Legea privind accelerarea judecarii proceselor, in dezbatere publica

Marti, 20 Aprilie 2010, ora 15:46
1475 citiri
Legea privind accelerarea judecarii proceselor, in dezbatere publica
Foto:Arhiva

Ministerul Justitiei a lansat in dezbatere publica proiectul "micii reforme", care priveste accelerarea judecarii proceselor.

Proiectul face parte din Strategia de dezvoltare a MJ pentru urmatorii patru ani, a anuntat, marti, ministrul Catalin Predoiu, intr-o conferinta de presa.

Potrivit acestuia, proiectul micii reforme vizeaza realizarea unui act de justitie transparent, prin eficientizarea procedurilor din instante si Parchete, prin scurtarea termenelor de judecata acordate in instante, dar si prin ieftinirea procedurilor.

Totodata, a adaugat Predoiu, proiectul supus, incepand de marti, dezbaterii publice, pregateste adoptarea noilor coduri juridice, dar si eficientizeaza activitatea magistratilor si personalului auxiliar, avand in vedere ca sistemul judiciar tinde sa atinga o limita a functionarii.

De asemenea, a adaugat ministrul Justitiei, principalele masuri din proiect sunt simplificarea citarii, instituirea obligatiei judecatorului de a fixa termene scurte, simplificarea procedurilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar si introducerea principiului de recunoastere a vinovatiei, pentru a elimina proceduri greoaie si utile pentru stabilirea adevarilor.

Ministrul a precizat ca masurile au fost gandite in urma unor discutii preliminare cu asociatiile profesionale ale magistratilor.

Proiectul va fi transmis catre sistemul judiciar, urmand ca, in urma propunerilor care vor veni din partea magistratilor, dar si a societatii civile, acesta sa fie completat sau modificat. De asemenea, Predoiu a precizat ca proiectul va urma sa fie adoptat sub forma de lege.

In unele instante si Parchete resursele umane nu sunt folosite eficient

In acest context, ministrul a recunoscut ca in Justitie exista un deficit de personal, dar a precizat ca in unele instante si Parchete resursele umane disponibile nu sunt folosite la maximum, iar datele arata ca operativitatea a scazut in ultima parte din 2009.

"Este adevarat ca avem deficit de personal in justitie, dar resursele umane existente nu sunt folosite la maximum in unele instante si parchete. Indicatorii de eficienta s-au diminuat sever in ultima parte a anului 2009. Nivelul de operativitate a scazut, iar volumul de cauze a crescut", a declarat marti Predoiu.

De asemenea, Predoiu a aratat ca magistratii trebuie sa se implice mai mult in indicarea de solutii tehnice, sa nu se limiteze doar la aratarea cu degetul a problemelor.

Totodata, ministrul si-a exprimat speranta ca "in curand, vom ajunge la acea normalitate in care CSM, asociatiile magistratilor si Ministerul Justitiei se intalnesc, discuta si cauta impreuna solutii pentru a aduce justitia cat mai aproape de oameni".

Mai mult, ministrul a adaugat ca "este in interesul comun al intregului sistem ca simplificarea procedurilor sa intre in vigoare cat mai repede posibil si sa conduca la rezolvarea problemelor cu care se confrunta justitia".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#dezbatere publica Ministerul Justitiei, #lege accelerare judecare procese, #adoptare coduri juridice , #legislatie