Rromii, intre politica strutului si aberatii legislative

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 11 Iulie 2008, ora 17:22
3749 citiri
Rromii, intre politica strutului si aberatii legislative

Trei guverne isi dau intreaga masura a incompetentei in delicata problema a rromilor din Italia. Cabinetele Prodi, Berlusconi si Tariceanu s-au dovedit si se dovedesc incapabile sa vada mai departe de varful nasului, mergand cu pedala afectelor, respectiv complexelor, apasata la blana.

Taberele de nomazi asezate pe langa orasele italiene reprezinta intr-adevar un potential pericol pentru italieni. Si nu este vorba doar de infractionalitate, ci si de minimale aspecte de sanatate publica si civilizatie. Ultima masura la care a recurs Roma este insa o aberatie la fel de periculoasa.

Amprentarea unor oameni alesi pe criterii etnice reflecta fara putinta de tagada o gandire fascista, indiferent cat si cum ar incerca sa-si machieze mentalitatea guvernul Berlusconi. Este o masura chiar mai rea decat trimiterea acasa a imigrantilor care nu-si pot dovedi sursele de venituri.

Italienii pretind ca prin amprentare ii pot identifica rapid pe cei care comit vreo infractiune. Sigur, este o solutie practica, dar de ce aplicabila doar rromilor?

De nu este amprentata toata populatia Italiei pentru ca eventualii infractori sa fie rapid identificati? Pentru ca rromii nu pot fi decat infractori? Cata vreme criteriul este rasa, masura nu poate fi decat rasista.

Reactiile vehemente, incepand cu organizatiile rromilor, pana la Parlamentul European, care taxeaza ca atare hotararea cabinetului italian, sunt cat se poate de justificate.

Legislativul comunitar nu poate impune nimic Italiei, insa poate impune Comisiei Europene care, la randul ei, poate lua masuri impotriva Romei. Si este de asteptat ca ele sa nu intarzie prea mult, in conditiile in care, in pofida rezolutiei de ieri a PE, autoritatile din "cizma" nu se arata dispuse sa faca vreun pas inapoi. O eventuala repliere in limitele valorilor europene supreme nu ar rezolva insa problema de fond, aceea a taberelor de normazi.

Politica strutului

Taberele tiganilor nu au aparut peste noapte. Ieri nu erau si, dimineata, minune, iata-le raspandite! Nu. Ele au aparut treptat sub ochii ingaduitori ai autoritatilor italiene.

Cabinetul Prodi le-a ignorat cu desavarsire. Asta nu inseamna insa doar ca le-a tolerat. A ignorat inclusiv pericolul pe care niste oamenii fara acces la educatie, sistemul sanitar si, in general, asistenta sociala il poate genera. Si l-a generat.

La randul sau, cabinetul Tariceanu stia sau ar fi trebuit sa stie exact ce bomba cu efect intarziat a fost amorsata la granitele multor oase italiene. O bomba ale carei schije urmau, inevitabil, sa loveasca din plin nu numai imaginea Romaniei, ci si interesele cetatenilor romani.

"Sa fie acolo la ei!", si-a spus insa Bucurestiul, bagandu-si capul in pamant. Si in fata amprentarii, tot cu capul in pamant si fara reactie a ramas.

La ce ne-am fi putut astepta insa cat timp niciun guvern al Romaniei nu a fost in stare sa gaseasca macar un inceput de solutie viabila pentru problema romilor. De fapt, criza tiganilor din Italia isi are originea in criza cronica a rromilor din Romania, atat la nivelul actiunilor concrete cat si la cel al mentalitatilor. De aceea sunt convinsa ca, din nefericire, o eventuala amprentare a rromilor din Romania ar fi primita cu un inspaimantator entuziasm de majoritatea romanilor.

Oricate critici mi-ar atrage acest lucru, fac parte dintre cei care cred ca rromii nu sunt genetic tarati, ci victime ale lipsei de educatie la care sunt condamnati prin mentalitatea generala discriminatorie. Tratati ca populatie de mana a doua se comporta ca o populatie de mana a doua si o fac cu ostentatia celui desconsiderat si mereu umilit.

Solutia ar fi integrarea prin educatie. Dar asta nu se poate de azi pe maine, cum nici educarea unui copil nu se poate face peste noapte. Trebuie educati in primul rand rromii, dar si populatia majoritara, trebuie modificata mentalitatea impamantenita de ambele parti. Asta presupune vointa, strategie, tenacitate, iar Romania nu este nici macar la inceputul acestui drum.

Singurele reactii la problema rromilor sunt pur afective, impotriva sau de partea lor, orchestrate de presa, manata si ea de audienta. Solutiile viabile sunt insa nespectaculaose, chiar impopulare pe alocuri, ca orice tratament pe termen lung, ca orice forma de educatie. Nici Roma si nici Bucurestiul nu sunt insa dispuse la asa ceva.

Gafă la înalt nivel, virală pe internet: O asistentă a Giorgiei Meloni a fost confundată cu premierul italian de omologul libanez VIDEO
Gafă la înalt nivel, virală pe internet: O asistentă a Giorgiei Meloni a fost confundată cu premierul italian de omologul libanez VIDEO
Premierul libanez Najib Mikati a fost subiectul unei gafe nevinovate. El a confundat-o pe o asistentă cu prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, şi a pupat-o la scara avionului, unde îşi...
O țară vecină rămâne fără guvern și se îndreaptă spre alegeri anticipate. Fostul premier a refuzat propunerea președintelui
O țară vecină rămâne fără guvern și se îndreaptă spre alegeri anticipate. Fostul premier a refuzat propunerea președintelui
Partidul populist bulgar ITN (Există un astfel de popor) a refuzat joi mandatul de formare a unui nou guvern naţional, deschizând calea pentru ca preşedintele Rumen Radev să convoace alegeri...
#guvern, #Tariceanu, #Italia, #rromi, #autoritati, #berlusconi, #prodi, #amprentare, #Lazar Comanescu , #legislativ