Supermarketurile sa doneze unor ONG alimentele aflate la expirare - proiect de lege (Video)

Luni, 01 Iunie 2015, ora 14:46
3469 citiri
Supermarketurile sa doneze unor ONG alimentele aflate la expirare - proiect de lege (Video)

Senatorul UNPR Marian Vasiliev propune, in doua proiecte de lege, ca 16 octombrie sa fie Ziua nationala pentru combaterea risipei alimentare, iar supermarketurile sa incheie contracte cu organizatii umanitare sau de protectia animalelor pentru a dona alimentele aflate aproape de data expirarii.

Astfel, un proiect de lege depus de senatorul UNPR prevede ca se interzice tuturor agentilor economici care desfasoara activitati de comert cu produse alimentare aruncarea acestora la expirarea termenului de folosinta.

Agentii economici care opereaza in spatii comerciale cu suprafete de peste 400 metri patrati, cu destinatia de vanzare de produse alimentare, vor incheia un contract cu o organizatie umanitara, inregistrata legal sau o asociatie pentru protectia animalelor, in vederea donarii produselor aflate aproape de data expirarii, intr-un termen rezonabil astfel incat acestea sa poata fi utilizate. Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda de 15.000 lei.

Cel de-al doilea proiect prevede ca se instituie in 16 octombrie Ziua nationala pentru combatera risipei alimentare. Aceasta data coincide cu Ziua mondiala a alimentatiei.

Administratiile publice locale si organizatiile neguvernamentale pot organiza manifestari si actiuni publice dedicate sarbatoririi zilei, luand in considerare culoarea galbena ca si culoare specifica acestei zile.

Initiatorul spune, in expunerea de motive, ca, potrivit rapoartelor UE, Romania risipeste anual 5 milioane de tone de alimente. Pentru reducerea acestui fenomen, este nevoie de mobilizarea intregii societati prin constientizare, preventie si educatie si prin norme legislative.

Risipa se manifesta atat in cadrul gospodariilor individuale, in restaurante cat si in marile magazine cu profil alimentar. De multe ori, o politica restrictiva a lanturilor comerciale duce la imposibilitatea producatorilor de a vinde marfa, deci la risipa.

Pe langa o campanie sustinuta de preventie si educatie, statul trebuie sa intervina si in reglementarea mai eficienta inte producatori si comercianti in legislatia fiscala. Incurajarea donarii de alimente, prin legislatie, de catre magazinele alimentare este una dintre metodele care pot diminua acest fenomen, a motivat senatorul UNPR initiativele legislative.

Cele doua proiecte au fost depuse in 28 mai si se afla in consultare publica la Senat.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#UNPR Marian Vasiliev propunere legislativa, #supermarket donat alimente ONG , #legislativ
Comentarii
Poza memorex
memorex
rank 1
n-ar fi mai sanatos ca supermarketurile sa 'manance' guno aiele
Poza Sulampahar
Sulampahar
rank 4