Dusa acuza UDMR ca incinge spiritele in Harghita

Luni, 20 Iunie 2011, ora 11:57
2168 citiri
Dusa acuza UDMR ca incinge spiritele in Harghita
Foto: Arhiva

Liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a declarat luni ca, in urma declaratiilor "aberante si iresponsabile" facute de reprezentantii UDMR, in judetul Harghita s-au "incins spiritele", si a opinat ca se va ajunge atat la radicalizarea maghiarilor, cat si a romanilor.

"M-am intors de o ora din Harghita si inclin sa-i dau dreptate (n.r. lui Kelemen Hunor): spiritele s-au cam incins pe acolo, la declaratiile aberante pe care le fac reprezentantii UDMR legat de Tinutul Secuiesc si Trianon. Eu cred ca sunt iresponsabili si radicalizeaza cetatenii de etnie maghiara, dar radicalizeaza si pe romani, dar si pe romanii din alte judete", a comentat Dusa.

Reorganizarea teritoriala: Kelemen Hunor ameninta cu proteste in strada

Social-democratul a apreciat ca, in urma acestor declaratii, s-ar putea sa se retraiasca evenimentele din 1990, cand cetatenii din Harghita nu mai puteau sa iasa din judet cu masinile cu numar de inmatriculare "HG", intrucat erau zgariate sau li se taiau pneurile.

"Cred ca asemenea actiuni, dupa 20 de ani, nu-si mai au locul si chemarea de a iesi in strada nu e o solutie pentru rezolvarea problemelor minoritatii maghiare. Eu am trait pe pielea mea asemenea evenimente, cand m-am trezind cu cauciucurile taiate la masina in judetul Bacau pentru ca aveam numar de Harghita", a mai spus Dusa.

UDMR a facut presiuni asupra PDL - statutul minoritatilor, dezbatut fara presa

De asemenea, Mircea Dusa a afirmat luni ca UDMR ar fi facut "presiuni serioase" asupra PDL, solicitand ca dezbaterile privind Legea minoritatilor din Comisia pentru Drepturile Omului sa aiba loc cu usile inchise.

"Se pare ca actiunea UDMR este continua si, in aceste zile, au facut presiuni serioase asupra PDL ca lucrarile din Comisia pentru Drepturile Omului - unde se dezbate proiectul de lege privind Statutul minoritatilor - sa se desfasoare cu usile inchise", a afirmat Dusa.

Social-democratul a adaugat ca, in cadrul dezbaterilor asupra acestui act normativ, pozitia Guvernului este sustinuta de doi secretari de stat de etnie maghiara, apreciind acest lucru drept "o culme a ironiei".

"Situatia a degenerat pentru ca PDL a cedat la orice solicitare a UDMR, iar atunci cand unui cetatean ii dai degetul, iti ia mana. Problemele legate de Tintul Secuiesc sunt foarte serioase, sunt de siguranta nationala, de suveranitate, iar cei care se joaca cu asemenea subiecte trebuie sa dea socoteala in fata romanilor si a institutiilor abilitate ale statului", a conchis deputatul PSD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#reorganizare teritoriala Romania, #declaratii kelemen hunor udmr regionalizare, #mircea dusa regionalizare , #maghiari