Acord UDMR-PDL privind infiintarea sectiei in limba maghiara la UMF Targu Mures

Luni, 12 Martie 2012, ora 12:42
5132 citiri
Acord UDMR-PDL privind infiintarea sectiei in limba maghiara la UMF Targu Mures

Liderii coalitiei de guvernare au ajuns luni la un acord de principiu in privinta infiintarii unei linii de predare in limba maghiara la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures.

Conform TVR Info, ramane ca premierul Ungureanu si Guvernul in ansamblu sa ia o decizie finala in acest sens, mai exact Ministerul Educatiei sa elaboreze o Hotarare de Guvern in care sa se statueze.

Informatia a fost confirmata de presedintele UDMR Kelemen Hunor, care a declarat, luni, pentru Mediafax ca liderul PDL, Emil Boc, a venit in coalitie cu un mandat care arata ca PDL sustine aplicarea Legii educatiei "in spiritul si litera ei, iar acest lucru se poate face prin adoptarea unei hotarari de Guvern pentru infiintarea unei linii maghiare la UMF Targu Mures".

"Am discutat, luni, in coalitie despre situatia UMF Targu Mures, iar presedintele PDL, Emil Boc, a venit cu un mandat care suna in felul urmator: PDL sustine aplicarea Legii educatiei in spiritul si litera ei, iar acest lucru se poate face prin adoptarea unei hotarari de Guvern pentru infiintarea unei linii maghiare la UMF Targu Mures. In acest moment, discutam despre textul propriu-zis, despre continutul HG, astfel incat marti sa intre in sedinta de Guvern. Problema UMF Targu Mures speram sa fie rezolvata", a spus liderul UDMR.

Subiectul, delicat, a fost prilej de disputa intre partenerii de coalitie. Vicepremierul Marko Bela a amenintat saptamana trecuta ca uniunea iese de la guvernare daca UMF nu infiinteaza o astfel de facultate.

Dupa cateva zile, zeci de tineri din cadrul Ligi Studentilor din Targu Mures au protestat in fata Prefecturii fata de solicitarilor UDMR.

"Autonomia universitara este garantata de Constitutia Romaniei. Impunerea, in cazul UMF Targu Mures, a unei decizii in pofida dezacordului organelor de conducere ale universitatii creeaza un precedent extrem de periculos de incalcare a acestei prevederi constitutionale, pe care studentii din Romania nu pot si nu trebuie sa il permita!", a declarat presedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti, Daniela Alexe.

De asemenea, Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures are serii cu predare in limba maghiara, iar oficialii institutiei spun ca nu exista nici profesori, nici spatii suficiente pentru o facultate separata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#invatamant maghiar UMF Targu Mures, #facultate limba maghiara , #maghiari