Ambasadorul maghiar - cand are dreptul Ungaria sa se amestece in treburile interne ale Romaniei - Interviu (II)

Vineri, 24 Iunie 2011, ora 12:51
8386 citiri
Ambasadorul maghiar - cand are dreptul Ungaria sa se amestece in treburile interne ale Romaniei - Interviu (II)

Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oszkar Fuzes, a declarat, in a doua parte a interviului acordat Ziare.com, ca o tara are dreptul de amestec in chestiunile interne ale altei tari atunci cand e vorba de minoritatile nationale si a spus ca Ungaria este cel mai bun vecin pe care il are Romania.

In opinia sa, si Romania ar avea dreptul de a se amesteca in Ungaria cand ar fi vorba de minoritatea romaneasca de acolo, la fel cum Ungaria are dreptul in ceea ce-i priveste pe etnicii maghiari care traiesc pe teritoriul romanesc, considerand ca "nu exista un zid chinezesc pe aceasta problema".

Ambasadorul Ungariei - de ce autonomie si cum au pierdut maghiarii lupta de 700 de ani cu romanii

Fuzes a mai spus ca o reorganizare a Romaniei in judete, astfel incat sa dispara cele cu majoritate maghiara, ar aduce o problema in relatiile dintre guvernul roman si cel ungar, intrucat acesta din urma e ingrijorat de ce ar insemna asta pentru minoritatea maghiara.

Ambasadorul Ungariei a apreciat si ca reconcilierea dintre cele doua tari a fost facuta deja, iar cel mai important castig este acela ca "ne putem certa civilizat", atunci cand se intampla sa avem probleme.

Urmareste mai jos a doua si ultima parte a interviului cu ambasadorul Ungariei in Romania, Oszkar Fuzes

De ce vicepremierul maghiar Semjen a spus ca reorganizarea teritoriala a Romaniei in 8 judete poate fi o chestiune de viata si de moarte pentru maghiari?

Pentru ca avem teama si trebuie sa o spunem ca avem teama mare ca in urma reorganizarii vom pierde majoritatea unde o avem. Bineinteles, vrem sa pastram majoritatea unde mai avem si vrem sa pastram proportiile maghiarilor in unitatea administrativa oriunde este posibil - si in Timis, si in Bihor, si in Satu Mare. Acolo unde e o minoritate relaiv mare - 30-35%.

In Mures suntem echilibrati. Mai avem 2 judete unde avem majoritate. Trebuie sa pastram proportiile pentru ca asta e viata - in politica, in administratie si in public acest lucru conteaza.

Ar fi reorganizarea Romaniei in 8 judete, fara vreunul cu majoritate maghiara, o problema in relatiile Romania-Ungaria?

Bineinteles. Soarta maghiarilor din Romania este un punct de pornire pentru desfasurarea relatiilor intre Ungaria si Romania. Acest lucru e natural.

Domnul Baconschi, ministrul roman de Externe, spunea ca, pe problema reorganizarii, dupa declaratiile vicepremierului maghiar Semjen, ca "Ungaria ne-a privit de sus cand a vorbit de reorganizare. Sa dea dovada de retinere, luciditate, bun simt regional si buna vecinatate". A fost o declaratie prea dura?

Intr-o lume perfecta, domnul Baconschi ar fi avut dreptul. Nu suntem intr-o lume perfecta. Si din partea Ungariei avem sensibilitati si temeri, si din partea Romaniei avem sensibilitati si temeri. Eu sunt absolut de acord cu domnul Baconschi sa pastram tonul amical, tonul normal, constructiv. Sa va spun de ce. Nu mai suntem inamici. Am fost inamici.

Nu mai suntem inamici, suntem aliati in realitate. Suntem aliati pe baza intereselor reale. Trebuie sa schimbam mentalitatea si noi si voi. Acum putem sa vorbim despre problemele cele mai sensibile. Domnul Baconschi are dreptate.

Pana unde credeti ca poate sa mearga un stat, fie Ungaria, fie Romania, sa ia atitudine referitor la o minoritate din alt stat? Unde e limita?

