Ambasadorul Romaniei, convocat la MAE ungar dupa declaratiile lui Ponta - Reactia MAE roman

Vineri, 22 Martie 2013, ora 08:06
7057 citiri
Ambasadorul Romaniei, convocat la MAE ungar dupa declaratiile lui Ponta - Reactia MAE roman

Ambasadorul Romaniei la Budapesta a fost convocat de urgenta la sediul Ministerului ungar de Externe pentru a oferi explicatii in legatura cu declaratiile premierului Victor Ponta privind instituirea de catre UE a mecanismului de control doar din cauza Ungariei.

Secretarul de stat din MAE ungar Eniko Gyori a declarat ca ambasadorul roman, Alexandru Victor Micula, a fost convocat joi, de urgenta, la biroul sau, pentru a oferi explicatii in legatura cu declaratiile facute de premierul Victor Ponta.

Gyori a transmis nemultumirea Ungariei fata de afirmatiile facute de Victor Ponta marti, exprimand "socul" in legatura cu aceste declaratii.

Gyori a facut referire la recentul acord incheiat intre Budapesta si Bucuresti prin care s-a stabilit ca liderii celor doua state vor evita sa transmita mesaje in presa si vor rezolva disputele bilaterale prin canale diplomatice.

MAE: Reactie exagerata

Fata de comunicatul MAE ungar din 21 martie 2013 referitor la reactia partii ungare la declaratiile din data de 19 martie 2013 ale domnului Victor Ponta, prim-ministrul Romaniei, MAE roman precizeaza ca a luat nota cu surprindere si preocupare de pozitia partii ungare", mentioneaza MAE, in precizarile transmise joi presei.

MAE roman considera ca "reactia MAE ungar din comunicatul mentionat este exagerata".

"MAE roman s-ar fi asteptat ca partea ungara sa reactioneze cu preocupare fata de declaratiile inacceptabile ale presedintelui Adunarii Nationale a Ungariei, Laszlo Kover, facute intr-o emisiune a postului national de televiziune M1 si preluate de ziarul ungar Nepszava din data de 18 martie 2013 (articolul intitulat 'Laszlo Kover: Atacul international impotriva modificarii Constitutiei are loc din cauza reducerii costurilor la utilitatile publice'), prin care sunt aduse atacuri ofensatoare la adresa unor lideri politici europeni, a companiilor straine care activeaza in Ungaria, precum si la adresa Romaniei, a conducerii de stat a Romaniei si a clasei politice romanesti.

In acest context, MAE roman apreciaza ca aceste declaratii ale unui inalt oficial al Ungariei contravin celor convenite la 4-5 martie, la Bucuresti, cu prilejul consultarilor celor doi ministri ai afacerilor externe. Pe fond, cel putin in ce priveste Romania, aceste declaratii nu corespund, in nici un fel, realitatii", mentioneaza sursa citata.

MAE subliniaza ca declaratiile prim-ministrului roman din 19 martie "trebuie intelese in contextul discutiilor mai extinse la nivel european privind necesitatea stabilirii unui set de standarde si proceduri general aplicabile tuturor statelor membre UE cu privire la respectarea valorilor comune europene". "Acestea sunt aspecte de interes general european, care trebuie abordate si discutate cu deschidere si transparenta, atat intre statele membre, cat si impreuna cu institutiile europene", precizeaza MAE.

"Partea romana incurajeaza partea ungara sa actioneze cu consecventa in spiritul Parteneriatului Strategic bilateral, potrivit celor convenite cu ocazia consultarilor cu partea ungara din 4-5 martie 2013. In ceea ce o priveste, partea romana isi reafirma increderea in Parteneriatul Strategic romano-ungar si ramane consecventa liniei sale de pozitionare in cadrul politico-juridic bilateral, asa cum a reiesit si din aspectele convenite la Bucuresti, inclusiv in ceea ce priveste folosirea canalelor diplomatice de dialog pentru orice aspect de natura bilaterala", mentioneaza MAE.

Cum i-a suparat Ponta pe unguri

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca scrisoarea celor patru state membre care solicitau infiintarea unui mecanism pentru salvgradarea valorilor democratice se referea la Ungaria, nu la Romania, si s-a aratat deranjat de faptul ca este confundat cu premierul Ungariei, Viktor Orban.

Declaratia premierului roman a fost facuta in contextul in care el a exprimat necesitatea ca Uniunea Europeana sa stabileasca niste standarde clare pentru Romania atunci cand, de exemplu, se pune problema respectarii statului de drept, in situatii cand trebuie un vot "jumatate plus 1" sau cand este vorba de demnitarul care reprezinta statul la reuniunea Consiliului, respectiv presedintele sau primul-ministru. Legat de aceasta, Ponta a spus ca scrisoarea trimisa recent de ministrii de Externe din Germania, Finlanda, Danemarca si Olanda catre presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, nu se referea la Romania, ci la Ungaria.

"Eu am inteles scrisoarea celor patru ca referindu-se la vecinii nostri din Ungaria. In Romania, a fost asa un fel de entuziasm: 'Uite, se intampla ceva si cu... ' Eu nu cred ca s-a referit la Romania, dar cred ca, daca nu suntem atenti, se va merge pe un principiu politic: 'Dom'le, unul de la ei si unul de la noi'.

Adica, daca e domnul Orban de la populari, hai sa fie cineva si din Romania, de la socialisti, si cred ca e incorect fata de Romania, pentru ca in Romania nu s-a modificat nicio virgula din Constitutie in timp ce in Ungaria se tot schimba Constitutia, pentru ca in Romania exista libertatea presei si n-a modificat nimic legislativ si nu va modifica nimic legislativ legat de libertatea presei, pentru ca in Romania Banca Nationala chiar e independenta si respectata de toata lumea - ati vazut ca si eu ma duc la Banca Nationala, ma sfatuiesc cu domnul Isarescu, si domnul presedinte, si toata lumea - deci nu seamana niciun fel situatia din Romania cu cea din Ungaria. Eu nu vreau sa fim bagati in aceeasi oala", a spus premierul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#ambasador chemat MAE Ungar, #Alexandru Victor Micula convocat MAE, #Ponta MCV Ungaria , #maghiari