Ziare.com

Trecerea Registrului Comertului la CCIR, o afacere de milioane de euro declarata neconstitutionala

Marti, 02 Aprilie 2013, ora 13:56

   

Trecerea Registrului Comertului la CCIR, o afacere de milioane de euro declarata neconstitutionala
Legea care prevede trecerea Registrului Comertului de la Ministerul Justitiei la Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a fost avizata pozitiv de Consiliul Legislativ, in ciuda faptului ca procedura este declarata neconstitutionala de Curtea Constitutionala.

In data de 21 februarie, deputatii Alina Gorghiu (PNL), Aurel Vainer (minoritati), Marko Attila (UDMR), Mircea Grosaru (minoritati) si Florin Iordache(PSD) si senatorul Klarik Laszlo Attila(UDMR) au depus la Senat o propunere legislativa prin care cer trecerea Oficiului National al Registrului Comertului in subordinea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei. In expunerea de motive a proiectului, parlamentarii au aratat ca Registrul Comertului functioneaza acum deficitar si este rigid, scrie ziareulevenimentul.ro.

Doi dintre initiatorii legii, Alina Gorghiu si Florin Iordache, sunt si membri ai Curtii de Arbitraj International de pe langa Camera de Comert, dar deputatul PSD sustine ca acest lucru nu constituie o problema.

Pe 28 martie, Consiliul Legislativ a avizat pozitiv proiectul de lege. In avizul transmis Senatului se arata ca "Gestionarea serviciului public al registrului comertului de catre camerele de comert reprezinta un aspect de oportunitate, asupra caruia Consiliul Legislativ nu este abilitat a se pronunta, deoarece tine exclusiv de vointa legiutorului. Apreciem ca optiunea pentru revenirea oficiilor de registru al comertului in sistemul camerelor de comert si industrie nu ridica per se o chestiune de principiu insurmontabila".


Insa o decizie a Curtii Constitutionale din 2009 arata ca trecerea Registrului Comertului la CCIR este neconstitutionala. Curtea Constitutionala spune in motivarea hotararii ca Registrul Comertului desfasoara un serviciu public care nu poate fi trecut in sistemul privat.

"Aceasta modificare fundamentala nu poate opera decat in conditiile respectarii principiilor constitutionale si normelor europene incidente, precum si a jurisprudentei Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene, care a condamnat pentru lipsa de transparenta o serie de proceduri de atribuire a unor servicii sau lucrari publice de catre unele state membre (Hotararea CJCE Comisia c. Frantei din 14 octombrie 2004 si Hotararea CJCE Comisia c. Germaniei din 18 noiembrie 2004)", se precizeza in motivarea CCR.

Initiativa este sustinuta de Mihail Vlasov (foto), presedintele Camerei de Comert a Romaniei, care le-a cerut presedintilor Camerelor de Comert din teritoriu sa adopte o declaratie comuna prin care se sustina initiativa.

Noua directori ai camerelor de comert din teritoriu au anuntat insa ca se opun. Astfel, pe 26 martie, camerele de comert din Valcea, Sibiu, Prahova, Harghita, Dolj, Buzau, Bihor, Bacau si Arges au adoptat o declaratie comuna in care se arata ca:

"Semnatarele acestui mesaj se opun vehement initiativei legislative B69/2013, depusa la Senatul Romaniei, care are ca scop subordonarea de catre CCIR a Camerelor Judetene si concentrarea tuturor deciziilor in mainile presedintelui CCIR. Daca noul proiect de lege va intra in vigoare, Presedintele CCIR va avea posibilitatea sa desfiinteze Camerele Judetene, conform modificarilor facute la Art 2(3). Tot el va dispune discretionar de 90% din banii incasati de Registrul Comertului - peste 60 de milioane de euro anual. Acest proiect de lege va duce la fraudarea statului roman si la subjugarea de catre CCIR a sistemului cameral".

Mihail Vlasov este membru PNL si socrul ministrului Cristian David (PNL). Anul trecut, Mihail Vlasov a fost reclamat la DNA pentru coruptie. 12 presedinti de camere de comert din teritoriu au transmis catre DNA o plangere penala, in care arata ca Vlasov ar fi folosit discretionar fondurile Camerei de Comert.

Miza preluarii Registrului Comertului de catre Camera de Comert sunt veniturile incasate de aceasta institutie, dar si activele Registrului.

Potrivit informatiilor transmise de Registrul Comertului, in 2012, incasarile totale au fost de 112 milioane lei, iar bugetul alocat a fost de 101 milioane lei. La aceasta suma se mai adauga si patrimoniul institutiei, care, la finele anului trecut, era evaluat la peste 30 milioane lei. Astfel ca, in total, trecerea registrului la camera de comert inseamna o afacere de peste 240 milioane lei.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3840 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Afaceri neconstitutionale? Si-a extins CCR competenta si cu privire

la afaceri?

 

Nu tristule, ci este vorba de a trece in privat, o afacere a

statului, care aduce anual aproape 100 milioane de Euro profit. Daca tot este bun la afaceri, de ce nu ia Vlasov OltChim sau Mechel?

Aha... OltChim-u' si Mechel-u' tot CCR-u' le repar

tizeaz─â...

Este o porcarie trecerea Registrului

la Camera de comert si industrie. Sunt date confidentiale ce nu trebuie date pe mana lui vlasov si altor diletanti in manuirea si pastrarea doc clasificate
In plus datele vor fi folosite in interes propriu de afaceristii,institutiile si persoanele agreate de CCI a lui vlasov
Sper ca nu va trece de plen iar daca va trece sa fie declarat neconstitutionala de CCR

Vlasov nu este bun la afaceri.

Vlasov este bun la furturi.El nu e afacerist, el e hotz.La Oltchim si la Mechel trebuie sa investesti ,nu sa furi.

Stai, fratzioare, poate nu ai sesizat situatzia in toata

complexitatea ei: Alina Gorghiu si inca unu dau o lege cum ca statu roman sa nu mai ia o suta de milioane de euro pe an; sa-i ia nishte privatzi prieteni cu liberalii shi cu tanti Mona.
Alina Gorghiu shi cu inca unu sunt doi ciumpalaci aleshi de nishte cetatzeni, dintre care unii fac cancer shi n-au pastile, iar altzii mor neasistatzi pt ca statu' n-are bani. Poate ca de aceea lu' domnu' Crin ii pasa de cine sta pe scaun la DNA... Am mai zis-o: domnu' Crin e relativ sarac shi relativ cinstit - e ca Iliescu.

////

De ce sa ia o suta de miloane de euro anual de pe spinarea IMM-urilor , cand se poate administra mai eficient cu o suma mult mai mica. Au incarcat birouile Registrului Comertului cu oameni inutili colorati politic , care taie frunza la caini si au inventat diverse taxe ridicole .CCIR este o asosiatie a mediului de afaceri de tip ONG si nicidecum o societate privata si poate gestiona mult mai bine si mai ieftin Registru Comertului , ceea ce s-a demonstrat cu ani in urma.

///

Registrul Comertului este o masinarie de jefuit bani si de tocat resurse , in acelasi timp. De cand a trecut in curtea Ministerului Justitiei , taxele au crescut exponential si s-au multiplicat in fiecare an iar numarul de angajati a crescut de cateva ori.Mult mai bine a functianat la Camera de Comert , care este de fapt fondatorul Registrului Comertului.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor