Candidat Jobbik, despre masura MAI: Asa ceva nu exista, poate sa iasa scandal international

Vineri, 14 Martie 2014, ora 21:49
4555 citiri
Candidat Jobbik, despre masura MAI: Asa ceva nu exista, poate sa iasa scandal international

Candidatul din Targu Mures de pe lista Jobbik la alegerile din Ungaria, Kisgyorgy Levente, afirma ca, din cate stie el, masura MAI de interzicere a intrarii in tara a unor cetateni ungari din patru formatiuni nu este permisa de "legile UE" si spune ca se poate declansa un "scandal international".

Kisgyorgy Levente, care se regaseste pe lista partidului la alegerile generale din Ungaria, a declarat, vineri seara, ca reactie la masura MAI de interzicere a intrarii in tara a unor cetateni ungari din patru formatiuni, inclusiv Jobbik, ca "dupa legile UE, asa ceva nu exista".

Ponta: Basescu a vrut sa fure caimacul, stia ca pregatim declararea ca indezirabil a liderului Jobbik

"Din cate stiu eu, legile UE nu permit asa ceva. Eu zic sa asteptam numele ce le vor da autoritatile romane, care vor fi interzise. Sa vedem cum reactioneaza si Jobbik din Ungaria. Exista filiale Jobbik si in Romania, sa vedem - se interzic si comemorarile noastre? Spre exemplu, maine (sambata - n.red.) avem aprobata o comemorare la statuia lui Petofi Sandor din Targu Mures, pe teren public. Bine, se poate tine pe teren particular. Eu am si cetatenie ungara, deci am un statut interesant, pentru ca am domiciliul in Romania", a spus Kisgyorgy.

Liderul Jobbik, catre Basescu si Ponta: Ori sunteti dezinformati, ori faceti un joc antimaghiar

El a adaugat ca in urma masurii anuntate de MAI "scandal international poate sa iasa", subliniind ca, pentru un diplomat, spre exemplu, "intre Romania si Ungaria granita practic nu exista", intrucat pe acesta "nici granicerul, nici politistul nu-l opreste".

Kisgyorgy a precizat ca deputatul Jobbik Szavay Istvan nu mai este in Romania, ci in Serbia, de o zi, iar presedintele partidului, Vona Gabor, a parasit tara imediat dupa "marsul secuilor" de la Targu Mures, din 10 martie.

"Scandalul acesta a facut foarte bine Jobbik"

"Scandalul acesta a facut foarte bine Jobbik, ne-au contactat in ultimele zile, din Ardeal si Ungaria, foarte multi simpatizanti, oameni care ne compatimesc. Eu zic ca in urma acestuia pierde Fidesz (formatiunea la putere in Ungaria - n.red.) si poate pierde si Guvernul roman, daca ajunge Jobbik la putere, chiar si in 2018, si Vona prim-ministru", a apreciat Kisgyorgy.

Basescu cere Parlamentului sa interzica extremistii maghiari pe teritoriul Romaniei

Cu o zi in urma, deputatul in Parlamentul ungar Szavay Istvan declara, la Brasov, ca partidul Jobbik nu poate fi interzis in Romania pentru ca nu are filiale inregistrate aici, ci doar simpatizanti in opt judete ale tarii, si anume Bihor, Salaj, Satu Mare, Cluj, Mures, Covasna, Harghita si Maramures, care sustin interesele cetatenilor maghiari.

"Nu putem fi interzisi pentru ca nu avem filiale inregistrate, ci simpatizanti. Problema este o diversiune sau o carte nationalista", afirma deputatul ungar.

Cetateni indezirabili pe teritoriul Romaniei

Autoritatile romane au decis nepermiterea intrarii in tara a unor cetateni ungari din patru formatiuni, inclusiv Jobbik, urmand sa fie facute demersurile necesare pentru ca acestia sa fie declarati indezirabili, a anuntat, vineri, purtatorul de cuvant al MAI, Monica Dajbog.

"In urma activitatii de evaluare a riscului la adresa ordinii publice si a securitatii nationale, in conformitate cu dispozitiile legale a legislatiei comunitare, autoritatile romane competente au luat decizia instituirii unor masuri preventive in vederea preintampinarii unor evenimente de natura a afecta ordinea publica si securitatea nationala.

MAI: Extremistii maghiari, interzisi in Romania

Astfel, au fost instituite masura nepermiterii intrarii pe teritoriul Romaniei si s-a solicitat instantei competente declararea ca indezirabili pentru un numar de cetateni ungari, care desfasoara in tara noastra activitati cu caracter extremist in favoarea organizatiilor Noua Garda Ungara, Miscarea de Tineret din cele 64 de Comitate, Oastea Haiducilor si Jobbik", a declarat Dajbog.

Despre acestia, a precizat purtatorul de cuvant al MAI, s-a stabilit "cu certitudine ca sunt implicati in activitati de natura a justifica masurile dispuse in conditiile legii".

Citeste si:
Cîțu pune presiune pe Ciucă să nu-l numească pe Neacșu la SGG SURSE
Cîțu pune presiune pe Ciucă să nu-l numească pe Neacșu la SGG SURSE
Liderul PNL Florin Cîțu vrea să blocheze numirea lui Marian Neacșu în funcția de secretar general al Guvernului, susțin surse politice pentru ziare.com. Cîțu pune presiune pe Nicolae...
România va introduce formularul de localizare a pasagerului. Când intră în vigoare decizia
România va introduce formularul de localizare a pasagerului. Când intră în vigoare decizia
România va introduce, din 20 decembrie, formularul de localizare a pasagerului (PLF). Anunțul a fost făcut duminică, 5 decembrie, de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne...