CNS nu vrea ca regiune autonoma in Tinutul Secuiesc, nu regiune de dezvoltare

Marti, 01 Octombrie 2013, ora 22:48
2235 citiri
CNS nu vrea ca regiune autonoma in Tinutul Secuiesc, nu regiune de dezvoltare
Foto: Erdely

Presedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a declarat marti seara, la Targu Mures, ca nu agreeaza intrebarea propusa de UDMR pentru referendum, ca judetele Mures, Harghita si Covasna sa formeze o regiune de dezvoltare distincta, intrucat organizatia sa sustine varianta unei regiuni administrative autonome.

"Noi am exprimat pozitia noastra, aici este o diferenta intre pozitia noastra si cea a UDMR-ului (...) Suntem de acord cu referendumul, nu suntem de acord cu intrebarea pusa. Miza pentru noi, obiectivul nu este regiune de dezvoltare, ci regiune administrativa, autonoma, acesta este scopul.

De altfel, Regulamentul 59 din 2003 a Uniunii Europene prevede ca unitatile statistice, iar regiunile de dezvoltare sunt de fapt niste unitati teritoriale statistice de tip NUTS II in UE, se formeaza din unitati administrative. Deci restructurarea si modificarea delimitarii judetelor trebuie facuta inainte si nu dupa. Unitatile de dezvoltare se formeaza deja din unitati administrative existente", a sustinut Izsak Balazs.

Liderii CNS instiga la nesupunere civica, daca nu li se face pe plac

In plus, sustine liderul CNS, tinutul secuiesc nu este format din cele trei judete in intregul lor, ci din Harghita, Covasna si o parte din Mures, insemnand 153 unitati administrative si nu 214 cate insumeaza cele trei judete - Harghita cu 67 de unitati administrative, Covasna cu 45 si Mures cu 102.

"Tinutul Secuiesc se refera la 153 de autoritati locale si satele care apartin acestora si lista acestora este in anexa proiectului de lege pentru autonomia Tinutului Secuiesc, elaborat de Consiliul National Secuiesc. Tinutul Secuiesc este format din 8 scaune, nu din trei judete (...) Regiune autonoma, acesta este scopul, nu regiune de dezvoltare", a accentuat Izsak Balazs.

Presedintele UDMR Mures, Brassai Zsombor, a anuntat saptamana trecuta ca referendumul pentru ca judetele Mures, Harghita si Covasna sa formeze o regiune distincta cu capitala la Targu Mures ar putea fi organizat in data de 8 decembrie.

Brassai a sustinut ca pentru a determina Consiliul Judetean Mures sa organizeze referendumul judetean, UDMR va incepe o campanie de informare a cetatenilor si va aduna semnaturile necesare - 5% din totalul alegatorilor cu drept de vot sau minimum 25.000 de semnaturi - astfel incat conducerea administratiei judetene sa nu se poata opune unui astfel de demers.

Pentru referendumul initiat de UDMR in judetele Mures, Harghita si Covasna se doreste o singura intrebare: "Sunteti de acord ca judetele Mures, Harghita si Covasna sa se constituie intr-o singura regiune de dezvoltare cu centrul regiunii in municipiul Targu Mures?".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#CNS Balazs autonomie regiune, #maghiari Romania autonomie, #unguri Tinut Secuiesc , #maghiari