Propunere legislativa prin care e interzisa "hartuirea de gen", adoptata tacit

Marti, 22 Octombrie 2013, ora 07:24
3214 citiri
Propunere legislativa prin care e interzisa "hartuirea de gen", adoptata tacit

Senatul a adoptat tacit, luni, o propunere legislativa prin care sunt interzise "hartuirea de gen", "hartuirea morala" si folosirea in productiile de publicitate a "stereotipurilor de gen".

Propunerea legislativa, initiata de mai multi parlamentari PSD, PNL si PC, propune modificarea Legii 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati.

Potrivit proiectului, prin "hartuire de gen" se intelege situatia in care se manifesta un comportament nedorit, legat de apartenenta de gen a unei persoane, care, prin gravitate sau caracterul repetitiv ori sistematic, are ca obiect sau ca efect lezarea demnitatii si a integritatii persoanei in cauza si crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau ofensator. In textul legii se precizeaza ca hartuirea de gen poate fi sexuala sau morala.

Initiatorii definesc "hartuirea sexuala", interzisa prin lege, ca fiind situatia in care comportamentul nedorit, exprimat fizic, verbal sau nonverbal, are conotatie sexuala.

Legislatia in vigoare prevede ca prin hartuire sexuala se intelege orice forma de comportament in legatura cu sexul, despre care cel care se face vinovat stie ca afecteaza demnitatea persoanelor, daca acest comportament este refuzat si reprezinta motivatia pentru o decizie care afecteaza acele persoane.

Proiectul adoptat tacit de Senat mai stabileste ca prin "hartuire morala" se intelege "situatia in care comportamentul care are drept efect lezarea demnitatii si integritatii persoanei in cauza si crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau ofensator este motivat de apartenenta persoanei hartuite la genul considerat inferior".

Prin initiativa legislativa sunt adaugate noi domenii in care este obligatorie aplicarea masurilor pentru realizarea si garantarea egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati si pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare bazate pe apartenenta de gen: mass media si publicitate, politica, participare la decizie, furnizare si acces la bunuri si servicii.

In capitolul "Egalitatea de sanse si de tratament in domeniul mass media si publicitate", nou introdus, se arata informatiile distribuite prin mass media trebuie sa respecte egalitatea de sanse si tratament intre femei si barbati si nu vor contine, promova sau provoca nicio forma de discriminare de gen.

Prin proiect se interzice firmelor de publicitate sa utilizeze stereotipurile de gen in productiile de publicitate.

Potrivit initiativei legislative, prin "stereotipuri de gen" se intelege situatia in care barbatii si femeile sunt prezentati in rolurile lor traditionale conferite de societate, atribuite acestora in virtutea caracteristicilor si apartenenentei lor de gen ca urmare a persistentei unor opinii, perceptii, prejudecati, credinte generalizate despre rolurile femeilor si ale barbatilor.

Proiectul de act normativ interzice publicitatea care prejudiciaza, in baza apartenentei de gen, respectul pentru demnitatea umana, aducand atingere imaginii unei persoane sau categorii de persoane in viata publica sau particulara.

Este interzisa, de asemenea, utilizarea in publicitate a situatiilor in care persoanele, indiferent de apartenenta de gen, sunt prezentate in situatii degradante, umilitoare si cu caracter sexist sau pornografic.

In forma care a trecut de Senat, cea propusa de initiatori, se precizeaza ca este interzis sa i se solicite unui candidat, in vederea angajarii, sa prezinte informatii cu privire la starea civila sau familiala ori planul de viitor personal al acestuia.

Proiectul mai prevede infiintarea Autoritatii Nationale pentru Drepturile Femeilor si Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati, ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, aflat in coordonarea prim-ministrului, prin Cancelaria acestuia, care asigura "integrarea activa a perspectivei de gen in toate politicile si programele nationale".

Senatul este prima Camera sesizata in cazul acestei initiative legislative.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#hartuire gen lege adoptata, #hartuirea morala lege , #legislativ
Comentarii
Poza schmit
schmit
rank 5
SE pregateste Zilnic " Dictatura Dmocratica"
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5