Cine a castigat meciul din Covasna? (Opinii)

Luni, 28 Octombrie 2013, ora 21:25
4323 citiri
Cine a castigat meciul din Covasna? (Opinii)
Foto: Realitatea TV

S-a savarsit, deci, si marele mars al secuilor pentru autonomie. Cei care au visat regionalizari si descentralizari declarative si bombastice au desfacut Cutia Pandorei.

Chiar daca nu uita sa proclame cu orice ocazie principiul sacrosanct al caracterului unitar si indestructibil al tarisoarei Romania.

Asa cum ne demonstreaza istoria, nimic nu e imuabil, decat in masura in care vorbele sunt sustinute de fapte si vointa necesara pentru a le acredita.

Din punctul de vedere al organizatorilor, marsul a fost un succes, tot asa cum din cel al majoritatii a fost exact viceversa, si aceasta indiferent daca au fost 20.000 ori 80.000 de participanti, sau daca mesajul lor a fost receptat cu simpatie, indiferenta ori, eventual, cu ostilitate.

S-a creat imaginea si impresia unei probleme de ordin etnic, ale carei dimensiuni reale doar cei avizati pot s-o evalueze corect. Deoarece pentru opinia publica de la Paris sau Washington e mai dificil sa distingi care este componenta etnica a Transilvaniei si cat de respectate sunt drepturile minoritarilor in zona.

Iar simpatiile converg in general catre cei mici si ipotetic oropsiti, care au avut si au inteligenta de a arata lumii o fata mai agreabila decat valahii cu care sunt obligati sa convietuiasca.

In privinta legalitatii si legitimitatii protestului, desi s-au rostit vorbe mari, nu sunt prea multe de reprosat. Oricine are dreptul sa protesteze, sa ceara orice ii trece prin cap, indiferent daca acest lucru este in consonanta cu opiniile si sentimentele celorlalti ori cu starea de fapt de la un moment dat.

Singura conditie este sa respecte reglementarile legale in vigoare si ca manifestarea sa aiba un caracter pacific. Conditie respectata de organizatori. Faptul ca revendicarile contravin unor principii constitutionale nu constituie vreo infractiune. Nici Constitutia, nici alte legi nu sunt imuabile si ele pot fi amendate sau schimbate daca poporul ar decide acest lucru.

Ca asemenea solicitari sunt resimtite ca un afront de majoritatea romanilor si ca ele nu au darul de a facilita buna convietuire este un alt fapt. Pentru ca, la urma urmelor, cel putin din punctul de vedere al drepturilor minoritarilor, stam, ca sa zicem asa, bine.

Cine nu crede, sa mearga, de o pilda, nu mai departe de Alsacia si Lorena, provincii ce se gasesc actualmente in patria primei revolutii democratice din Europa, Franta. Sa caute acolo inscriptii, scoli, teatre, presa in limba germana (pardon, alsaciana, cum a fost botezata, precum asa-numita limba moldoveneasca). Dar Franta e Franta si Romania, Romania.

Autonomia si descentralizarea sunt revendicari legitime, mai ales ca Bucurestii n-au dovedit defel ca poseda capacitatea de a gospodari prea stralucit resursele unei tari inca destul de bogate precum Romania. Discrepanta dintre Bucuresti si judetul care-l margineste si alte zone paupere din tara este edificatoare.

Si acest lucru nu pentru ca altii ar fi mai lenesi si mai putini intreprizi. De la luxul orbitor al Caii Victoriei, la catunele inecate in pulbere si glod de la capete de tara, distanta este de secole. Descentralizarea poate insemna mai multa echitate si mai multe oportunitati.

In aspiratiile catre descentralizare si "autodeterminare", pana la un loc legitime, ale unora dintre cei care au marsaluit in judetul Covasna intra insa si dorinte spuse sau nespuse, nostalgii si sperante care conduc implicit catre ceva de felul modificarii statutului de apartenenta teritoriala a zonei cu pricina.

De aici drapelele, unele sloganuri, evocarea "nedreptatilor" Trianonului sau incurajarea nu tocmai discreta din partea unor cercuri revizioniste din tara vecina. Aceasta in contextul in care premierul Ponta, insusi, a optat, nu se stie de ce, sa dea declaratii asiguratorii in SUA ca Romania va recunoaste o republica nascuta prin secesiune, Kosovo.

In situatia existenta, ca si in alte ocazii, de altfel, din partea autoritatilor se impune o replica inteleapta. Nu e cazul sa se inflameze, sa-si arate muschii, sa incerce sa arate cine e mai mare si mai tare. Pentru motivele aratate mai sus si pentru ca, in cazul unei escaladari a conflictelor, lobby-ul maghiar va fi in veci mai eficient si mai penetrant decat cel romanesc (Vezi episodul Targu Mures).

Trebuie sa se renunte la proiectata regionalizare, dar in schimb sa se procedeze mai decis la mult clamata, dar pana acum anemica, descentralizare, care ar descatusa energiile si resursele locale si ar diminua discrepantele existente.

Atunci cand nivelul de dezvoltare si de trai din Romania va fi comparabil sau superior celui din Ungaria, atunci si motivatiile launtrice, care probabil ca-i anima pe militantii de astazi, se vor atenua.

Citește și:
Sorin Cîmpeanu, deranjat de reacțiile generate de acuzația de plagiat: ”Se dau verdicte pe Facebook”
Sorin Cîmpeanu, deranjat de reacțiile generate de acuzația de plagiat: ”Se dau verdicte pe Facebook”
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a negat din nou, miercuri, 28 septembrie, acuzațiile de plagiat, arătându-se convins că acestea reprezintă un atac la adresa Legilor educaţiei, aflate...
Baronii locali, principalii beneficiari ai creșterii salariilor pentru primari. Câți bani primesc în plus șefii de CJ-uri comparat cu edilii comunelor
Baronii locali, principalii beneficiari ai creșterii salariilor pentru primari. Câți bani primesc în plus șefii de CJ-uri comparat cu edilii comunelor
Camera Deputaților a adoptat marți, 27 septembrie, un proiect de lege privind majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene. În ciuda...