Securitatii. De asemenea, a ramas stabilit ca Ministerul Justitiei sa vina cu nomenclatorul tuturor institutiilor represive ale statului comunist astfel incat numele acestora sa fie trecut exact si exhaustiv in textul legii existand un acord de principiu al membrilor celor doua comisii pentru aceasta procedura.

Pro si contra legii lustratiei

Deputatul UDMR Attila Korodi a declarat in plen ca parlamentarii Uniunii sutin aceasta initiativa, pentru ca cei responsabili de politie politica trebuie sa faca un pas inapoi, chiar si in anul 2010.

"Astazi facem un bine pentru ca, din pacate, daca facem o analiza vedem ca nu numai perioada comunista a invrajbit romanul cu romanul, societatea in sine, iar cei care sunt responsabili trebuie sa faca un pas inapoi, chiar si in anul 2010. Grupul UDMR sustine aceasta lege", a incheiat Korodi.

De cealalta parte, deputatul PSD Silvestru Lup a anuntat, in plenul Camerei, ca social-democratii nu vor vota Legea lustratiei si ca o vor ataca la Curtea Constitutionala daca va fi adoptata si vor cere un aviz de la Comisia de la Venetia, informeaza Newsin.

"PSD nu va vota legea datorita problemelor de constitutionalitate si de incalcare a Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Este un demers populist ce vine sa acopere incompetenta guvernului si excita niste sensibilitati fata de perioada comunista. Daca omul traieste rau, i se da bucuria ca vecinul lui, seful de post, nu va putea candida pentru un post de consilier", a spus Silvestru Lup, in cadrul dezbaterilor generale din Camera Deputatilor pe marginea proiectului de lege a lustratiei.

O lege care a stat 5 ani in Parlament

Legea lustratiei a fost initiata in 2005 de parlamentari PNL, printre care si Mona Musca, declarata apoi colaborator al fostei Securitati. In 2006, legea a fost adoptata de Senat, dar ajunsa la Camera a fost blocata aproape patru ani.

In comisii, legea a fost intarziata din cauza prelungirii termenelor de depunere a raportului. Pe 22 iunie 2006 si apoi pe 4 noiembrie 2008, actul a fost pus pe ordinea de zi a plenului Camerei, dar a fost retrimis la comisii.

Proiectul Legii lustratiei a primit pe 27 aprilie din partea comisiilor juridica si pentru drepturile omului un raport favorabil cu amendamente, cu 22 de voturi pentru, cinci abtineri si un vot impotriva, reprezentantii PSD exprimand rezerve fata de constitutionalitatea proiectului.

Roberta Anastase, presedintele Camerei, declarase recent ca va insista pentru deblocarea legii si spera ca aceasta sa treaca de Parlament pana pe 20 mai.

Citeste si:
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Liviu Dragnea consideră că, în cazul în care PSD a demis Guvernul, trebuia să îşi asume guvernarea, precizând că probabil s-a temut să facă acest lucru deoarece vine iarna, menţionând...
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
Sursa: Ziare.com