Inchisoare pentru ofensa adusa insemnelor nationale - proiect de lege

Sambata, 10 Octombrie 2015, ora 11:12
3360 citiri
Inchisoare pentru ofensa adusa insemnelor nationale - proiect de lege

Parlamentari PSD si UNPR propun, intr-un proiect de modificare a Codului Penal, reintroducerea pedepselor cu inchisoare de la 1 an la 3 ani pentru infractiunea de dispret pentru insemnele nationale, considerand ca dezincriminarea acestor fapte poate duce si la omiterea arborarii drapelului Romaniei.

Potrivit proiectului, fapta savarsita in public prin care se exprima dispret pentru insemnele Romaniei se va pedepsi cu inchisoarea de la 1 an la 3 ani. Fapta savarsita in public prin care se exprima dispret pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autoritatile se va pedepsi cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani.

Proiectul mai prevede ca prin dispret pentru insemnele Romaniei, pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autoritatile se va intelege lipsa de consideratie sau de stima, sentimentul prin care se judeca un lucru ca fiind nedemn de atentie si defaimarea.

Cei 36 de parlamentari PSD si UNPR care au initiat proiectul precizeaza, in expunerea de motive, ca in Codul Penal aflat in vigoare nu se afla si prevederi de condamnare a persoanelor care manifesta dispret fata de insemnele Romaniei sau fata de emblemele sau semnele de care se folosesc autoritatile de stat, asa cum era stipulat in vechiul Cod Penal, in articolul 236.

"Conform proiectului de lege propus, prin incriminarea manifestarilor cu dispret fata de insemnele Romaniei, legea apara autoritatea de drept a statului roman, stat care este reprezentat la nivel european si international prin toate insemnele Romaniei care, conform Constitutiei (...), sunt: drapelul Romaniei, Ziua nationala a Romaniei, stema tarii si sigiliul statului", se arata in expunerea de motive a proiectului.

Initiatorii mai considera ca "dezincriminarea manifestarilor cu dispret fata de insemnele nationale menite sa descurajeze si sa pedepseasca actiuni cu un asemnea caracter poate conduce la exacerbarea acestor manifestari de dispret, nu doar ca si numar, ci si ca mijloace de realizare, ce merg de la forme verbale (cuvinte, discursuri, lozinci injurioase la adresa insemnelor sau emblemelor statului sau ale autoritatilor), la cele scrise (articole cu continut ofesator, desene) sau imbraca aspectul unor fapte (gesturi obscene, mimica dispretuitoare) sau acte materiale (distrugere, degradare, alterare) sau prin neindeplinirea unor semne de respect sau omiterea arborarii drapelului Romaniei in cazurile prevazute imperativ de lege".

"Proiectul de lege propus vine sa ofere o solutie care corecteaza acest vid legislativ, reintroducand in noul Cod Penal vechile prevederi ale art 236 care stipuleaza clar pedepsele pentru ofensa adusa insemnelor statului", mai mentioneaza initiatorii.

Printre cei 36 de parlamentari initiatori se afla Mihai Fifor, Marian Neacsu, Serban Mihailescu, Doina Silistru, Gabriela Firea, Florin Iordache, Gabriel Vlase, Marcel Ciolacu.

Proiectul se afla in consultare publica la Senat din 6 octombrie.

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...