Arborarea steagului secuiesc - Sunteti de acord? Sondaj Ziare.com

Duminica, 10 Februarie 2013, ora 08:56
12165 citiri
Arborarea steagului secuiesc - Sunteti de acord? Sondaj Ziare.com

Dincolo de discutiile despre votul bugetului pe anul 2013 si Statutul parlamentarilor, despre banii obtinuti de Romania din bugetul UE si despre raportul MCV - intors pe toate partile -, subiectul saptamanii a fost "scandalul arborarii steagului secuiesc pe institutiile din Romania", asa cum a fost el mediatizat.

Problema s-a pus simplu si nu e de actualitate: Este permisa arborarea steagurilor minoritatilor etnice pe institutiile publice din Romania, in conditiile in care acest lucru nu este ilegal si in conditiile in care steagurile locale sau chiar si altele decat cel national pot fi vazute pe unele cladiri publice?

Ponta raspunde Ungariei in scandalul drapelului secuiesc: Nu acceptam obraznicii (Video)

Subiectul a capatat o nuanta aparte cand s-a evidentiat faptul ca este vorba despre steagul Tinutului Secuiesc, o problema care este tratata cu sensibilitate de ambele parti.

De unde s-a iscat scandalul si care a fost pozitia premierului Victor Ponta

Totul a inceput marti, cand secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, a cerut arborarea steagului Tinutului Secuiesc in Ungaria. Oficialul maghiar a spus ca primarii secui din Romania nu au dreptul sa arboreze acest steag, interdictie care a fost catalogata de acesta drept "agresiune simbolica" la adresa maghiarilor din tara noastra. Mai apoi, dupa arborarea steagului la Budapesta, Nemeth Zsolt a numit gestul unul de solidaritate fata de cauza autonomiei teritoriale a maghiarilor.

Ponta: Un ambasador nu ne da sfaturi cum sa ne facem Constitutia

In replica, prim-ministrul Victor Ponta i-a transmis secretarului de stat maghiar ca nu accepta "obraznicii".

"Vreau sa va rog, domnule ministru de Externe, sa-mi dati un raspuns foarte clar ca nu acceptam niciun fel de... nu vreau sa folosesc un termen nediplomatic, dar nu acceptam niciun fel de lectii de la nimeni in privinta aplicarii legilor pentru minoritati. Daca cineva vrea sa-si faca niste campanie electorala in Romania, vreau sa aveti o atitudine foarte ferma. Dar nu ne poate spune nimeni ce steaguri afisam pe aici", a spus Victor Ponta.

Puterea: Diversiune cu scop electoral in Ungaria

La randul sau, secretarul de stat din MAE de la Bucuresti, Bogdan Aurescu, a spus ca "indemnul oficialului ungar echivaleaza cu sustinerea explicita a autonomiei teritoriale pe criteriu etnic, care nu este permisa de Constitutia Romaniei si nu face parte din standardele europene acceptate in domeniul protectiei persoanelor care apartin minoritatilor nationale".

Deputatul PSD Oana Niculescu-Mizil a apreciat ca maghiarii "incearca marea cu degetul, poate, poate Romania adoarme", in timp ce fostul premier Adrian Nastase considera ca scandalul arborarii steagului secuiesc reprezinta "o diversiune", care are scop electoral in Ungaria.

Nastase, despre scandalul steagului secuiesc: O diversiune, inclusiv cu scop electoral in Ungaria

Ministrul roman al Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a intervenit miercuri seara in scandalul legat de arborarea drapelului secuiesc in Ungaria, precizand ca este necesar sa-si exprime dezacordul, intrucat nu sunt acceptabile "simbolurile ce trezesc nostalgii".

UDMR si maghiarii: Peste tot sunt arborate steaguri locale

Ambasadorul maghiar la Bucuresti, Oszkar Fuzes, a spus ca nu crede ca are rost interzicerea steagului secuiesc si a afirmat ca Ungaria sustine cererea maghiarilor din Romania, de a oficializa Tinutul Secuiesc.

"Daca secuii din Romania nu se pot folosi de steagul secuiesc, este o agresiune simbolica si trebuie sa dam un raspuns. Trebuie sa facem ceva, trebuie sa dam raspuns si anumite consilii din Ungaria vor ridica steagul secuiesc. Noi intelegem si credem ca nu are rost sa interzicem steagul secuiesc", a declarat ambasadorul maghiar.

Ambasadorul Ungariei la Bucuresti: Daca secuii vor tinut autonom, vrea si Ungaria

Anterior acestui scandal, Tribunalul din Covasna a decis ca steagul secuiesc poate fi arborat si folosit oficial in acest judet, impreuna cu steagul Romaniei. Explicatia este aceea ca autoritatile au dreptul, prin lege, de a-si alege un drapel pe care sa il foloseasca in cadrul ceremoniilor oficiale.

Si, oricum, asa cum autonomia teritoriala a maghiarilor nu ar insemna in niciun caz ruperea teritoriului respectiv de Romania, cu atat mai putin arborarea unui steag al unei minoritati etnice ar putea periclita in vreun fel articolul 1 din Constitutie.

Kelemen Hunor: Pentru unii, secuimea si Tinutul Secuiesc au devenit o boala cronica

Spre exemplu, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a argumentat faptul ca pe teritoriul Romaniei sunt arborate si alte steaguri decat cel national.

"De exemplu, pe Cetatea Neamtului este un drapel simbol important al Moldovei. La Turda si Campia Turzii este simbolul orasului, care nu deranjeaza pe nimeni", a explicat liderul UDMR, care anterior a spus ca "nu din cauza steagului secuiesc a crescut coruptia sau nu avem autostrazi!".

"Si Targu Mures are steag local, si secuii au steag local. Care e problema daca pe langa steagul Romaniei un individ sau o institutie pune si steagul secuiesc?", a comentat si consilierul onorific al premierului Victor Ponta, fostul senator UDMR Gyorgy Frunda, pentru Ziare.com.

In acelasi timp, primarii delegati de Partidul Popular Crestin Democrat din Ungaria au decis ca vor arbora in localitatile lor steagul secuiesc, in timp ce presedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a spus ca, daca secuii ar fi respectati in Romania, drapelul lor ar fi arborat inclusiv in Parlament.

In aceste conditii, avand in vedere ca arborarea steagului secuiesc nu are vreo valoare in sine, fiind asemanator oricarui alt steag pus pe institutiile publice din Romania - national, local sau international -, si luand in considerare si faptul ca revendicarile etnicilor maghiari din Romania nu sunt de data recenta, ci de zeci de ani, Ziare.com va intreaba daca sunteti de acord cu arborarea steagului Tinutului Secuiesc in Romania, chiar si pe cladirile publice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#scandal arborare steag secuiesc, #problema arborare drapel minoritati, #arborare steag Tinutul Secuiesc, #Victor Ponta scandal steag secuiesc, #ambasador Ungaria steag secuiesc, #UDMR steag secuiesc , #maghiari