
Comisia pentru invatamant din Senat lucreaza de zor in acest weekend pentru a finaliza propria varianta a Legii Educatiei. Senatorii spera sa o ia astfel inaintea Guvernului, al carui proiect de lege a ramas blocat la Curtea Constitutionala pana miercuri, cand judecatorii vor trebui sa decida daca procedura angajarii raspunderii mai poate continua sau nu.
Geoana si Boc la CCR: Niciunul nu a cedat, Curtea amana dezbaterile
Cel mai controversat articol din Legea Educatiei, cel referitor la studiul istoriei si geografiei in limba materna pentru elevii care apartin unei minoritati, a fost lasat de senatorii din comisie sa fie dezbatut chiar la final, mai precis duminica.
Este greu de prevazut cum va arata pana la urma acest articol, in viziunea senatorilor, in conditiile in care atat liderii PSD si PNL s-au declarat public, in repetate randuri, impotriva ideii ca cele doua materii sa fie predate in alta limba decat cea romana si au acuzat UDMR ca incearca sa forteze aceasta schimbare, prin santaj la adresa partenerilor de la PD-L.
Ilie Sarbu: Legea Educatiei incurajeaza enclavizarea
"Mai degraba ar fi fost normal si firesc, intr-o Romanie europeana, ca si reprezentantii UDMR sa participe la dezbaterile din Comisie, asa cum s-a intamplat in prima parte a dezbaterii si impreuna sa gasim solutii europene, solutii care nu duc la segregare, dar respecta dreptul minoritatilor nationale de a se educa si instrui in limba materna", a declarat fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, vicepresedintele Comisiei, in conditiile in care, dupa incidentul cu Mihail Hardau, senatorii PD-L si UDMR din Comisia de invatamant nu mai participa la dezbaterile asupra Legii Educatiei.
O solutie inedita a propus senatorul PNL Nicolae Robu. "Eu am propus, in privinta istoriei si geografiei, ideea ca ele sa fie predate in limba romana si la sfarsitul fiecarei lectii, in manualele elaborate tot in limba romana, sa existe cate un rezumat in limba minoritatii in cauza. Mi se pare ca este o formula rezonabila, rezumatul poate fi mai extins asa incat sa-i ajutam pe copiii de alte etnii sa invete mai usor", a explicat liberalul, care este si secretar al comisiei.
Acesta a mai precizat ca senatorii isi propun ca pana luni sa fie parcurse toate articolele Legii Educatiei, raportul final al comisiei urmand sa fie gata in prima parte a saptamanii.
Crin Antonescu: Nu votam in functie de intelegeri si majoritati de moment
Urmeaza asadar o saptamana decisiva, atat pentru soarta Educatiei cat si pentru cea a coalitiei de guvernare, fiind de asteptat ca UDMR sa ia o decizie radicala, de iesire de la guvernare, in cazul in care nu va reusi sa obtina, intr-o forma sau alta, posibilitatea ca elevii minoritatii maghiare sa invete istoria si geografia in limba pe care o cunosc cel mai bine.