Ce inseamna simbolurile de pe drapelul Tinutului Secuiesc? - Interviu

Miercuri, 12 Martie 2014, ora 07:31
25246 citiri
Ce inseamna simbolurile de pe drapelul Tinutului Secuiesc? - Interviu

Stiati ca pe steagul Tinutului Secuiesc, asa cum este el cunoscut in Ardeal, de sute de ani, exista o semiluna? Stiati ca semiluna, in perioada Evului Mediu, ducea cu gandul imediat la Islam si la otomani?

Putem cunoaste mai multe despre oamenii cu care locuim in aceeasi tara, totul e sa-i intrebam pe ei sau un specialist. Livia Calian, doctor in istorie si specialist in heraldica la Muzeul de Istorie a Transilvaniei, vorbeste intr-un interviu pentru Ziare.com despre semne, simboluri si drapele secuiesti.

"Probabil aveau deja acest simbol cunoscut, provenit dintr-un mediu islamic", ne-a spus Livia Calian.

De unde vine steagul secuiesc?

Simbolistica steagului e simbolistica preluata din stema Transilvaniei. Pe stema Transilvaniei, sus e o acvila cu aripile desfacute. Intr-o parte are o stea si o semiluna, care apar si pe steagul Tinutului Secuiesc. Asta in registrul superior, pentru ca stema e impartita in doua. Jos, sub acvila, in registrul inferior, sunt cele 7 cetati.

In stema Transilvaniei, toate aceste simboluri reprezinta cele 3 natiuni privilegiate, respectiv acvila ii reprezinta pe maghiari, semiluna si steaua ii reprezinta pe secui, si cetatile pe sasi. Acuma, secuii au scos din context simbolurile si le-au pus pe steagul lor. Si-au ales si niste culori care sa nu fie nici maghiare, nici romanesti, de nicio nationalitate, ceva ce ar vrea sa ii reprezinte pe ei. Un albastru turcoaz cu o dunga de aur.

Are vreo semnificatie aceasta dunga de aur?

Nu neaparat. In stema Transilvaniei, registrul superior, unde se afla acvila cu semiluna si steaua, e despartit de registrul inferior, de cetati, printr-un brau de aur. Probabil de acolo au luat-o.

Ce semnificatie au cele doua simboluri ale secuilor, semiluna si steaua?

Cele doua semne se gasesc acolo de cand exista stema Transilvaniei, legiferata oficial, la 1765, in timpul imparatesei Maria Thereza. Dar stema secuilor este anterioara. Ca orice simbol, si stema legiferata este mult mai veche. Tin in mana o medalie pe care scrie frumosul an 1580, medalie a lui Cristofor Bathory, principe al Transilvaniei.

Avem pe medalia asta o stema colocata, de familie si de stat. Principii foloseau insemnele heraldice ale statului impreuna cu cele proprii, de familie. Semiluna apare aici insa nu cu o stea, ci cu un soare.

Ce inseamna totusi? Sunt simboluri pentru ce?

Sunt simboluri pe care de-a lungul timpului o comunitate si le-a ales, s-au perpetuat si au devenit oficiale. Simbolurile astea erau folosite pe campul de lupta. Cand aparea un detasament de secui, de obicei aveau in frunte un steag cu aceasta semiluna si stea. E o chestie asumata de o comunitate, tot asa cum blazonul de familie, pe care lumea il cunostea si il recunostea, individualizeaza o familie.

Simbolurile pe care le regasesti intr-o stema nu trebuie sa aiba o legatura imediata cu realitatea. Heraldica tine de imaginatie si de imagine. Nu pot sa va spun ca la 1243 toamna, primul care a venit, a coborat de pe cal si a pus un steag cu semiluna pe pamant. Heraldica este un mijloc care suplinea nestiinta de carte. Ea se adresa tuturor. Cand trecea seniorul pictat pe scut cu o anumita chestie, se stia ca este cutare.

Ca si cum ai avea CNP-ul, numarul de telefon si adresa de mail pe scut?

Exact. Astea se construiesc in timp. Cele care exprima comunitatea trebuie sa fie extrem de generale pentru a fi recunoscute de toata comunitatea.

Cand vorbim de steagul Romaniei, zicem ca e rosu, galben si albastru, si spunem "Rosu de la sangele oamenilor care s-au jertfit..." si asa mai departe. Rosul face o legatura cu ceva din trecut. De ce isi alege un popor luna? Doar pentru ca si-o alege sau simte o legatura sufleteasca? Calatoreau secuii noaptea?

Semiluna este simbolul Islamului. Dupa cum cred ca stiti, originea secuilor este absolut incerta. In orice caz, nu sunt unguri. Nu as putea sa va spun cand au venit ei si s-au asezat in sud-estul Transilvaniei. Probabil aveau deja acest simbol cunoscut, provenit dintr-un mediu islamic.

Semiluna mai este intalnita in spatiul european ca simbol heraldic?

In afara de Turcia, nu prea. In Evul Mediu era destul de clara treaba. Cand aparea singura semiluna, era clar ca era vorba de turci.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...