Si din punct de vedere juridic, si politic, si practic, tara-mama are dreptul sa se amestece in lucrurile interne ale altei tari cand e vorba de minoritatea nationala. Minoritatile etnice si nationale au drepturi speciale sa pastreze contacte speciale si stranse cu tara mama. Asta e valabil si in cazul Romaniei, in legatura cu Ucraina, cu Moldova si cu Ungaria.

Puteti sa explicati ce inseamna sa se amestece in chestiunile interne?

Din nou, suntem in lumea reala. Nu exista un zid chinezesc intre treburile interne si acest drept de a se amesteca in legatura cu minoritatile nationale. Nu exista un zid chinezesc. Totodata, trebuie sa detinem o linie noua. Aceste lucruri se schimba, totodata. Despre aceste lucruri am un dialog absolut amical si constructiv cu partea romaneasca.

Ce parere aveti despre nationalismul antiromanesc din Ungaria? Spre exemplu, despre faptul ca Budapesta isi schimba steagul din cauza faptului ca are aceleasi culori cu Romania?

Steagul Budapestei a fost facut cu 4-5 ani inainte de crearea statului roman. Habar n-aveau oamenii care l-au facut ca va fi in 5 ani steagul Romaniei. Nu stiu de ce avem aceasta legenda, acest mit, ca steagul Budapestei e steagul national al Romaniei. Nu e adevarat, culorile sunt similare. Acest lucru e un mit.

Primarul general al Budapestei si Consiliul orasului au decis sa schimbe steagul Budapestei. Nici logic, nici practic, nu e steagul Romaniei. E unul din miturile care nu tin de legile bunului simt, nu are baza factuala.

Dar despre valva creata cu infiintarea biroului Tinutului Secuiesc la Bruxelles ce spuneti?

In primul rand, infiintarea unui birou in Bruxelles care se numeste in limba maghiara Biroul Tinutului Secuiesc e ok. Oficial, se numeste Biroul de reprezentare Harghita si Covasna.

In ceea ce priveste infiintarea unei reprezentante a judetelor Harghita si Covasna, nu vad nicio problema. Din nou, reactie isterica din partea romanilor daca este vorba de Tinutul Secuiesc. E un nume care exista de acum 1.000 de ani, ceva mai mult. Inteleg ca pentru voi, pentru romani, Tinutul Secuiesc e revansismul si separatismul. Aveti si Bucovina, si Crisana, si Tara Romaneasca, daca vreti. Tinutul Secuiesc e un nume cu o foarte lunga istorie.

Secuii totdeauna au fost independenti - de Ungaria, la fel cat de Romania. Au fost parte a Ungariei 1.000 de ani, totdeauna a fost aceasta autonomie. Secuii au autonomia in sange. Niciodata nu au fost servitori, niciodata nu au fost iobagi -"noi suntem liberi, noi suntem autonomi, regele Ungariei e departe, acum regele Romaniei este departe". E mentalitate istorica, de mai bine de 1.000 de ani.

Secuii au autonomia, un tip de independenta, nu juridica. Daca ii intrebi dumneavoastra sunteti maghiari?, va vor raspunde da, suntem maghiari, dar suntem mai mult decat maghiari, suntem secui.

Acest lucru e ciudat - "mai mult decat maghiari". Secuii sunt speciali.

In ce relatii e Guvernul maghiar cu UDMR si cu Laszlo Tokes, avand in vedere ca in anii trecuti au fost divergente?

Si in acest moment sunt niste neintelegeri si cu UDMR si cu Laszlo Tokes. Guvernul ungar ar vrea sa vada mult mai mare participarea la alegeri din partea maghiarilor din Romania. Aproape doua treimi din alegatorii de etnie maghiara din Romania nu au votat.

Din ce cauza?

Apatia fata de politica, "dumneavoastra (n.red. - liderii maghiari din Romania) aveti multi bani, nu faceti nimic", la fel cum e in politica romaneasca. Pentru a avea mult mai mare participare in alegeri, poate fi util infiintarea unui nou partid. Poate. Vom vedea. Acest lucru e un lucru intern din comunitatea maghiara. Guvernul ungar nu va lua pozitie in conflictele si dezbaterile din interiorul comunitatii maghiare.

De ce isi doreste Guvernul ungar o participare mai mare a maghiarilor din Romania la alegeri?

Pentru ca, intr-o democratie, asta este singura cale democratica si legitima ca sa garanteze drepturile minoritatilor si ale cetatenilor normali. Comunitatea maghiara din Romania totdeauna a fost absolut pasnica si absolut democratica. Repet, comunitatea maghiara e o comoara si pentru voi. A ajutat miscarea Romaniei inainte, pentru progres, si in Europa si in democratizare, si in reforme.

Cum vedeti in acest moment relatiile Ungariei cu Romania?

Suntem mult mai aproape ca idealuri. Avem o relatie foarte stransa, bazata pe interese. Acest lucru e foarte important. Am invatat sa vedem problemele ca parti normale de viata. Putem sa ne certam in mod normal, civilizat.

E acesta e cel mai important castig?

Da, da. Putem sa ne certam normal, linistit, civilizat. Am invatat un lucru foarte important - daca am probleme cu tine, nu inseamna ca te urasc in general, e vorba de un singur lucru. Nu e vorba ca te urasc, ca vreau sa te ucid si asa mai departe. Daca am o problema, gasesc o solutie.

Acesta e pilonul cel mai important al reconcilierii. Reconcilierea a fost deja facuta. Subliniez inca o data, 99% din interesele noastre sunt identice sau foarte aproape. Vecinul cel mai bun al Romaniei este Ungaria. Stiu ca acest lucru o sa sune ciudat, dar noi suntem cel mai bun vecin al dumneavoastra. Mai bun decat Ucraina, mai bun decat Serbia, mai bun decat Bulgaria si mai bun decat Marea Neagra.

Si mai bun decat Moldova?

Da. In sensul ca in Ungaria nimeni nu vrea sa contrazica interesele Romaniei. In Moldova sunt.

Cu toate aceste relatii bune, mai exista rani istorice neinchise in mentalurile colective ale celor doua popoare?

Exact. Trebuie sa convietuim cu acest lucru. Si noi avem sensibilitati, si voi aveti sensibilitati, si noi avem idioti, si voi aveti idioti. Asta e viata.

Ce anume va place la Romania si la romani si ce anume nu va place?

Din '77 am fost periodic in Romania. Nu am nimic cu Romania si romanii. Eu nu sunt din Ardeal, am invatat greu limba. Sunt un admirator al culturii romanesti. Si eu, si sotia mea si intreaga mea familie se simte foarte bine. Am fost in aproape fiecare centimetru patrat din Romania. E o tara normala.

Eu sunt impotriva opiniilor ca e o tara nedezvoltata. Nu, este o tara normala. Raspunsul scurt e "sunt ok, sunt bine in Romania".

Cum vedeti relatiile dintre Romania si Ungaria in 10-20 de ani? Credeti ca ar putea aparea probleme?

Pentru 10-20 de ani vom mai avea probleme, cu sinus. Sinusul va fi in sus, crescator. Aceasta parere a mea e bazata pe interese, pe procesul incet dar ireversibil de schimbare de mentalitate si din partea voastra, si din partea noastra. Cred ca toate problemele in legatura cu comunitatea maghiara din Romania, progresul facut de Romania pe acest teren e urias. Suntem departe de o solutie ideala, dar progresul facut de Romania e urias.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#ambasador Ungaria amestec Romania, #Oszkar Fuzes amestec Romania, #ambasador Ungaria reorganizare teritoriala, #ambasador Ungaria bun vecin , #maghiari
Comentarii
Poza adevar
adevar
rank 1
FORMULA 8+2 PROPUSA DE BASESCU CEA MAI LOGICA SI OBIECTIVA!
Poza bum
bum
rank 5
neinteresant !