Academia Romana: 15 martie e ziua in care s-a acceptat unirea Ardealului cu Ungaria. Nu batjocoriti 100 de ani de istorie!

Marti, 20 Iunie 2017, ora 15:35
19149 citiri
Academia Romana: 15 martie e ziua in care s-a acceptat unirea Ardealului cu Ungaria. Nu batjocoriti 100 de ani de istorie!
Foto: Arhiva Ziare.com

Academia Romana a adresat, marti, un apel Parlamentului, caruia i-a cerut sa nu accepte ca ziua de 15 martie, data la care, in 1848, Transilvania a fost unita cu Ungaria, sa fie sarbatorita in Romania ca Zi a maghiarilor, asa cum cere UDMR. "Nimeni nu are dreptul sa se joace cu cartea de Istorie a unui popor", subliniaza Academia Romana.

"15 martie inseamna ziua in care Parlamentul Ungariei a votat unirea cu Ardealul. Aceasta zi ar urma sa devina, in preajma a 100 de ani de la Marea Unire a tuturor Romanilor, Ziua maghiarilor din Romania! (...) Apelul nostru catre clasa politica din Romania este sa nu uite de menirea ei. Sa nu insulte sufletele a zeci de milioane de romani, traitori in Romania si in afata hotarelor ei, sa nu batjocoreasca anul in care pregatim sarbatorirea a 100 de ani de Romanie moderna, independenta si mare.

A vota ziua de 15 martie ca Zi a maghiarilor din Romania inseamna o ignorare flagranta si vinovata a memoriei istorice a romanilor, pentru care Unitatea nationala si de limba a constituit busola istorica in toate momentele de restriste sau de bucurie colectiva", se arata in documentul publicat, marti, pe site-ul Academiei Romane sub semnatura Biroului Prezidiului celui mai inalt for de cultura roman.

Totodata, in apel sunt subliniate si alte efecte ale unei asemenea decizii politice, printre care faptul ca a vota un asemenea proiect de lege "este un gest iresponsabil in perspectiva mentinerii pacii sociale interne, exemplara in tara noastra, in conditiile in care drepturile minoritatilor de aici depasesc normele europene in materie".

"A vota ziua de 15 martie ca Zi a maghiarilor din Romania inseamna o incurajare tacita a revendicarilor cercurilor extremiste maghiare care au inceput deja o veritabila campanie interna si internationala in perspectiva a 100 de ani de la Trianon.

Academia Romana nu poate sa admita ca se poate intampla asa ceva. Nu exista scuze, argumente si justificari de niciun fel. Toti vom fi judecati pentru faptele noastre, mai ales cand miza acestor fapte este nationala, nu individuala. Nimeni nu are dreptul sa se joace cu cartea de Istorie a unui popor", se mai arata in apelul facut de Academia Romana la politicienii romani, carora li se cere "responsabilitate, respect si, pana la urma, bun simt".

Dupa ce proiectul de lege privind Ziua Maghiarilor din Romania a trecut, luni, prin procedura de urgenta in comisiile de la Senat, cu votul PSD-ALDE, el a fost scos de pe ordinea de zi a comisiilor si a plenului, din cauza scandalului urias declansat.

Citeste mai multe despre:

C.B.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Academia Romana apel Zi maghiari, #PSD UDMR zi maghiari , #maghiari