Baconschi, in Parlament: Premierul maghiar nu facea referiri iredentiste

Joi, 17 Martie 2011, ora 11:23
1814 citiri
Baconschi, in Parlament: Premierul maghiar nu facea referiri iredentiste
Foto:Antena 3

Ministrul de Externe al Romaniei, Teodor Baconschi, a declarat, la audierile de la Comisia de Afaceri Externe, despre declaratiile presupus antiromanesti ale premierului maghiar Viktor Orban, ca presa a adus adaugiri la ceea ce a spus acesta si ca liderul de la Budapesta nu a facut referiri de natura iredentista.

"Trebuie sa precizez ca in niciun stat din lume Ministerul Afacerilor Externe nu comenteaza polemic presa. Comparand textul cu antet, asumat in numele Cabinetului premierului maghiar, cu ce a aparut in presa, in presa i-au fost puse adaugiri.

Am rugat ambasadorul maghiar sa se delimiteze oficial de aceste adaugiri care au fost atribuite premierului maghiar. Orice derapaj care incalca viziunea noastra, Constitutia Romaniei in materie de integritate, de suveranitate, de anti-revizionsim, orice astfel de derapaj trebuie bineinteles sanctionat.

In cazul dat, mesajul premierului Orban nu facea nicio referire de natura iredentista, revisionista", a spus seful diplomatiei romane in fata Comisiei de Afaceri Externe a Senatului.

Baconschi a caracterizat drept "inflamare de aparent patriotism" atacurile Opozitiei referitoare la declaratiile sefului Executivului maghiar si a spus ca cele doua tari sunt un model de reconciliere.

"Mi se pare ca am reusit sa reproducem succesul reconcilierii istorice dintre Franta si Germania. Nimeni nu are dreptul sa nege ca, prin eforturi bilaterale, am reusit sa asiguram stabilitatea regiunii noastre. Am reusit un model de convietuire interetnica".

"Astept in dupa amiaza aceasta delimitarea pe care i-am cerut-o ambasadorului Ungariei. Va pot pune la dispozitie textul traducerii", a incheiat Baconschi partea publica a audierii.

Ambasadorul Ungariei: O confuzie si un amestec

Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oskar Fuzes, a declarat ca declaratiile premierului de la Budapeste nu aveau nimic de-a face cu autonomia sau cu iredentismul si ca au existat controverse din cauza unei confuzii.

"Sa fie Ardealul cum a fost si Ungaria cum a fost (n.r. - declaratia incriminata)" - E un poem al lui Petofi Sandor, a fost amestecat cu mesajul primului ministru, cu mesajul din partea sotiei mele si un poem, au fost confundate si amestecate. Nu are nimic iredentist, nimic impotriva Romaniei", a spus Fuzes joi intr-o interventie telefonica la Antena 3.

Totodata, acesta a sublinita ca nu e niciun scandal si ca a discutat "amical" la Ministerul de Externe al Romaniei, unde a fost convocat pentru explicatii.

"Discutiile de la Ministerul de Externe - intalnire foarte amicala - am stabilit ca nu e niciun fel de scandal. Tot ce s-a spus din partea Opozitiei nu are baza factuala si logica. Mesajul domnului Orban nu a fost nimic din ce a fost incriminat din partea Opozitiei. Nu e vorba nici de autonomie, nici de nimic", a mai spus acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
#Baconschi audieri declaratii Orban, #Baconschi Orban iredentist , #maghiari
Comentarii
Poza ETC
ETC
rank 1
Ati facut praf simbolul, imaginea si esenta Romaniei.
Poza naszpa
naszpa
rank 5
Sa fie Ardealul cum a fost si Ungaria cum a fost - E un poem al lui Petofi Sandor